Wat is een moestuin?
In toenemende mate richten tuinbezitters hun tuin of delen ervan in als moestuin. Maar wat is een moestuin precies? Een moestuin is een tuin waarin groenten worden gekweekt. De gekweekte groenten zijn bestemd voor eigen gebruik. Een moestuin, ook wel groentetuin genoemd, hoeft niet de volledige tuin te beslaan. Als slechts een gedeelte van de tuin in gebruik is, wordt er toch van een moestuin gesproken. Populair is de vierkante meter tuin. Het is een uit Engeland overgenomen rage, waarin men op één vierkante meter (square meter garden) verschillende groenteplanten houdt.
Hoe legt u zelf een moestuin aan?
Het aanleggen van een moestuin kunt u vrij eenvoudig zelf doen. Zoals hierboven is uitgelegd, hoeft u niet meteen de hele tuin ervoor in te richten, één vierkante meter is voldoende. Nadat de eerste interesse is gewekt, wordt er vaak een grotere ruimte vrij gemaakt voor het zelf kweken van groenten. Uitleg over het aanleggen van een moestuin vindt u op de pagina Moestuin aanleggen.
Welke groenteplanten kunt u kweken in de moestuin?
Een moestuin is geen moestuin als er geen groenteplanten in staan. Maar welke groenteplanten zijn geschikt om zelf te kweken in de tuin? Vrijwel alle groenteplanten die het klimaat in ons land verdragen, zijn geschikt om in de tuin te kweken. Beperkingen worden vaak gevormd door een gebrek aan ruimte of door een verkeerde ligging van de tuin. Een lijst met groenteplanten die u kunt kweken in uw eigen moestuin vindt u op de pagina Groenteplanten.
Hoe kweekt u zelf groenteplanten?
Het zelf kweken van groenteplanten maakt het hebben van een moestuin tot een groot plezier. Het is heerlijk om ’s avonds te kunnen koken en eten van zelf gekweekte groenten. Maar hoe kweekt u nu zelf uw maaltijd bij elkaar? Informatie over het zelf kweken van groenteplanten vindt u op de pagina groenteplanten kweken.
Hoe zaait u zelf groenteplanten?
Invulling geven aan uw moestuin doet u door planten in uw moestuin te planten of te zaaien. Voor snel resultaat kunt u groenteplanten kopen. Maar niet alle groenteplanten zijn te koop. Bovendien is het niet mogelijk om alle soorten groenten aan te planten. Het is bijvoorbeeld alleen door te zaaien mogelijk om worteltjes in de moestuin te kweken. Ook zijn er soorten die binnen of in een kas moeten worden voor gekweekt. Uitleg over het zaaien van groenteplanten vindt u op de pagina Groenten zaaien.
Welke zaden zijn er te koop voor de moestuin?
Alle groenteplanten voor de moestuin kunt u zelf zaaien. Je kunt geen groente bedenken, waarvan er geen zaden te koop zijn. In tuincentra en speciaalzaken hangen alle zaden aan rekken. Het is de moeite waard om daar eens naar te kijken. Overigens zijn er ook genoeg internetwinkels die het mogelijk maken om de zaden online te bestellen. Lees meer informatie over het kopen van zaden voor de moestuin op de pagina Zaden kopen.
Welke bemesting geeft u in de moestuin?
Voor groenteplanten is het erg belangrijk dat ze voldoende voeding tot zich kunnen nemen. De ontwikkeling van de plant en de vruchten ervan zijn hiervan afhankelijk. Uiteindelijk wordt ook de opbrengst, of beter gezegd de oogst, hierdoor bepaald. Welke bemesting hebben uw groenteplanten nodig? Zijn er meststoffen die niet geschikt zijn, omdat u uiteindelijk de plant of delen ervan gaat eten? Alle informatie omtrent het bemesten van de moestuin vindt u op de pagina Moestuin bemesten.
Hoe maak ik mijn eigen compost?
Elk jaar moet u weer compost toevoegen aan de bodem van uw moestuin. Dit zorgt voor voldoende voeding voor de groenteplanten. Het kopen of het afhalen van compost bij de gemeentewerf is eigenlijk helemaal niet nodig. U kunt vrij eenvoudig zelf compost maken. Hoe u uw eigen compost maakt, leest u op de pagina Compost
Hoe bestrijdt u ziektes en plagen in de moestuin?
De oogst van uw moestuin wordt in grote mate bepaald door de bestuiving van de planten, meststoffen, water, zonlicht en temperatuur. Deze factoren hebben een grote invloed, zo ook ziektes en plagen. Planten die niet in goede gezondheid verkeren, worden beperkt in hun groei of het vormen van vruchten. Welke ziektes en plagen zijn er die uw moestuin kunnen aantasten? Hoe voorkomt u ze en hoe kunt u ze bestrijden? Lees alle informatie omtrent ziekten en plagen op de pagina Ziektes en plagen.