Gazonkalk

Wat is gazonkalk?

Kalk is een natuurlijke stof die zowel als droge poeder als in korrelvorm verkrijgbaar is. Kalk ziet er wit uit en dient jaarlijks in de wintermaanden over uw gazon verspreid te worden. Het gemakkelijkste is te strooien met de korrelvormige kalk. Anders hebt u kans dat het wegwaait of opstuift. Mocht het niet waaien, dan zijn beide varianten meer dan geschikt om toe te passen. Maar let er dus wel op dat het kalk op de juiste plaats terecht komt.

Als u dan toch kiest voor de kalk in korrelvorm, kies dan voor DCM Groen-Kalk. Het product bevat calcium wat ervoor zorgt dat de voedingsstoffen goed worden getransporteerd en daadwerkelijk in de planten terecht komen.

Waarom gebruik je kalk op je gazon?

Planten en dus ook gras hebben een juiste zuurtegraad van de bodem nodig om te kunnen groeien. Als de grond te zuur wordt, belemmert het de opname van voedingsstoffen door de wortels van planten. Een zure grond veroorzaakt de volgende problemen in uw gazon:

  • Lichtgroene kleur gras
  • Mosvorming
  • Minder actief bodemleven
  • Dunbezet gazon
  • Slechte opname van meststoffen door het gras

Gazonkalk kopen?

Gazonkalk kopen

Lees alles over het kopen van gazonkalk

Hoe komt het dat de zuurtegraad van het gazon verandert?

Zoals u zult begrijpen is het van groot belang dat de bodem van het gazon de juiste zuurtegraad heeft. De zuurtegraad van het gazon verandert echter continu. Veranderingen in de zuurtegraad hebben de volgende oorzaken:

  • Verterende grasresten
  • Regen

Gras is van nature zuur. Verterende grassprieten zorgen ervoor dat het gazon verzuurt. Zorg er daarom voor dat gemaaid gras van het gazon verwijderd wordt. Na verloop van tijd moet u hier toch iets aan doen. Ondanks dat u het gras afvoert, vallen er toch altijd kleine hoeveelheden in het gras. De grasresten moeten uit het gazon verwijderd worden door het te verticuteren. En de zuurtegraad moet verbeterd worden door het strooien van kalk.

Niet alleen gras, maar ook regen is zuur. Hoewel het effect van de zure regen enorm is teruggedrongen, dankzij een gezamenlijke Europese milieu wetgeving, blijft regen zuur. Aangezien we een zeeklimaat hebben, zorgt de hoeveelheid neerslag die we kennen voor verzuring van het gazon.

Gazonkalk bezit de eigenschappen om de zuurtegraad van het gazon weer te verbeteren. De ideale bodem van een sier- of schaduwgazon heeft een zuurtegraad van 5,5 tot 6,5. Een speel- of sportgazon is nog minder zuur en heeft PH-waarden van tussen de 6,0 en 7,0.

Mos in je gazon

De aanwezigheid van mos heeft alles te maken met de zuurtegraad van uw grond. Mos vindt het namelijk heerlijk als uw grond lekker zuur is. Mos gedijt hierin en gaat zich uitleven in uw gazon. Daar wordt u waarschijnlijk niet vrolijk van. Mos vormt een dikke hinderlijke laag in uw gazon. De regen kan er niet door en de grond kan uitdrogen. Tevens is het zo – en dat weten de meesten wel –  dat gras niet wortelt in mos.

Wanneer gebruik kalk op je gazon?

Het geven van kalk aan uw gazon kunt u het beste elk jaar doen. In de wintermaanden, als er minder zon en meer regen is, is deze behoefte het grootst. Geef ongeveer een kilo mest op 10m2 gazon. In de periode na het verspreiden van de kalk zult u zien dat het mos bruinachtig van kleur wordt. Het sterft dan af. In het voorjaar zal het gras weer donkergroen kleuren en goed gaan groeien. U kunt eenvoudig gazonkalk kopen en thuis laten bezorgen.

Let op: Kalk heeft de eigenschap meststoffen aan zich te binden. Strooi daarom vroeg in de winter kalk, zodat u in het voorjaar de gazonbemesting kunt doen!

Gazonkalk kopen