Perenboom snoeien

Perenboom snoeien

De manier van groeien en snoeien van de perenboom is gelijk aan die van de appelboom. Om die reden is hier hetzelfde verhaal te lezen als bij de appelboom. Uw perenboom snoeien dient regelmatig gedaan te worden. Hiermee voorkomt u grote snoeiwonden, daardoor krijgen ziektekiemen weinig kans om uw boom binnen te dringen. Snoei de fruitboom dusdanig dat het licht gemakkelijk binnenvalt.

Indien de takkenstructuur te dicht is, zult u moeten uitdunnen. Doe dit niet te rigoureus, als u dit wel doet heeft u kans op erg veel waterloten. Snoei telkens vlak boven een knop die de richting uitwijst van de kant waar de boom heen dient te groeien. Het liefst is dit dus naar buiten.

Snoeiperiode

De perenboom snoeien kan in de periode tussen november en maart. Het is belangrijk dat de boom nog geen nieuwe bladeren heeft gevormd. Snoei nooit tegelijkertijd al uw fruitbomen. Ziekten kunnen zich dan snel verspreiden. Mocht u uw gereedschap goed kunnen desinfecteren en wondafdichtmiddel gebruiken, dan is dit wél mogelijk.

Vruchtboomkanker is een ziekte die zich meestal vroeg in de winter verspreidt. Omdat appelen en peren gevoelig zijn voor deze ziekte, kunt u met het snoeien van deze soorten het beste wachten tot in het vroege voorjaar. Ook is het belangrijk om geen grote wonden te maken, als er nog kans is op vorst.

Methodiek

Zoals gezegd hebben perenbomen kortloten en langloten. Kortloten zorgen uiteindelijk voor de vruchten en deze sparen we om die reden dan ook zoveel mogelijk. Als er meerdere langloten bij elkaar ontstaan, kunt u een aantal volledig verwijderen. De overige langloten kunnen we het beste halveren. Dit doen we door de tak schuin weg te knippen vlak boven een oog. Alle takjes die boven een oog blijven zitten zullen afsterven en kunnen een ziektekiem vormen.

Mocht u ziektes of infecties in uw boom ontdekken, dan is het belangrijk de aangetaste takken te verwijderen. Voer het aangetaste groen direct af en laat het niet in uw tuin liggen om verdere verspreiding te voorkomen.