Veranda’s en terrasoverkappingen

Veranda’s en terrasoverkappingen

De trend om de tuin in te richten als een verlenging van de woonruimte binnen zet door. Een living om lekker te ontspannen en een buitenkeuken om te koken; het leven verplaatst zich naar buiten zodra dat enigszins mogelijk is. Tegen het einde van de winter hunkeren we allemaal weer naar het buitenleven, de buitenlucht en de zon geven ons nieuwe energie. Met een veranda kunt u al vroeg in het voorjaar beschut en comfortabel buiten zitten. Hiermee verlengt u het tuinseizoen met enkele maanden, want ook in het najaar zit u langer droog en beschut. Hierdoor is een veranda een uitstekende manier om buiten meer woonruimte te creëren zonder dat een verbouwing nodig is.

Veranda

Terrasoverkapping laten maken? Bepaal wat u wilt

Wie het aanbod van terrasoverkappingen bekijkt, valt direct e.e.a. op. De overkappingen variëren van een eenvoudig ‘afdak op palen’ tot exclusieve veranda’s en zelfs wind- en waterdichte tuinkamers.
Als u van plan bent een terrasoverkapping te kopen, is het verstandig u af te vragen wat u precies wilt. Bent u tevreden als u droog zit op een zomerse dag? Of wilt u van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar van uw tuinkamer kunnen genieten? Vindt u een functionele overkapping goed genoeg? Of kiest u liever voor een ontwerp dat past bij de architectuur van uw woning? Kortom: welke eisen stelt u precies aan de terrasoverkapping?

Veel mensen die eenmaal de luxe van een terrasoverkapping kennen, willen niet meer zonder. Sterker nog: ze willen méér. Niet alleen onder een afdak zitten, maar ook beschut zijn tegen de wind. De ervaring leert dat een terrasoverkapping uitnodigt tot lang buiten zitten en kokkerellen op de buitenkeuken.

Van afdak tot tuinkamer

Terrasoverkappingen worden zowel van hout als van aluminium gemaakt. Soms is het dak helemaal dicht, wat het beeld van een typische veranda oproept. Zeker als het terras is afgesloten met een stijlvol hekwerk. Steeds meer terrasoverkappingen hebben echter een transparant dak. Daardoor kunt u al snel buiten zitten; een mager winterzonnetje kan het dan al aangenaam maken. Het is wel verstandig om een glazen dak te combineren met speciale zonwering. Deze rolt uit langs het dak (aan de onderzijde), waardoor u het zomers ook koel en aangenaam houdt op uw terras.
De zijkanten kunt u helemaal open laten. Maar waarom zou u niet kiezen voor een glazen schuifwand? U zit dan beschut tegen de wind. Het uitzicht blijft behouden en in een handomdraai schuift u de glazen panelen opzij. Voorziet u uw terrasoverkapping ook nog van terrasverwarming en verlichting? Dan is het comfort compleet.

Voordelen van een veranda

  • U kunt vaker en langer buiten zitten
  • U verlengt een deel van uw leefruimte
  • U creëert een gezellige sfeer in de tuin

Zelfs wanneer het regent, hoeft het geen belemmering te zijn om buiten te leven. U kunt lekker buiten blijven genieten onder uw veranda, terwijl regendruppels uw tuin van water voorzien. Wat ook heel fijn is, alles blijft droog. Hoe vaak bent u niet binnen gebleven na een bui, omdat u er tegenop zag alles weer droog te maken om weer even buiten te kunnen zijn? Dure tuinmeubelen gaan langer mee en staan zelfs in de winter droog en beschut. Hierdoor is het mogelijk ook in de winter een gezellige sfeer te creëren in de tuin onder uw terrasoverkapping of veranda. Denkt u bijvoorbeeld eens aan het plaatsen van leuke seizoensdecoraties.

