Voordelen gras zaaien

Voordelen gras zaaien

Een nieuw gazon kan op twee manieren  aangelegd worden. Enerzijds door het zaaien van gras, anderzijds door het leggen van graszoden. Voordelen gras zaaien – wat zijn de voordelen ten opzichte van het leggen van graszoden?

Voordelen gras zaaien

  • Zaaien goedkoper dan graszoden leggen
  • Graszaad is lang houdbaar
  • Gras zaaien lichter werk dan graszoden leggen
  • Gras zaaien vereist minder materiaal
  • Betere conditie voor gazon
  • Langere levensduur voor gazon

Voordelen gras zaaien – toelichting

Zaaien goedkoper dan graszoden leggen

Om het verschil duidelijk te maken gaan we uit van een gazon van 100 vierkante meter. Graszoden kosten excl. transport € 2,- per vierkante meter. Laat u ze thuis bezorgen, dan bent u al snel € 3,- per vierkante meter kwijt. Een gazon aanleggen met graszoden kost dus tussen de € 200,- en € 300,-.

Voor 100 vierkante meter gazon heeft u ongeveer 2,5 kilo zaad nodig. Een dergelijke verpakking koopt u online voor € 20,-. Het verschil lijkt me duidelijk!

Graszaad is lang houdbaar

Graszaad blijft in de verpakking twee jaar goed. Na openen is het beperkt maar minstens nog een jaar houdbaar. Voorwaarde is wel dat het op een droge, donkere en koele plek wordt bewaard. Graszoden zijn bij lage temperaturen nog enkele dagen houdbaar. Bij temperaturen boven de 20 graden wordt de houdbaarheid toch erg beperkt. De graszoden moeten dan eigenlijk al binnen 24 uur gelegd worden.

Gras zaaien lichter werk dan graszoden leggen

Zojuist hebben we u uitgelegd dat voor een gazon van 100 vierkante meter ongeveer 2,5 kg graszaad nodig is. Dat staat in groot contrast tot het gewicht aan graszoden dat nodig is. Graszoden wegen doorgaans 15 kilo. 100 graszoden komen dus neer op een gewicht van 1500 kilo.

Gras zaaien vereist minder materiaal

Doordat er geen zware graszoden vervoerd moeten worden, is er allereerst geen aanhanger nodig voor het transport. Ook kruiwagens zijn niet nodig voor het vervoeren van graszoden binnen de tuin. Tijdens het zaaien heeft u geen zware wals nodig om het veld af te walsen. Kortom allemaal zware materialen die niet nodig zijn.

Betere conditie voor het gazon

Door inzaaien kan uiteindelijk een beter resultaat worden bereikt dan met het leggen van graszoden. Graszoden kunnen worden gekweekt op een andere ondergrond dan aanwezig in uw tuin. Dit soort cultuurverschillen kunnen tot problemen leiden. Het is een bekend verschijnsel dat schimmelziektes optreden in pas aangelegde graszoden. Door gras te zaaien worden geen grondsoorten gemengd. De bodemcultuur hoeft zich niet hiervan te herstellen, dat beter is voor uw gazon.

Langere levensduur voor gazon

Een gazon raakt naar verloop van tijd uitgeput. Grasplanten hebben geen eeuwig leven en uiteindelijk zijn mossen en onkruid niet meer te overwinnen. U moet er dan voor kiezen een nieuw gazon aan te leggen. Een ingezaaid gazon is twee jaar jonger dan een gazon van graszoden. Het gaat dan ook langer mee.

We hebben u nu al veel verteld over de Voordelen Gras Zaaien. Kijk voor algemene informatie over het zaaien van gras op de pagina Gras Zaaien. Tevens vindt u elders op de site ook handige weetjes over het onderhouden van uw gras. U kunt deze informatie ook terugvinden via Gras zaaien onderhoud.