Tomaten kweken

Wat zijn tomaten?

Tomaten zijn de rode vrucht van de tomatenplant. Bij het tomaten kweken maakt de tomatenplant gele bloempjes aan. Na deze gele bloempjes volgen al snel de groene vruchten. Indien ze genoeg warmte en zonlicht krijgen, kleuren ze rood. Er zijn veel varianten. Zo kennen we de vleestomaat, cherrytomaat en trostomaat.

Hoe zien tomaten eruit?

Tomaten zijn rijp als ze rood van kleur zijn. Tomaten hebben een gladde schil en zijn er veel verschillende formaten. Cherrytomaten zijn klein en worden niet veel groter dan een knikker. Vleestomaten worden aanzienlijk groter en kunnen het formaat van een tennisbal krijgen.

Hoe kunt u tomaten kweken?

Tomaten kunt u kweken door ze binnen of in een verwarmde kas te zaaien. Na een viertal weken moeten de plantjes in aparte potjes worden geplaatst. Later kunnen de planten in de volle grond worden uitgeplant. Plaats de planten in de volle grond 50 centimeter uit elkaar en ondersteun ze middels het plaatsen van stokken. Tomaten moet u ook dieven. Dat doet u door nieuwe loten die in de oksel van de plant gevormd worden af te breken.

Wanneer kunt u tomaten kweken?

Het kweken van tomaten begint al vroeg in het jaar. In februari dienen de tomaten gezaaid te worden. U doet dit op een zaaibed, binnen op de vensterbank of in een verwarmde kas. Na vier weken moet u vervolgens de plantjes verpotten. De planten blijven vervolgens tot de eerste nachtvorst hun vruchten dragen. Daarna kunt u de planten uit de tuin verwijderen.

Wanneer kunt u tomaten uitplanten?

Tomaten kunnen na de laatste nachtvorst buiten worden uitgeplant. In de periode van 11 t/m 15 mei zijn een aantal katholieke heiligen geboren. Deze periode wordt ijsheiligen genoemd. Dit omdat er normaal gezien na die datum geen nachtvorst meer optreedt. Na ijsheiligen kunnen tomatenplanten dus worden uitgeplant.

Wanneer kunt u tomaten oogsten?

Planten die direct na ijsheiligen worden uitgeplant, geven eind juli hun eerste rode vruchten. Ze zijn dan heerlijk zoet van smaak. Het oogsten van de tomaten gaat door tot eind oktober. Zodra de eerste nachtvorst is geweest, sterft de plant af.

Tips bij het kweken van tomaten

Tomaten kunnen ook uitstekend in een pot worden gekweekt. Tomaten die nog niet rijp zijn bij de eerste nachtvorst kunnen in de vensterbank nog rijp worden. Gooi de resten van de tomatenplant niet op de composthoop. Er zullen dan erg veel zaden in de compost terecht komen.