De kozijnen en ramen van de woning hebben minder onderhoud nodig. Dat is fijn, want dat scheelt u tijd en inspanning. In de winter als het sneeuwt, blijft uw terras sneeuwvrij en hebt u minder inloop van vuiligheid van buiten in uw woning. Snowboots en laarzen kunnen buiten onder de veranda drogen. Dat is een groot voordeel als u via de achterdeur binnenkomt en natte paraplu’s, regenlaarzen buiten kunt laten staan. Wilt u uw dekbed lekker laten luchten, maar regent het? Geen probleem onder de veranda kunt u altijd alles droog buiten laten!

Nadelen van een veranda

  • Afhankelijk van uw materiaalkeuze kan de investering groot zijn
  • U levert een stuk van uw tuin in

Welke soorten veranda’s zijn er?

Over het algemeen kunt u kiezen uit een aluminium / kunststof of houten veranda. Het dak is eigenlijk altijd schuin, zodat water makkelijk afgevoerd wordt.

Aluminium / kunststof veranda

Een veranda van aluminium heeft als voordeel dat het onderhoudsarm en duurzaam is.

Voordelen van een aluminium / kunststof veranda

  • Onderhoudsarm
  • Duurzaam
  • Maatwerk is vaak mogelijk

Nadelen aluminium / kunststof veranda

  • Beperkte kleurkeuze

Houten veranda

Een duurdere optie, is de houten veranda. Aanbevolen wordt voor een sterke houtsoort als meranti te kiezen. Dat is een hardhout soort die vaak voor buitenkozijnen gebruikt wordt en geschikt is voor een zeer lange levensduur. Goedkoper hout als vuren of douglas zal eerder scheuren of krom trekken.

Voordeel van een houten veranda

Het voordeel van een houten veranda ten opzichte van een kunststof of aluminium variant is, dat hout te bewerken is. Dat houdt in dat afhankelijk van uw smaak het hout te frezen is en ornamenten en oversteksteunen makkelijk aangepast kunnen worden aan uw woning. Zo krijgt u eerder één geheel met het huis. Uiteraard heeft hout onderhoud nodig en betekent dit schilderwerk. Kunststof of aluminium moet u daarentegen ook goed reinigen, anders wordt het snel armoedig. Een ander voordeel van een houten overkapping is dat u kunt kiezen voor een sfeervol balkenplafond. Mocht dit te donker worden, kunt u een lichtstraat in het dak laten plaatsen. Het dak is altijd recht, waardoor de overkapping hoog is, ruimtelijk oogt en niet veel licht tegenhoudt. Dit in tegenstelling tot een overkapping met een schuin dak zoals vaak bij kunststof of aluminium het geval is. Het hout is in elke gewenste kleur te verven, bij aluminium heeft u ook keuze uit meerdere kleuren. Bij kunststof is dit beperkt.

Kortom, er is veel keuze. Laat u in ieder geval altijd adviseren door een professioneel bedrijf. Het is goed om te beseffen dat prijsverschillen tussen leveranciers bijna altijd ook een kwaliteitsverschil inhouden. Dat kan in dingen zitten die u niet meteen ziet, maar die wel bepalend zijn voor de constructie en levensduur van het product. Houd daar rekening mee. Goedkoop is soms duurkoop.

Extra mogelijkheden

Om een veranda nog verder aan te kleden of uit te bouwen, bestaan ook aantrekkelijke mogelijkheden. Bijvoorbeeld een zijwand van hout of glas om nog meer beschut te zitten. Een lichtstraat of dakkoepel zijn opties voor extra lichtinval. Voor meer informatie over extra licht of lichtinval in uw tuin, raadpleeg de pagina Tuinverlichting.

Als u de ruimte heeft, kan het heel mooi zijn om een verhoogd terras aan te leggen (kijk eens op Tuinaanleg) en de veranda af te werken met een balustrade. Zo creëert u een echte Amerikaanse veranda. Het buitenleven wordt verder veraangenaamd met mooie meubelen, terrasverwarming en haarden en buitenverlichting. Eigenlijk kunt u het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. We zeggen niet voor niks: buiten doet niet onder voor binnen.

Bronnen

Verandaservice.nl
Terrasoverkappingsite.nl