Snoeigereedschap

Snoeigereedschap

Geen beroepstuinman kan het stellen zonder zijn snoeimes, want vakkundig gehanteerd kan het worden gebruikt voor allerhande snoeiwerk. Amateurtuiniers doen er beter aan een goede snoeischaar te gebruiken. Er zijn twee soorten: het papegaaisnavelmodel en het aambeeldmodel. De eerste werkt als een schaar, de tweede heeft een scherp snijdend blad, dat geplaatst is tegen een plat plaatje.

Om ongewenste takken van bomen ver boven armbereik te verwijderen, zijn er snoeischaren met lange stelen. Snoeimessen met lange stelen zijn onontbeerlijk om hardere stukken hout af te snijden dan de snoeischaar aankan. In grotere tuinen kan eveneens een snoeizaag worden gebruikt.

Om heggen te snoeien, kun je gebruik maken van een elektrische heggenschaar. Daarbij kunt u kiezen uit verschillende modellen. Om betrekkelijk kleine heggen keurig te houden, zijn er tuinscharen die altijd scherp en in goede conditie moeten zijn om dit werkje niet te vermoeiend te maken. Heggen met groenblijvende grote bladeren, zoals de laurier en de rhododendron, kunnen het best gesnoeid worden met de snoeischaar, want anders worden er zeker ook bladeren afgesneden tegelijk met het hout en dan worden ze bruin aan de snede.

Messen

Of u nu een snoeimes alleen voor het snoeien of ook voor allerhande karweitjes gebruikt, het is tevens heel nuttig om er een gebroken tak mee op te ruimen en dergelijke werkjes. Ook kan een oculeermes hiervoor dienen.

Handschoenen, voor het snoeien van rozen zijn ze beslist noodzakelijk. Hoe sterker het materiaal hiervan is, hoe beter.

Dubbelsnijdende snoeischaar, de handvatten zijn met plastic overtrokken, hierdoor in de winter aangenamer om mee te werken.

Zware boomsnoeischaar, op lange steel om vanaf de grond boven in de boom te kunnen snoeien. Knipt takken tot 45 mm doorsnede.

Elektrische heggenknipper aan 2 kanten snijdend, altijd op Kemakeur letten voor veiligheid. Zowel met voeding via accu als via het lichtnet leverbaar.

Boombeitel van 110 mm breed, geplaatst op steel voor snoeien boven in de boom; beitel onder tegen de weg te snoeien tak plaatsen en met houten of rubber hamer onder tegen steel tikken.

Snoeimes, licht gebogen model, notenhouten heft met koperen inslagen, lengte lemmet 11 cm, voorzichtig zijn met afsnijden van tak, de hand die tak beet houdt niet te dicht bij het snijvlak plaatsen, het mes kan soms uitschieten en dan de hand verwonden.

Oculeermes met losmaker op lemmet en met rechte snede.

Snoeizaag met pistoolhandvat, lengte zaagblad 30 cm. Wordt gebruikt bij het snoeien van zware heesters.

Topsnoeizaag voor gebruik boven in kleine bomen; is geplaatst op steel van 2 of 3 meter lengte.

Boomhandzaag, dubbelgetand, grove tanden voor het groene, levende hout en de fijne tanden voor dood hout.

Beugelzaag met geharde tanden, ovale spanbeugel, smal blad, zaagblad is verwisselbaar, nieuwe zaagbladen kosten minder dan het slijpen.

Haag- of heggenschaar met rechte snede met takafsnijder, bladlengte 30 cm, snedelengte 22,5 cm. Deze scharen zijn hol geslepen, hierop letten bij het slijpen.

Doornhegschaar, zeer geschikt voor snoeien van meidoorns en voor het uitdunnen van bosplantsoen. Zijn in verschillende zwaarte te krijgen; afhankelijk van de zwaarte knippen ze van 30 tot 50 mm.

Krentschaar, voor het krenten van de druiventrossen; door de scherpe punt is het mogelijk om uit te dunnen zonder beschadiging van de druiventros.

Houthiep, Brabants model, wordt gebruikt bij het kleinmaken van snoeihout en eventueel bij afzetten en uitdunnen van bosplantsoen.

Kankermes, licht gebogen model, zij- en achteraanzicht, wordt gebruikt om kanker en boomwonden mee uit te krabben.

Boombijl, met groot huis en dun blad en scherp geslepen snede, steellengte 70 cm, gewicht en lengte van de bijl kunnen sterk variëren.

Snoeibijl, met steellengte van 38 cm en langer, bijl in zwaarte va. 500 gram tot 700 gram. Wordt gebruikt voor het uitsnoeien van takken bij het bomen rooien.