Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien

De beuk is een erg geliefde plant in de Nederlandse tuin. Op veel plaatsen wordt de beuk gebruikt als haag. In het voorjaar vormt de beuk haar blad en groeit de haag volledig dicht. Het biedt dan de privacy of natuurlijke afscheiding die zo gewenst is door veel mensen. Bij het snoeien van de beuk is het vooral belangrijk twee soorten te onderscheiden.

  • Fagus sylvatica
  • Carpinus betulus

Hoewel de carpinus betulus de naam haagbeuk draagt, kunnen beide soorten prima dienst doen als zijnde een haag. Bij de sectie tuinplanten kunt u aan de hand van het blad kijken om welke soort het gaat bij u in de tuin.

Snoeiperiode

De fagus sylvatica wordt in de tuin vaak ook als struik of boom aangeplant. Om de boom enigszins in model te houden, dient deze gesnoeid te worden. Het snoeien van de struik of boom kan het beste plaatsvinden in de maand maart.

De beuk die als haag wordt gebruikt, wordt pas later in het jaar gesnoeid. We wachten hiermee tot de haag volledig dichtgegroeid is en bezet is met nieuwe bladeren. U mag verwachten dat vanaf mei het eerste blad erin begint te komen en dat de haag dan binnen twee weken dichtgroeit.

Blad dient echter te wennen aan de zonnestralen. Wacht dus nog tot halverwege juni met het snoeien. Snoeit u de haag na de langste dag van het jaar, dan zal het niet nodig zijn de haag twee keer in het jaar te snoeien. Groeit de haag echter eerder, dan zal een tweede snoeibeurt in september nodig zijn.

Snoeiwijze

Doordat de beuk een enorme groei doormaakt, doet u er goed aan de beukenhaag sterk te snoeien. Er kunnen bij een struik of boom gerust takken met een lengte van 50 centimeter worden weggenomen. Let er wel op dat u de struik of boom haar model niet ontneemt. Door om en om takken weg te nemen voorkomt u dit.

Het snoeien van een haag dient van onder naar boven te worden gedaan met een heggenschaar. Let erop dat bovenop gesnoeide takken niet blijven liggen. Dit geeft een lelijke aanblik van de haag als het bruine blad bovenop in het zicht ligt. Snoei nooit op een zonnige blad. Het blad kan hierdoor aan de snoeirand verbranden.

De bomen en de hagen groeien probleemloos op zowel zware als lichte grond. Voor deze hagen en bomen is het wel van belang dat er genoeg vocht in de grond zit. Mocht dat niet het geval zijn, dan dient in extra droge perioden de grond meer te bevochtigen.

Ook voor wat betreft het zonlicht stellen ze niet zo veel eisen. Want soms wel problemen kan opleveren is het gegeven dat de onderkant van de haag wat kaal kan worden, op het moment dat deze plek net iets te weinig licht krijgt.

Tevens zorgt extra bemesting voor een gezondere boom of haag. Plaats gerust extra bemesting bij de hagen. Dit voorkomt dat de wortels ‘weglopen’. Al met al dient ervoor te zorgen dat de grond rondom de stam een open karakter heeft en voedselrijk blijft.

Insecten in haagbeuk

Sommige insecten vinden het heerlijk om in een haagbeuk te vertoeven. Vooral kevers vinden het een feest. Ze eten hun buikjes vol met bladeren en bloemen. Het is zelfs zo dat de plant een grote en belangrijke rol speelt als het gaat om de voortplanting van de kever. Mannelijke kevers gaan in de boom op ontdekkingstocht en treffen daar – althans, dat hopen ze – aangevreten bladeren. Hieraan kunnen ze zien of er vrouwtjes in de boom aanwezig zijn. Voor hen is dat de ideale manier om op zoek te gaan naar partners.