Tuinontwerp algemeen

Tuinontwerp Algemeen

Voordat u of uw hovenier begint met het aanleggen van de tuin is het belangrijk een tuinontwerp te maken. Hiermee zorgt u ervoor dat uw tuin er uitkomt te zien zoals u dat wenst. Bovendien kunt u met het tuinontwerp gaan rekenen of dat dit ook binnen uw budget past.

Zo kunt u het hele jaar door genieten van uw tuin, en dat is uiteindelijk het belangrijkste. De tuin wordt steeds vaker gezien als verlengstuk van uw woning, en terecht u heeft niet voor niets gekozen voor de sfeer die u zo prettig vindt in huis. Het is belangrijk dat de tuin en woning op elkaar aansluiten, maar ook de omgeving speelt hierin vaak een rol.

Uw wensen horen centraal te staan in het ontwerp, maar wel rekening houdend met omgeving, woning en budget.

  • Het formaat van de tuin
  • Een tuin die aansluit bij uw budget
  • De ligging van uw tuin
  • Blikvangers in uw tuin
  • Indeling van uw tuin
  • Materiaalkeuze

Het formaat van de tuin

Belangrijk voor het tuinontwerp zijn de afmetingen van uw tuin. Dit is immers bepalend voor de (on)mogelijkheden binnen uw grenzen. Om alles binnen proporties te laten vallen is het goed inmeten en intekenen essentieel. Zorg voor de juiste verhoudingen!

Een tuin die aansluit bij uw budget

Het is logisch dat het formaat van uw tuin erg bepalend is voor het prijskaartje dat er aan komt te hangen. Maar minstens zo bepalend zijn de te gebruiken materialen. Hard natuurstenen tegels zijn vele malen duurder dan betonnen tegels. Maar is natuursteen wel nodig? Of kunt u de afmetingen van het terras niet beperken en bijvoorbeeld graszoden leggen?

Ook bij de beplanting kunt u de kosten erg goed in de hand houden door het maken van verschillende keuzes. Mits u de planten goed verzorgt, zullen deze op termijn altijd uw tuin gaan vullen. Ook bomen die nu nog maar 3 meter hoog zijn, zullen op ten duur voor voldoende schaduw gaan zorgen. U begrijpt dat grotere, oudere en vollere planten een stukje kostbaarder zijn. Maar met goede zorg kunt u hetzelfde resultaat bereiken.

De ligging van uw tuin

Een erg belangrijke eis aan uw tuin is ongetwijfeld dat u in de zomer kunt genieten van een drankje lekker in het zonnetje. Of wellicht heeft u toch genoeg ruimte en wilt u in de ochtend al koffie kunnen drinken op een ander terrasje. Deze eisen bepalen voor een groot deel hoe u gaat inspelen op de ligging van uw tuin. Niet iedereen heeft de luxe dat er een overvloed aan zon is en zal zich hieraan dus moeten aanpassen.

Zo zien we dat de ligging bepalend is voor het terras. Maar de zon bepaalt voor een groot deel ook hoe uw beplanting eruit komt te zien. De diverse planten hebben elk hun eisen, de standplaats zal bepalend zijn of de plant goed gaat groeien. Bij het tuinontwerp komt u er dus niet onderuit hier goed op te letten.

Blikvangers in uw tuin

Wij mensen zijn enorm visueel ongesteld. We worden graag geprikkeld door zaken die in het oog springen. Blikvangers zijn de elementen in de tuin die hier voor zorgen. Er zijn veel uiteenlopende elementen die we als blikvanger in uw tuin kunnen plaatsen. U kunt hierbij denken aan een vijver die centraal in uw tuin komt te liggen. Maar een hele oude boom of bijzondere struik kan ook als zodanig fungeren.

Er zijn talloze objecten te noemen die hier voor kunnen zorgen. Grappig is om te zien dat dit fenomeen al eeuwen geleden ontdekt werd. Denkt u maar eens aan de beelden die vaak bij kasteeltuinen te zien zijn. En wat te denken van eeuwen oude bomen die op centrale plaatsen op een plein of in een park staan.

Indeling van uw tuin

De sfeer en beleving van uw tuin is erg afhankelijk van de ruimte die u ziet achter uw achterdeur. Zo kan er een hele grote open ruimte worden gecreëerd, maar ook juist het tegenovergestelde. Door hiermee te spelen kunnen bezoekers van uw tuin worden uitgedaagd. Wat is er te zien achter het hegje of doorkijk naar de achterkant van de tuin. Open ruimtes kunnen er juist weer voor zorgen dat bezoekers van de tuin rond willen gaan lopen om de borders te bekijken. Met de indeling neemt u ook een belangrijke beslissing om ervoor te zorgen dat de tuin al dan niet een verlengstuk wordt van de woonkamer.

Materiaalkeuze

Dit is een andere cruciale keuze met betrekking tot het creëren van één en dezelfde sfeer. In een natuurlijke bosachtige omgeving sla je de plank mis als je grote kleurrijke kunststof potten op het terras gaat plaatsen. Heeft u een oude woning in een binnenstad, dan kan het voor de sfeer heel belangrijk zijn oudbakken waaltjes te gebruiken voor uw tuinpaden.

Liggen er in uw woonkamer die met een glazen schuifpui in verbinding staat met uw tuin natuurstenen tegels, dan kan het erg mooi zijn deze door te trekken in uw tuin. Zorg dat u met het tuinontwerp gevoel krijgt met de juiste sfeer en de bijbehorende materialen.

Hulp van een tuinontwerper

Het is niet veel tuinbezitters gegeven om bij het ontwerpen van een tuin alle wensen naar tevredenheid te combineren. Er zijn simpelweg teveel zaken om rekening mee te houden. Bovendien heeft iedereen zo zijn kwaliteiten. Schroom dus niet om voor dit soort zaken een tuinontwerper in de hand te nemen. Hij of zij kan u perfect helpen met het ontwerpen van uw tuin.