Coniferen snoeien

Coniferen snoeien

Coniferen zien we erg vaak terug in Nederlandse tuinen. Hoewel de populariteit iets afneemt is het nog steeds een graag geziene plant voor in de tuin. Dit komt doordat coniferen groenblijvend zijn en erg dicht zijn. Ze kunnen daardoor ook uitstekend dienst doen als groen blijvende haag. Het snoeien van coniferen is belangrijk om de vorm van de plant of haag te behouden. Om ervoor te zorgen dat coniferen er mooi uit blijven zien dient de volledige plant licht te krijgen. Coniferen zijn om die reden dan ook altijd smaller aan de top dan aan de voet. Hoewel coniferen een verzamel naam is voor erg veel verschillende planten bedoelen we hier alle niet naaldconiferen. Naaldconiferen verdragen met uitzondering van de taxus namelijk geen snoei.

Coniferen snoeien – Wanneer kunt u het beste coniferen snoeien?

Indien u ervoor kiest uw coniferen twee maal te snoeien dan dient u dit de eerste maal na ijsheiligen te doen. Dit is in de periode eind mei tot begin juni. De tweede keer snoeit u de coniferen dan aan het eind van de zomer of begin herfst. Wacht niet te lang met de tweede snoeibeurt aangezien de coniferen enige tijd nodig hebben om te herstellen. Het is slecht voor coniferen om zonder volledig hersteld te zijn vorst te krijgen.

Als u de coniferen slechts eenmaal wilt snoeien dan kunt u het beste wachten tot na de langste dag van het jaar. De langste dag van het jaar valt altijd rond 21 juni maar is niet altijd op dezelfde datum. Het kan 1 a twee dagen eerder of later vallen. Na de langste dag van het jaar zal de conifeer niet meer opnieuw uitlopen.

Snoei coniferen altijd op een bewolkte dag om verbranding te voorkomen. Takken die door het snoeien weer direct zonlicht krijgen zijn dit niet gewend, ze moeten hier even aan wennen voordat ze direct zonlicht kunnen verdragen.

Coniferen snoeien – Hoe dient u coniferen te snoeien?

Coniferen snoeit u altijd door ze naar boven taps toe te laten lopen. De volledige plant krijgt daardoor zonlicht waardoor de plant er mooi groen uit komt te zien. Een conifeer kunt u het beste met een heggenschaar “scheren”. Slechts lichtjes wordt de buitenkant van de conifeer bijgewerkt tot de gewenste vorm wordt bereikt. Eventueel kunt u met een snoeischaar de toppen van de conifeer eruit knippen om de gewenste hoogte te behouden.

Het is zeker gewenst even te kijken naar wat voor een conifeer u heeft. Staat er bij mij een coniferenhaag in de tuin, of gaat het om een ander soort conifeer? Bij het snoeien is dat natuurlijk wel belangrijk om te weten. Andere soorten coniferen zijn bijvoorbeeld dwergconiferen of solitaire coniferen.

Onderhoud coniferen

Vaak merken we dat tuinbezitters gelukkig alle tijd besteden aan het snoeien van coniferen. Men verdiept zich goed in de manier waarop dat dient te gebeuren. En ook houdt men rekening met het aantal keren per jaar dat het snoeien dient plaats te vinden. Toch constateren we – en dat willen we graag even vermelden – dat een coniferenhaag vaak worden vergeten als het gaat om de onderhoud van de planten en bomen in de tuin.

Het probleem van een coniferenhaag kan zijn, dat de coniferen nogal dicht op elkaar staan. En vaak is dat het geval. Ook zo’n haag heeft voedingsstoffen nodig. Deze haalt-ie dan logischerwijs uit de grond. Of het moet zo zijn dat kunstmest aan de bodem wordt toegevoegd. Maar als dat laatste niet gebeurt, dan dienen meerdere coniferen en/of de gehele haag de voedingsstoffen dus uit de grond te halen. Het resultaat is dat de grond na verloop van tijd voedingsarm wordt. Bijmesten is in dit geval dus pure noodzaak.