Graszaad bewaren

Graszaad bewaren

Graszaad bewaren is een prima idee. U kunt het later gebruiken voor het repareren van kale plekken of oplossen van problemen aan uw gazon. Het zou tenslotte zonde zijn, als u er later achter komt dat u het weggegooide zaak nog had kunnen gebruiken. Hoe u het beste graszaad kunt bewaren en hoe lang u dit kunt doen, leest u op deze pagina.

Hoe vormt graszaad zich?

De zaden van gras worden gevormd in aren. Vlak voor het in bloei komen van het gras zal er een stengel vanuit de grasplant omhoog groeien. Hieraan vormen zich de zaden die zorgen voor de voortplanting van het grasplantje. Met dorsmachines, vergelijkbaar met machines waarmee granen worden geoogst, worden de zaden van het land gehaald om vervolgens te drogen. Na het drogen worden de zaden zo verpakt dat de zaden niet verder uitdrogen of juist vochtig worden. Bovendien worden de zaden in een donkere verpakking gestopt.

Hoe kunt u het best graszaad bewaren?

Graszaad kunt u het best op een donkere, koele maar droge plek bewaren. De zaden zullen dan niet de neiging hebben te gaan ontkiemen of uitdrogen. U begrijpt dat wanneer de zaden in het licht en ook nog eens op een warme en vochtige plaats worden bewaard, dit niet bevorderlijk is voor de kwaliteit. Sluit daarom de verpakking na gebruik zo luchtdicht mogelijk af. De zaden blijven op die manier het langst houdbaar.

Hoe lang kunt u graszaad bewaren?

Graszaadverpakkingen blijven ongeopend ten minste twee jaar houdbaar. Na twee jaar verloopt de garantie op het product. Dat betekent echter niet dat u geen gebruik meer kunt maken van de aangeschafte graszaden. Ook na het aflopen van de garantie is het zeer goed mogelijk dat de zaden nog steeds de kracht hebben om op een normale wijze te ontkiemen. Graszaden kunt u na het openen van een verpakking ten minste 1 jaar bewaren. Na een jaar zal de kiemkracht van het graszaad afnemen. Ook in dit geval geldt, dat de zaden niet direct na een jaar alle kracht verliezen. Het door het N.A.K. keurmerk gegarandeerde opkomstpercentage van 80% geldt dan logischerwijs niet meer.

Toch is het verstandig om na het verlopen van de garantie nieuw graszaad te kopen. Deze investering is doorgaans niet al te groot. U kunt namelijk het risico niet lopen kwalitatief slecht graszaad te zaaien. Het duurt dan waarschijnlijk enkele weken voordat u erachter bent gekomen, dat dat graszaad niet meer de juiste kwaliteit had. U dient dan alsnog voor nieuw graszaad naar het tuincentrum te gaan en opnieuw te gaan zaaien. Dat kost u wederom enkele weken voordat u er weer plezier van hebt.

Wilt u weten of uw graszaad dat al langere tijd bewaard is nog ontkiemt? Maak dan twee velletjes keukenpapier vochtig en plaats het met graszaad ertussen op een schoteltje in de vensterbank. Als er na twee tot drie weken geen graszaad begint te ontkiemen, dan heeft uw graszaad geen kiemkracht meer.

Als u zich nog maar net aan het oriënteren bent, kijk dan eens voor algemene informatie op Gras zaaien.