SPROEIEN

In droge of extreem warme periodes is het van groot belang dat u het gazon voldoende water geeft, maar weer niet zoveel, dat er plassen water op blijven staan.
Licht, schaduw, grondsoort en wind zijn van grote invloed op de nodige hoeveelheid.

Uitdroging

Langere periodes van droogte komen vaker voor in voor en najaar, dan in de zomer.
De voornaamste oorzaak van een droge grond is verdamping door wind. De combinatie van zon en wind kan echter desastreus werken voor planten. Wanneer er warmte met wind wordt verwacht is het zeker verstandig om al van te voren te sproeien. Lukt dat niet, sproei dan in ieder geval snel erna.

Hoeveel water sproeien

Het is beter om minder vaak en langer en meer water te sproeien, dan meerdere keren keren kort en weinig water. Zeker wanneer de aanplant jong is, wordt daarmee voorkomen, dat ze “lui”worden, omdat de wortels telkens toch wel water wordt aangeboden, zullen zij minder diep en breed groeien. Dat maakt ze dan kwetsbaarder in periodes van droogte, maar ook in het opnemen van meststof, voeding en dergelijke zullen luie planten het minder goed doen. Kies dan eerder voor een paar uurtjes, dan voor drie keer een half uurtje. Bij een redelijk wateropnemende bodem kan haast nooit te veel worden gesproeid. Gebruik een regenmeter of zet een platte schaal in het sproeivlak. Wanneer die schaal 1 tot 1½ cm gevuld is, heeft u voldoende gesproeid.

 

Warmer dan gemiddeld

Zijn er vooruitzichten dat het (erg) warm weer wordt, is het verstandig om al een dag of twee ervoor goed te sproeien, zodat er genoeg vocht in de grond zit. Doe dit bij een beetje bewolkt weer. Wanneer er veel droge, zonnige dagen achter elkaar worden verwacht, lukt dat misschien niet. Dan is het advies om vanaf schemertijd te sproeien, wanneer de zon aan het verdwijnen is en de temperatuur ook wat daalt, zodat uw verse sproeiwater niet al direct verdampt, tenzij dat echt wenselijk is vanwege extreme hitte.

Enorm warme dagen kunnen gevolgd worden door een fikse wolkbreuk en/of onweer.
Dan is sproeien niet meteen noodzakelijk, zeker wanneer de bodem van zichzelf al wat minder water door laat, bijvoorbeeld op een kleiachtige bodem. Maar als het weinig of kort regent, er een of meerdere grote bomen in de tuin staan, houden zij het water tegen en is het raadzaam om die bodem wel te sproeien. Bomen als Berk en Beuk kunnen wel honderden liters water per dag opzuigen drinken, vooral de Berk.

Het is goed om ongeveer eens per week te sproeien. In geval van vaker sproeien kunnen planten daarvan ook lui worden. Natuurlijk geldt dit bij gemiddelde weersomstandigheden, niet in geval van extremen. Houdt een hittegolf, met temperaturen van boven de 30⁰C weken aan, dan wijkt u natuurlijk van dit advies af, want anders zal de grond toch teveel verdampen. Neem met een schepje of bollensteker wat grond uit een border en kijk of u onder de toplaag van 4 á 5 cm redelijk vochtige grond aantreft. Zo niet, dan mag u gerust het aantal sproeibeurten verhogen. .

Niet sproeien in de felle zon

Sproei op een warme dag nooit in heftig zonlicht, zeg tussen 10.00 en 17.00 uur. Hierbij id rekening gehouden met de zomertijd, want 17.00 uur is voor de natuur nog steeds een uurtje vroeger. Dat geldt voor alle bloemen en planten, maar zeker voor planten met grote bladeren. Waterdruppels gaan werken als een vergrootglas en zullen er voor zorgen, dat er juist onherstelbare bladverbranding op kan treden.

Niet sproeien in late avond

Het is evenmin aan te raden om later in de avond te sproeien, omdat planten of gras niet meer hun blad kunnen drogen. Te veel vocht op bladeren zorgt voor de ontwikkeling van schimmels. Vooral rozen zijn hier uiterst gevoelig voor. Ook hier is wind dus een belangrijke factor. Waait er een lekker briesje, dan kan het minder kwaad om later dan, zeg 19.00 uur nog te sproeien, omdat de wind het blad laat zwiepen en het water er vanaf zal vallen en tevens zorgt wind voor verdere verdamping en afkoeling van het blad.

Sproeiers gebruiken

Welke soorten sproeiers er gebruikt kunnen worden, hangt af de voorkeur en wat voor de tuin, of delen ervan, het meest geschikt is.

  • Zwenksproeiers zijn ideaal voor een rechthoekige tuin en kwetsbare planten,omdat ze zacht sproeien.
  • Sectorsproeiers kunnen handig zijn in een rond gebied. De sproeier wordt in het centrum geplaatst en sproeit in een cirkel. Sommige sectorsproeiers, vooral de metalen versies, hebben veel kracht en minder geschikt voor kwetsbare planten. De minder krachtige en vaak van kunststof gemaakte sectorsproeiers sproeien niet alleen zachter en minder krachtig, ze zijn ook stiller, wat weer fijner is, wanneer u, of uw buren nog in de tuin verblijven tijdens het sproeien.
  • Sproeislangen worden op bepaalde plekken vast op de grond gelegd. Water sproeit uit de slang omhoog, en bewatert tegelijkertijd de bodem, waardoor de luchtvochtigheid hoger wordt. Dit is voor struiken als Rododendron ideaal.
  • Druppelslangen lijken op sproeislangen, maar geven bij de juiste plaatsing alleen water af aan de bodem en worden de bladeren van onderen niet nat en gaat het water alleen naar de wortels. Vooral bij rozen en buxus is dat fijn. U kunt ze zelfs iets onder het oppervlak in de grond leggen. Wel wordt aangeraden om ze voor de vorst te verwijderen, om slangbreuk en dergelijke te voorkomen, sproeislang zelfs onder de grond liggen.
  • Automatische installaties, in combinatie met bovenstaande systemen of een beregeningsinstallatie, die gebruik maakt van een grondwaterpomp, worden vaak gebruikt wanneer niet steeds handmatig de toevoer kan worden bediend.
    Veelal worden dit soort computergestuurde installaties gekoppeld aan de watertoevoer, al dan niet aangestuurd door tijdklokken en/of hygrometers (loggers, of vochtmeters) in de tuin. Niet alleen ideaal voor vakantieperiodes.

Gebruikt u grondwater, overtuig u van de juiste samenstelling (niet te veel ijzerhoudend). Overdaad schaadt, maar bij een te hoog ijzergehalte en een sproeier die ook een deeel van de bestrating mee neemt, zal dat ernstige verkleuring tot gevolg hebben. Sproeien met ijzerhoudend water op een gazon heeft tot gevolg dat het gras niet goed groeit. IJzer hecht op het blad waardoor veel minder assimilatie plaatsvindt. Gevolg is slechte groei en veel minder wortelgroei, waardoor de kwetsbare grasmat makkelijk los komt.
Wanneer u een beregeningspomp voor grondwater gebruikt, maak dan de zeefjes van de broes en sproeiers regelmatig schoon

Ten slotte nog een belangrijke tip als je grondwater gebruikt om te sproeien: maak het zeefje van de sproeiers regelmatig schoon. In het grondwater zitten ook kleine sedimenten en andere rommeltjes en zand, waardoor de sproeiers verstopt raken.