Engerlingen

Engerlingen

Engerlingen kunnen samen met emelten een ware ramp zijn voor tuinbezitters. Met name voor degene die gesteld zijn op hun gazon, kan het een drama zijn. Stelt u zich eens voor: U hebt het afgelopen voorjaar een behoorlijk bedrag gespendeerd aan uw tuin. U bent tevreden en en zit helemaal klaar voor een heerlijke zomer in uw tuin. Totdat….. de engerlingen en emelten een kijkje komen nemen in uw tuin. En daar zat u nou net niet op te wachten. Op deze pagina bespreken we de engerlingen. Maar wat zijn engerlingen nu precies? En wat doen ze?

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larve van een kever. Er zijn vier soorten kevers waarvan de larve engerling worden genoemd:

  • Rozenkever
  • Meikever
  • Junikever
  • Johanneskever

Engerlingen leven onder de grond waar ze zich tegoed doen aan de wortels van het gras. Hierdoor kunnen grasplantjes afsterven, waardoor er kale plekken in het gazon ontstaan. Engerlingen blijven 3 tot 4 jaar onder de grond, waarna ze in het voorjaar uit de grond komen gekropen als meikever.

Hoe zien engerlingen er uit?

Engerlingen zien er alles behalve fijn uit. Ze hebben een melkachtig wit lichaam met een grote bruine kop erop. Onderaan de kop zitten twee grote kaken waarmee ze de graswortels eten. Hieronder zie je een engerling afgebeeld.

Engerling in de grond

Voor de bestrijding is het ook van belang hoe een meikever eruit ziet. Deze kevers die veel in bos en parkachtige omgevingen voorkomen, zijn dol op beuken. Ze voeden zich daar graag aan het blad en ze worden vaak ook aangetrokken door composthopen.

Wat voor schade veroorzaken engerlingen in het gazon?

Zoals gezegd voeden de engerlingen zich met wortels van het gras. Hierdoor zal het gras eerst geel kleuren en later zal de plant afsterven. Helaas blijft de schade hier niet bij. Het grootste probleem met engerlingen is, dat ze erg geliefd zijn als voedsel bij een aantal vogelsoorten. Kraaien, spreeuwen, merels en ook buizerds kunnen vervolgens werkelijk uw gehele gazon omploegen om engerlingen maar ook emelten uit de bodem te krijgen. Als de vogels klaar zijn met uw gazon is er niks moois meer van over.

Hoe kun je engerlingen bestrijden?

Engerlingen zijn vrij slecht te bestrijden, doordat ze zich in de grond ophouden. Engerlingen kunnen bestreden worden door:

  • Bestrijdingsmiddelen
  • Parasitaire aaltjes

Welke bestrijdingsmiddelen zijn tegen engerlingen en hoe pas je ze toe?

Er zijn producten bij tuincentra en Boerenbond verkrijgbaar, maar die zijn vaak niet sterk genoeg om de grotere exemplaren uit te roeien. Merit-turf vormt een uitzondering op deze middeltjes. Het is een erg sterk middel en toont zich bijzonder effectief tegen engerlingen. Dit is echter alleen voor de professionele bestrijder te gebruiken. U zult hiervoor een expert moeten raadplegen.

De meeste middeltjes dienen over het gazon te worden verspreid bij voorkeur 2 tot 6 weken na het zien van kevers op uw gazon. De larven zijn dan nog klein en dus erg kwetsbaar. Na het uitstrooien van het product, dient het gazon beregend te worden waardoor het middel oplost. De middeltjes hebben een tweedelige werking. Allereerst komt de stof vaak direct in contact met de insecten. En bovendien nemen grasplanten het op en houden het vast in de wortels. Als de engerlingen zich tegoed doen aan de wortels, krijgen ze het middel nogmaals binnen.

Wat zijn parasitaire aaltjes en wat doen ze?

Een andere oplossing biedt het toepassen van parasitaire aaltjes. Deze biologische manier van bestrijden is het meest milieuvriendelijk. De aaltjes die u los laat op het gazon, gaan op zoek naar een gastheer en zullen deze van binnenuit doden. In de gastheer, in dit geval de engerling, ontwikkelt zich een nieuwe generatie die op zoek zal gaan naar een nieuwe gastheer. Engerlingen die geïnfecteerd zijn met de aaltjes zullen bruin kleuren. Hieraan kunt u controleren of de bestrijding werkt.