Haag aanplanten

Haag aanplanten

Een haag aanplanten is vrij eenvoudig te doen. Met haagplanten kunt u namelijk alle kanten op. Het is mogelijk om het hele jaar te genieten van bijvoorbeeld een groene heg, die is gemaakt van coniferen of andere winterharde heesters. Ze bestaan in enorm veel soorten en maten. De buxus, taxus en hulst zijn de meest bekende varianten. Maar ook de minder bekende haagplanten zijn te verkrijgen in uw tuincentrum of via een webshop op internet.

Wilt u een haag aanplanten, ga dan met ons stappenplan aan de slag voor een perfect resultaat. Een haag is een onmisbaar element in bijna elke tuin. Het is een element dat veel doelen dient in een tuin. Zo kun je er perfect paden en borders mee accentueren of de grenzen van de tuin afschermen.

 1. Begin met het voorbereiden van de grond. Graaf over de gewenste lengte een geul van ongeveer 60 centimeter breed. De diepte is zeer afhankelijk van de kluit van de aan te planten haagplant. Houd er rekening mee dat de wortels zich makkelijk kunnen vastzetten in de onderlaag. Een diepte van anderhalf keer de kluitgrootte is afdoende. Indien u gaat aanplanten op kleigronden, zorg dan ervoor dat de greppel een stuk dieper is. Op die manier kunnen problemen met afwateren worden voorkomen.
 2. Meng vervolgens onderin de geul kalk, verteerde mest of compost en kunstmest door de aanwezige tuinaarde. Gebruik geen kunstmest of een langzaam werkende soort als je in het najaar plant. Mocht u dit niet doen, dan kunnen de nieuwe uitlopers bevriezen in de naderende winter.
 3. Span een lijntje over het hart van de geul. Op die manier kunt u de haag in een mooie strakke rechte lijn planten. Gaat u een haag aanplanten in een winderig gebied? Of wilt u direct een volle haag hebben? Plant dan een dubbele rij.
 4. Gebruik een op maat gemaakt stuk hout of een stok om de planten op een gelijke afstand te planten. Uiteraard is het van belang vooraf te berekenen hoeveel planten je per strekkende meter haag dient aan te planten. Maak de kluit van de in pot gekweekte soorten lichtjes los en zet ze dan in de greppel.
 5. Vul de greppel weer aan zodat alle planten vast komen te staan en de kluiten van de plant tot de bovenkant zijn aangevuld. Druk de grond vervolgens goed aan. De grond mag luchtig blijven maar de combinatie van lucht en water zorgen ervoor dat de kluit kan gaan rotten.

In het eerste jaar na het aanplanten gaat de haag zich goed wortelen in de grond. Op dat moment zijn de planten het meest kwetsbaar. Geef daarom in droge perioden regelmatig water. Indien er onkruid groeit, verwijder dit dan. Onkruid haalt voeding, vocht en zonlicht weg bij de planten en belemmert zo hun groei. Na het eerste jaar zijn de planten sterk genoeg en zullen de onkruiden ook geen plaats meer hebben om in de heg te groeien.

Welke planten zijn geschikt als haagplant?

Op onze pagina over haagplanten vindt u de meest gangbare soorten om als haag aan te planten.

Mooie dubbele tweekleurige beukenhaag.

 

Hoeveel planten per strekkende meter haag?

Voor de buxushaag, de meest populaire haagplant, geldt het volgende:

 • Hoogte 15 á 20 cm: 7 – 10 stuks buxusplanten per strekkende meter
 • Hoogte 20 á 30 cm: 7 – 8 stuks buxusplanten per strekkende meter
 • Hoogte 25 á 35 cm 5 – 6 stuks buxusplanten per strekkende meter

Voor een beukenhaag gelden er 5 per strekkende meter. De hoogte van de plant heeft hier geen invloed op. Pas als de planten te vol zijn om zo dicht op elkaar te planten, geven we ze meer ruimte.

Voor een taxushaag geldt de volgende afstand:

 • Hoogte 30 á 40 cm: 5 stuks taxusplanten per strekkende meter
 • Hoogte 40 á 50 cm: 4 stuks taxusplanten per strekkende meter
 • Hoogte 50 á 60 cm: 4 stuks taxusplanten per strekkende meter
Een taxushaag geeft mooie rode bessen.