Wanneer gras zaaien?

Wanneer gras zaaien?

Wanneer gras zaaien? Het kan in principe op elk moment van het jaar. Zaden die niet direct de ideale groeiomstandigheden hebben, wachten met kiemen tot deze wel ontstaan. Het risico is wel dat graszaden weggepikt worden door vogels. Het beste is om graszaad te zaaien onder de juiste groeiomstandigheden. Het graszaad zal dan direct gaan ontkiemen. Voor algemene informatie over het onderhoud van uw gras, neem een kijkje op Gras zaaien onderhoud.

Ontkiemen van graszaad

Het graszaad heeft een minimale temperatuur nodig van 10˚C om te ontkiemen. Pas als de bodem deze temperatuur bereikt, zal graszaad gaan ontkiemen en zich gaan wortelen in het oppervlak van uw toekomstig gazon. Voorwaarde is wel dat er ook voldoende vocht is in de bodem. Het graszaad ontkiemt als het vochtig wordt en leeft de eerste twee weken op de kiem (het graszaad zelf). Dit dient dus voldoende vocht te bevatten. Na de twee weken gaat het graszaad wortelen en komt het vast te liggen in het gazon.

Wanneer gras zaaien – het beste moment

Er zijn twee perioden in het jaar  die geschikt zijn voor het zaaien van gras. Zowel in het voor- als najaar is de bodem op de juiste temperatuur voor het graszaad om te ontkiemen. Bovendien valt er dan meestal voldoende neerslag, zodat de bodem goed vochtig blijft en het gras snel zal groeien. Kortom: het op tijd gras zaaien kent diverse voordelen. Zie Voordelen gras zaaien.

Gras zaaien in het vroege najaar

Het vroege najaar is om bovenstaande redenen de beste tijd om gras te zaaien. De grond houdt nog een tijdje de warmte van de zomer vast. Dit zorgt in combinatie met de neerslag voor een broeierige omgeving. Hierin kan het graszaad prima ontkiemen en zich goed wortelen in de ondergrond. Met het zaaien van gras kan dus worden begonnen zodra de echte droge en warme periode van de zomer voorbij is. Vaak is dit in september. Dit kan nog doorlopen tot in oktober.

Gras zaaien in het voorjaar

In het voorjaar kan ook gras gezaaid worden, maar dit is iets lastiger dan in eerder genoemde periode. Dit komt door de bodemtemperatuur. Door de koude winter en ook vaak nog koude nachten duurt het langer voordat het graszaad ontkiemt. Dit geeft vogels vaak de kans zich tegoed te doen aan de zaden. Bovendien komen onkruiden in dezelfde periode snel op. Het is lastig om onkruiden die eenmaal geworteld zitten in uw gazon eruit te krijgen. Vanaf begin april tot eind mei kunt u in het voorjaar gras zaaien.

Voor tips bij het zaaien van gras klikt u hier: Gras zaaien