Handgereedschap

Het hebben van het juiste tuin- en handgereedschap is evident voor het correct en efficiënt kunnen uitvoeren van de werkzaamheden. Laten we eerlijk zijn, niets is zo irritant dan gereedschap dat niet werkt of snel kapot gaat. En dat gebeurt dan net op het moment dat je lekker bezig bent. Het in huis hebben van het juiste gereedschap is dus een must.

Handgereedschap – spaden

De belangrijkste factor bij het kiezen van een spa is erop te letten, dat hij niet te zwaar is. Een te zware spa is lastig, want niet alleen de spa moet worden opgetild, ook de aarde. Vooral vrouwen onder de tuiniers moeten dit bedenken. Neem er geen met een te groot blad en hij moet gemakkelijk in de hand liggen. Modellen met T-, Y- en D-vormig handvat zijn te krijgen, met houten of metalen steel en houten of plastic handvat. Spaden dienen om te spitten, plantgaten te maken, greppels en veel soortgelijke karweitjes.

Handgereedschap – gaffels

Wat ik heb gezegd over grootte, gewicht en hanteerbaarheid van spaden, geldt ook voor gaffels. Die kunnen dienen om de grond los te maken voor kleine aanplantingen, onkruid tussen andere planten weg te halen en plantenafval te verzamelen, om zomaar enkele dingen te noemen. Een lichte gaffel voor de border is waarschijnlijk de beste keuze voor de meeste amateurtuiniers; één van goede kwaliteit gaat jaren mee. De typische bordergaffel heeft vier vierkante of geronde tanden. Er zijn ook speciale gaffels met platte tanden voor het rooien van aardappelen.

Handgereedschap – schoffels

De schoffel dient om de teellaag te bewerken. Er zijn verschillende modellen in de handel. De zgn. Hollandse schoffel heeft een smal, plat blad in het verlengde van de steel. Deze is bijzonder geschikt om onkruid te verwijderen, want men loopt achteruit bij het gebruik en niet over de pas bewerkte aarde. Een ander heel nuttig gereedschap is de duwschoffel, waarvan het blad rechthoekig staat op de steel. Hij wordt gebruikt om zaaivoren te maken, om hardnekkig onkruid te vernietigen door ermee te haken en ook om aardappelen aan te aarden. Dan is er nog een schoffel met tanden in plaats van met een blad. Dit gereedschap is heel doeltreffend om ruwe grond open te breken en het oppervlak van harde grond los te maken. Er is nog een klein model duwschoffel met een gebogen einde en een korte steel. Deze is bijzonder geschikt voor het fijnere werk tussen planten, zoals rijen zaailingen uitdunnen en wieden.

Handgereedschap – harken

Fijn bewerkte grond verkrijgen om in te zaaien, de grond gelijkmaken en veel andere werkjes zoals het verzamelen van bladeren, zouden moeilijk of onmogelijk zijn zonder de hulp van een hark. De gewone tuinhark, die gebruikt wordt voor het bewerken van fijne grond, bestaat uit een stalen voorstuk met veel tanden, die rechthoekig op de lange steel staan. Harken van getand staaldraad worden gebruikt om ongerechtigheden uit grasperken te verwijderen en om blad bijeen te zamelen. Ze zijn gemaakt van een waaier van gebogen tanden aan een lange steel. Andere typen harken voor gazons hebben een meer traditionele vorm, maar hebben buigzame rubber tanden. Weer een ander model, alleen voor grotere tuinen, is de houten hark of hooivork. Die kan men gebruiken voor het gelijkmaken van de grond, voor het verzamelen van bladeren en in boomgaarden voor het bijeen harken van gemaaid gras.

Handgereedschap – een pootstok

Dit eenvoudige gereedschap heeft eenzelfde handvat als de spa of de gaffel, heeft een korte steel, die in een punt uitloopt met een stalen kap. Hiermee worden gaten in de grond gemaakt om zaailingen uit te planten. Men werkt er sneller mee dan met het plantschopje. Veel tuinlui gebruiken het en terecht alleen voor het planten in lichte grond. Want op zware grond, waarin de pootstok doordringt, kunnen er moeilijkheden komen, doordat er luchtholten om de wortels ontstaan, als het gat wordt opgevuld. Dit is hoogst ongewenst.

Handgereedschap – plantschopje

Dit kleine gereedschap moet altijd gebruikt worden voor het planten van kleine planten, zoals in potten gekweekte alpenplanten en bedplanten, waarbij men voor beschadiging van de wortels moet oppassen.

Handgereedschap – kleine tuinhark

Een ander zeer nuttig gereedschap voor bewerkingen tussen kleine planten waar men groter gereedschap niet kan gebruiken.

Handgereedschap – kruiwagens en rolwagentjes

Er zijn tegenwoordig allerlei kruiwagens en rolwagentjes te krijgen. Het belangrijkste is de juiste afmeting te kiezen, die u nodig hebt. Te grote wagens zijn lastig in het gebruik. Ik geef de voorkeur aan een metalen kruiwagen boven een houten, omdat de eerste beter bestand is tegen weersinvloeden. Ze worden tegenwoordig ook gemaakt van stevig polyethyleen, zijn licht in gewicht en sterk. Bij de aanschaf van een kruiwagen moet u bijzonder letten op een goede balans. Een vrachtkarretje is onontbeerlijk, behalve voor de kleinste tuinen.

Handgereedschap – een lijn

Die hebt u ook nodig. U kunt ze krijgen van hennep of van nylon. De beste soort zit op een eenvoudige klos, zodat afwikkelen en opwinden gemakkelijk gaat.

Handgereedschap – meetstok

Om zaailingen met de juiste tussenruimte uit te planten, voor het maken van voren voor de rijenzaaimachine, en bij alle karweitjes die nauwkeurige afmetingen vereisen, is de meetstok beslist nodig.

Handgereedschap – bezems

Een heidebezem is altijd een nuttig hulpmiddel om grasperken schoon te vegen. Een gewone harde bezem dient voor hetzelfde, maar dan voor het schoon vegen van plaveisel en paden.

Handgereedschap – gietbenodigdheden

Een goede gieter is ook onontbeerlijk. Ze worden tegenwoordig vaak van plastic gemaakt, ze zijn licht en gaan ook langer mee dan de metalen. Een tuinslang met of zonder haspel is ook van groot nut. Vernuftige en gemakkelijk aan te brengen koppelingen maken dat u met een lange slang alle delen van de tuin kunt bereiken. Heel gewoon zijn tegenwoordig de geperforeerde slangen, die de hele tuin van water kunnen voorzien. Een reservoir waarin regenwater wordt opgevangen loont altijd. Want in tijden van waterschaarste verschaft het een prachtige aanvulling om de dorst van kwijnende planten te lessen.

Handgereedschap – sproeiers

Een moderne, verplaatsbare druksproeier hebt u zeer beslist nodig, tenzij de tuin heel klein is. In dat geval is alleen een handsproeier nodig.