Sering snoeien

Syringa vulgaris

De sering staat bekend als een erg uitbundige bloeier. Prachtige toortsen kunnen in de kleuren wit, roze, lila en paars verschijnen. Het zijn krachtige groeiers en als u niet oppast kan de plant snel uitgroeien tot een enorme struik. Het snoeien van de plant is hard nodig. Als u de sering snoeit, zorgt u ervoor dat de plant zijn vorm behoudt. Bovendien voorkomt u dat de plant energie gaat steken in het vormen van zaden. Dankzij de snoeibeurt behoudt de plant voldoende kracht om u opnieuw te laten genieten van de prachtige bloemen.

Sering - Syringa vulgaris

Wanneer kunt u het beste een sering snoeien?

Het snoeien van de sering dient op twee momenten van het jaar plaats te vinden. Althans, als u de vorm van de struik wilt behouden. Wanneer u de plant verder uit wilt laten groeien, hoeft u deze alleen in het voorjaar te snoeien.

In het voorjaar dient u de sering te snoeien direct nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Dit is in de periode eind mei begin juni. De plant stopt dan uiteraard direct met geven van energie aan de vorming van zaden. De plant zal direct gaan investeren in het vormen van nieuwe bloemen. De voortplanting via het vormen van zaden wordt op die manier weer direct in gang gezet.

In het najaar kunt u ervoor kiezen de sering terug te snoeien, zodat de vorm behouden blijft. Vanaf eind oktober gaat de sering de rustperiode in. Vanaf dan kan ervoor worden gekozen wat grover snoeiwerk uit te voeren. Takken die het afgelopen jaar weinig bloemen hebben gegeven, kunnen eventueel helemaal teruggenomen worden tot op een hoogte van 50 centimeter boven de grond. Op die manier verjongt u de struik. Deze zal vanaf dat punt weer opnieuw uit gaan lopen.

Sering snoeien – Hoe dient u sering te snoeien?

De sering kunt u met een eenvoudige snoeischaar snoeien. De bloemen kunt u daarmee eenvoudig van de struik verwijderen. Snoei daarbij niet meer weg dan noodzakelijk. Direct boven het laatste blad en voor de tros bloemen kan de sering gesnoeid worden. In het najaar zal een snoeischaar niet altijd afdoende zijn om het gewenste snoeiwerk uit te voeren. U heeft dan een takkenschaar nodig om de dikkere takken weg te snoeien.