Hondenhok

Honden houden van buitenspelen. Ze worden graag uitgelaten en wanneer het even kan, zoeken ze hun eigen plekje in de tuin. Veel mensen gunnen hun hond een eigen verblijfplaats in de vorm van een hondenhok. In dit artikel vindt u alle informatie die u nodig heeft bij het aanschaffen van een hondenhok.

Een hondenhok

Een hondenhok dient als een comfortabele verblijfplaats voor de hond. Doordat de meeste hondenhokken zijn voorzien van isolatiemateriaal, is het een aangenaam verblijf in de zomer én in de winter (’s nachts en overdag). Zo zijn de hokken voldoende beschut tegen regen en fel zonlicht en wordt het er niet te koud tijdens de koude winterdagen. Wanneer u een niet geïsoleerd hondenhok aanschaft, zorg er dan voor dat u het hok in koude tijden zelf voorziet van isolatie, bijvoorbeeld door middel van een laag hooi of een waterdicht matras.

Verschillende soorten hondenhokken en hun onderhoud

Hondenhokken zijn er in vele soorten; van houten hokken tot geïsoleerde hokken van kunststof. Let goed op bij de keuze van het materiaal van het hok. Houten hokken hebben meer onderhoud nodig dan hokken van kunststof. Zorg voor stevig materiaal zodat de honden het hok niet kunnen stukbijten. Ga ook na of het dak is gemaakt van waterdicht materiaal. De meeste hondenhokken staan op poten, dit zorgt voor een goede bescherming van de koude en vochtige ondergrond. Het schuine dak zorgt ervoor dat het niet binnen regent. Daarnaast zijn er hondenhokken die beschikken over rubberen flappen, die ervoor zorgen dat de hond niet op de tocht zit. Zorg dat de hond op de grond van het hok iets warms heeft om op te liggen. Denk hierbij aan een matras, deken of kussen. Stro kan een goedkoop alternatief zijn, let er echter wel op dat u dit minimaal een keer per week ververst.

Schoonmaken van het hok

Zorg ervoor dat hok tijdig wordt schoongemaakt. Gebruik voor het schoonmaken van het hok een vochtige doek met chloor. Chloor is namelijk goed voor het doden van schimmel. Spoel het daarna goed af, zodat er geen resten van chloor overblijven. Ga ook de vochtigheid van het hok na. Doe dit vooral bij de dekens en kussens in het hok. Wanneer deze te vochtig zijn, kan uw hond namelijk makkelijk ziek worden.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een hondenhok

De belangrijkste punten waarop u moet letten bij het aanschaffen van een hondenhok, zijn het materiaal, de isolatie, de grootte van het hok en de plaats waar u het hok neerzet. Het hok mag niet te klein zijn, maar ook zeker niet te groot. De hond moet liggend in het hok passen, zodat er voldoende ruimte overblijft voor een voerbak en speeltjes. Let er bij de plek van het hondenhok op dat deze niet de hele dag in de zon of op de tocht staat.

Wat kost een hondenhok?

De kosten van een hondenhok hangen vooral af van het materiaal van het hok. Kiest u voor een duur hok dat lang meegaat of voor een minder duur hok dat meer onderhoud vereist. Vanaf €100,- koopt u al een goed hok voor uw hond. Wanneer u een tweedehands hondenhok aanschaft, zorg dan eerst voor een goede reiniging van het hok. Honden hebben een sterk reukvermogen en zullen daarom snel de geur van de vorige hond herkennen. Hierdoor kan het zijn dat de hond het hok zich minder snel eigen maakt.

Wat u verder nog moet weten

Met een hondenhok heeft uw hond een eigen verblijfplaats in de tuin. Let wel: honden houden van aandacht en zijn het liefst in het bijzijn van mensen. Geef ze daarom de aandacht die zij verdienen, zodat ze zich op elk moment kunnen terugtrekken in hun hondenhok.

Bronnen

Beslist.nl