Rozen snoeien

Rozen snoeien

Het snoeien van rozen is helemaal niet moeilijk. Het enige dat het wel lastig maakt is dat er meerdere groepen rozen zijn die allen een andere snoei verlangen. U dient dus goed te weten om welke soort rozen het gaat voordat u gaat snoeien.

Rozen kunnen ingedeeld worden in de volgende groepen:

  • Theehybriden (gewone rozenstruiken met een hoogte tot 120 centimeter)
  • Heester of parkrozen (de grotere rozenstruiken)
  • Leirozen (klimrozen)
  • Stamrozen (rozen die geënt zijn op een lagere of hogere stam)
  • Bodembedekkende rozen (kruiprozen)
  • Botanische rozen

Snoeiperiode

De meest voorkomende rozen moeten in het voorjaar gesnoeid worden. De maand maart is de beste maand om te snoeien. Mocht er plotseling strenge nachtvorst optreden, dek de rozen dan af. Theehybriden hebben twee perioden van bloei. Na de eerste periode in juni kunt u af en toe de oude bloemstengels verwijderen. Indien u de tijd neemt om deze snoei te verspreiden, dan zal dit tot gevolg hebben dat de tweede bloei een langere periode duurt.

Methodiek

Om ziektes te voorkomen kunt u het beste uw snoeischaar voor het snoeien ontsmetten met spiritus.Voor alle rozen geldt dat u tijdens de bloei uitgebloeide bloemen kunt afknippen.  Hierdoor zal de roos sneller nieuwe bloemen maken en bovendien ziet het geheel er zo een stuk mooier uit.

Theehybriden snoeien we door allereerst dood hout en kleine twijgjes weg te nemen. Laat vervolgens 3 tot 5 scheuten staan. Alle scheuten hebben een andere lengte variërend tussen de 10 en de 20 centimeter.

Stamrozen bloeien op eenjarige twijgen.  De snoeimethode is gelijk aan de voorgaande. Neem dood hout en twijgjes weg. Vervolgens laat je een klein aantal stengels over die je op een lengte van 10 tot 20 centimeter overhoudt.

Leirozen krijgen bloemen op zowel de één-, twee- als driejarige scheuten. Hierdoor is er eigenlijk geen vaste regel voor het snoeien. Het is raadzaam om oude verhoute scheuten regelmatig weg te nemen. Let wel op dat je dit pas doet als er nieuwe jonge (groene) scheuten aanwezig zijn om op te binden.

De meeste botanische rozen bloeien op één- en tweejarige scheuten. U kunt ze hetzelfde als de hybriden en heesters snoeien. Wel dient u jaarlijks de oude takken uit de struik te verwijderen.

Kruiprozen bloeien op éénjarige twijgen. Deze roos is erg onderhoudsvriendelijk. Jarenlang kunt u de plant haar gang laten gaan, mits hij binnen de perken blijft. Pas als de bloei afneemt, kunt u rigoureus met bijvoorbeeld een bosmaaier alles terugsnoeien tot op de grond.

Voor alle rozen geldt dat u tijdens de bloei uitgebloeide bloemen kunt afknippen.  Hierdoor zal de roos sneller nieuwe bloemen maken en bovendien ziet het geheel er zo een stuk mooier uit. Direct na het snoeien kunt u het beste er een gewoonte van maken om de rozen direct weer te bemesten.

Rozen stekken

Wilt u zelf rozen vermeerderen, dan kunt u dat doen door ze te stekken. Een zeer eenvoudige manier vindt u op de volgende pagina: Rozen stekken