Tuinverlichting

Tuinverlichting

Tuinverlichting – het is meer dan zomaar een lampje of een spotje. De juiste verlichting kan zomaar bepalend zijn voor het algehele beeld van uw tuin. Laat u van tevoren goed informeren. De gekozen verlichting moet passen bij u en uw tuin. Wat wilt u graag? En wat is praktisch gezien de beste oplossing? Ga niet over één nacht ijs. Uw tuin moet uw paradijsje worden. Met minder nemen we geen genoegen.

Met tuinverlichting valt zo veel te doen. Het is zowel functioneel als qua vormgeving bepalend voor de sfeer in uw tuin. Spelen met licht en donker is best leuk. En in de schemer is er vaak ruimte voor fantasie en suggestie. Door de beperking van de hoeveelheid licht wordt de schaduwwerking veel mooier en geeft het uw tuin een geheel nieuwe dimensie.

Tuinverlichting moet de sfeer van de mooiste plekken van de tuin versterken. Een decoratieve boom of vijver krijgt bijzondere aandacht door het in de ‘schijnwerpers’ te plaatsen. En kleine halfhoge lampen vormen een mooie begeleiding voor een grillig tuinpad, terwijl een hoge lantaarn op het terras zorgt voor de nodige gezelligheid.

Via de volgende links vindt u meer informatie over specifieke onderwerpen:

1. Led verlichting buiten

2. Buitenverlichting

3. Tuinverlichting zonne-energie

4. Buitenlampen

5. Inbouwspots buiten

Plaatsing en veiligheid

Naast het creëren van sfeer is tuinverlichting ook functioneel. Plekken zoals een trap, een bocht in het tuinpad en de omgeving vanaf de voordeur en de achteruitgang moeten ’s avonds goed verlicht zijn. Het is plezierig thuis komen als u behalve de sleutel ook het slot kunt vinden. Buitenverlichting zorgt tevens voor veiligheid. De lamp naast de voordeur is voor de bezoeker een teken van welkom en herkenning. “Hier is het!”. Lampen bij een trap zijn een extra markering en de verlichting langs een oprit of pad leiden u naar het huis of door de tuin.

Verlichting op een verkeerde plek kan verblindend werken. Een halfhoge of hoge lamp vlak bij het huis kan zo fel zijn dat de achterliggende tuin niet meer te zien is. Verlichting mag dan ook nooit in de zichtlijn of het uitzicht staan, wel aan het eind van de zichtlijn of aan de grens van het uitzicht. Die lijnen en de begrenzing van het uitzicht zijn makkelijk vast te stellen. Om geen fouten te maken kunt u de kijkvlakken met behulp van stokjes of lijnen uitzetten.

Buitenverlichting betekent dat er stroom in de tuin aanwezig moet zijn, maar water en vocht laten zich slecht met elektriciteit verenigen. Tuinverlichting moet dan ook aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen en behoort aangelegd te worden door een erkend installateur.

Een elektriciteitskabel moet minstens 60 centimeter diep worden ingegraven. Dit om het risico van beschadiging tijdens spit- en graafwerkzaamheden zo klein mogelijk te maken. Bovengronds kunnen de kabels eventueel met kleine paaltjes worden gemarkeerd. Ook is het raadzaam de ligging van de kabels op een tekening vast te leggen.