1. Home
  2. Gazon bemesten

Gazon bemesten

Waarom moet u het gazon bemesten?

Uw gazon bemesten is nodig om het gazon van voldoende voeding te voorzien. Door deze voeding zal het gazon aanzienlijk beter gaan groeien. Deze groei is om verschillende redenen erg belangrijk:

  • Het krijgt een donkergroene kleur.
  • Uw gazon krijgt een goede conditie.
  • Het bevordert het herstel van uw gazon.

Bemest om bovenstaande redenen regelmatig uw gazon. Onder regelmatig gazon bemesten verstaan we tijdens het groeiseizoen elke zes weken. Het groeiseizoen loopt vanaf maart tot en met november. Het is wel af te raden om in de eerste maand al mest te gebruiken. Hoewel het gras al groeit, gebeurt dit erg langzaam. Meststoffen zullen dus nog niet opgenomen worden. En om dezelfde reden is het af te raden in de laatste maand nog te bemesten.

Welke meststoffen heeft uw gazon nodig?

Om uw gazon van de juiste voedingstoffen te voorzien, dient u de volgende meststoffen (N.P.K.’s) te geven:

  • Stikstof (N), zorgt voor de groei van de plant.
  • Fosfor (P), zorgt voor de wortelvorming van de plant.
  • Kalium (K), geeft gras voldoende weerstand.
  • IJzer, geeft gras een donkergroene kleur.

Welke soorten gazonmeststoffen zijn er?

Tijdens de drie seizoenen dat het gras groeit, zal het extra bemesting nodig hebben. Er zijn verschillende soorten bemestingen die op het gazon toegepast kunnen worden:

Kunstmest

Er zijn twee kunstmestsamenstellingen algemeen verkrijgbaar bij tuincentra die geschikt zijn voor het gazon. Dat zijn 12-12-17 en 12-10-18. Deze kunstmest soorten bevatten de N.P.K.’s in een goede mengverhouding. Het is vrij agressieve mest die een snelle werking heeft in uw gazon.

Organische gazonmeststof

Organische gazonmeststof is beter voor het milieu dan kunstmest. Het is, zoals de naam al zegt, mest van organisch materiaal (plantenresten). De mest moet net als kunstmest ongeveer elke zes weken verspreid worden over het gazon. Groot nadeel van organische meststoffen is dat ze onder invloed van het weer de voedingsstoffen afgeven en bovendien afhankelijk zijn van het bodemleven. Hierdoor kan een zeer onregelmatige groei optreden tijdens het seizoen.

Meststoffen met mosdoder en onkruidbestrijdingsmiddel

Er zijn meststoffen die het doden van mossen en onkruid combineren. Deze meststoffen raden wij ten zeerste af. De onkruidbestrijding werkt doordat de onkruiden doorschieten dankzij de meststoffen en vervolgens verzwakt raken na het gras maaien. Wortels van het onkruid en soorten die laagblijvend zijn, worden zo niet gepakt. Mossen bestrijken zelden het gehele gazon, om die reden kunt u beter mossen plaatselijk bestrijden.

Hoe bemest u het gazon?

Kunstmest

Voordat u begint met het uitstrooien van de kunstmest, dient het gazon gemaaid te zijn. Doe dit dan ook bij droog weer. Gebruik van de kunstmest 1 kg per 25 m2. Deel de bemesting eventueel in delen op om een gelijkmatige verspreiding mogelijk te maken. Na het uitstrooien van de kunstmest dient u direct uw tuinberegening of sproeier aanzetten. Laat deze aan staan totdat elk korreltje mest opgelost is. Anders kan de mest uw gazon verbranden en lelijke plekken opleveren.

Organische meststof

Te veel mest is niet goed en brengt schade toe aan de grasplanten. Lees de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig. Voor het geven van mest dient u altijd het gazon te maaien. Het beste kunt u de mest uitstrooien bij droog weer, maar met regen in aantocht. Mocht de regen dan achterwege blijven, dan dient u met de sproeier alsnog het gazon te beregenen. De afgewogen hoeveelheid mest deelt u in twee gelijke delen. U bemest het gazon eerst in de breedte en vervolgens gebruikt u het tweede deel voor de lengterichting van het gazon. Draag bij het uitstrooien van de mest wel altijd handschoenen.

Gebruik van strooiwagen

Strooi de helft van de kunstmest per keer en rijdt twee keer, eenmaal in lengterichting en eenmaal in de breedte. Als er naast de rand van het gazon voldoende ruimte is, legt men een strook linnen neer en duwt de wagen daarop voor het draaien. Hierdoor voorkomt men dat de mest aan de rand ongelijkmatig wordt gestrooid.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close