Wat is een vijverfilter?
In een vijver kan veel vuil en afval terecht komen. Om ervoor te zorgen dat het afval uit de vijver verdwijnt, kunt u een vijverfilter plaatsen. De filters bestaan uit een kunststof bak met daarin allerlei materialen die ervoor zorgen dat het water gefilterd wordt. Vooral de in de bak aanwezige sponzen zorgen daarvoor!
Hoe werkt een vijverfilter?
Met behulp van een vijverpomp wordt het water de filterbak ingepompt. Daar legt het water vervolgens een weg af die door één of meerdere kamers gaat. In elke kamer zijn materialen aanwezig die zorgen voor de filtering van het water. In eerste instantie blijft alleen het grove afval achter. Maar naarmate het water door steeds kleine gaatjes wordt gestuwd, blijft ook steeds kleiner vuil achter. Als het water het vijverfilter verlaat, is het kraakhelder.
In de vijverfilter ontstaat een bacterieleven dat mede verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het water. Zij moeten uiteindelijk zorgen voor de afbraak van het vuil en meststoffen. Dit draagt uiteindelijk bij aan een beter en helderder vijverwater.
Waar moet u op letten bij de aankoop van een vijverfilter?
Bij de aankoop van een vijverfilter moet u rekening houden met een aantal zaken:
- Capaciteit van het vijverfilter
- Uv-filter
- Doorstroomfilter/ drukfilter
Capaciteit van het vijverfilter
De capaciteit van het vijverfilter moet afgestemd worden op de behoefte van de vijver. Een vijverfilter met een capaciteit van 10.000 is afgestemd op het filteren van 10.000 liter vijverwater. Houd er echter rekening mee dat vissen, en nog erger koikarpers, het vijverwater ernstig kunnen verontreinigen. Dit zijn dan verzwarende omstandigheden.
Indien u vissen in de vijver hebt, vermenigvuldigt u de inhoud van uw vijver met 2 om de juiste capaciteit te krijgen. Indien u koikarpers hebt, vermenigvuldigt u de inhoud van uw vijver zelfs met 2,5.
Uv-filter
Indien uw vijver erg groen is gekleurd en de ligging behoorlijk op een zonnige plaats is, dan doet u er goed aan een uv-filter te plaatsen. Dit filter zorgt dan voor het doden van de algen in uw vijverwater. Bij het aanschaffen van een vijverfilter kunt u beide combineren. In veel vijverfilters is de uv-filter ingebouwd. U hoeft dan geen losse vijverlamp te plaatsen.
Doorstroomfilter/drukfilter
Er zijn twee verschillende soorten filters:
- Doorstroomfilter
- Drukfilter
Doorstroomfilter
Dit type vijverfilter wordt gevuld dankzij de werking van een vijverpomp. Deze pompt het water het filter in. Dankzij de aanvoer van nieuw water en de werking van de zwaartekracht loopt het water door het filter. Uiteindelijk zoekt het vijverwater continu het laagste punt op en zal op die manier terug de vijver in lopen.
De werking van het vijverfilter is hierdoor bepalend voor de plaatsing van het filter. Een doorstroomfilter dient altijd hoger boven het wateroppervlak te worden geplaatst. Anders zou het water over de rand van het vijverfilter eruit lopen. De uitgang zou dan niet langer het laagst gelegen punt van het filter zijn.
Drukfilter
Het drukfilter is een gesloten systeem, vandaar de naam drukfilter. Het water wordt ook hier door een vijverpomp het filter in gestuwd. Hier wordt het net als bij een doorstroomfilter door verschillende kamers met allerlei filters geleid. Doordat het een gesloten systeem is, komt het water met eenzelfde kracht als bij binnenkomt er weer uit. Hierdoor is het mogelijk om een drukfilter op een lager gelegen punt te plaatsen. U kunt het drukfilter dan ook ingraven, waardoor het aan het zicht wordt onttrokken.
Hoe maakt u een vijverfilter schoon?
Zoals u begrijpt, raakt een vijverfilter na verloop van tijd vervuild. Al het vuil hoopt zich op. Na verloop van tijd zal het water het vuil dan ook weer gewoon terug de vijver in nemen. Het is dus zaak dat u tijdig het filter schoonmaakt. Enkele vijverfilters maken dit erg eenvoudig voor u. Andere filtersystemen moet u volledig uitruimen en weer inruimen.
Stappen die u dient te volgen zijn:
- Voordat u het filter schoon gaat maken, dient u eerst de vijverpomp stop te zetten.
- Vervolgens laat u het filter helemaal leegstromen.
- Haal alle materialen die het water zuiveren eruit.
- Spoel ze stuk voor stuk uit. Met name de sponzen zult u lange tijd moeten spoelen.
- Spuit ook het vijverfilter uit.
- Plaats alle materialen terug in het vijverfilter.
- Zet de vijverpomp weer aan, zodat het vijverfilter het vijverwater weer kan zuiveren