Wanneer graszoden leggen?

Wanneer kunt u het beste graszoden leggen? Tja, dat is een goeie vraag. Moet u de graszoden nog bestellen? Kijk dan op Grasleveren.nl. Graszoden kunt u het hele jaar door leggen, op één voorwaarde: het mag niet vriezen. Dit vanwege de volgende redenen:

  • De graszoden kunnen niet gesneden worden.
  • Graszoden krimpen door de vorst.
  • De wortels van de graszoden kunnen niet in de bodem groeien als deze bevroren is.
  • Er is licht nodig zodat graszoden goed kunnen groeien/wortelen. In de winter is het vaak somber/donker weer.
Graszoden op een pallet
Graszoden op een pallet – het beste moment om graszoden te leggen: voor-of najaar met een temperatuur van 10 graden

Tijdens de vorstperiode wordt de grond ontzettend hard, ook de velden waar de graszoden liggen. Het oogsten van graszoden is in die periode onmogelijk. Als het vriest, droogt buiten alles uit. Ook de graszoden. Als u graszoden toch zou leggen, zouden deze gaan krimpen. Doordat de graszoden krimpen komen er overal naden op plekken waar de graszoden eerst nog tegen elkaar aan lagen. Sproeien is hiervoor normaal gesproken de oplossing. Echter, dat is niet mogelijk tijdens de vorst.

Bij een temperatuur onder nul wordt de grond hard. Deze grond kan dus niet meer bewerkt worden. De bevroren ondergrond is zodoende niet geschikt om graszoden op uit te rollen. Oneffenheden kunnen niet weggewerkt worden en blijven bestaan. Het is dus onmogelijk om een mooi gazon aan te leggen. In de winterperiode is het bovendien vaak erg donker en grauw. Hierdoor krijgen de graszoden te weinig licht. Gras heeft voldoende zonlicht nodig om te kunnen groeien. Als gevolg van het tekort aan zonlicht, zullen de graszoden niet groeien en dus ook niet wortelen in hun nieuwe ondergrond.

Dus resumerend: Wanneer graszoden leggen? Het mag het hele jaar door, alleen niet in de winter. Mocht u ervoor kiezen deze klus te laten uitvoeren door een erkend bedrijf, kijk dan op Graszoden laten leggen.

De voorwaarden van de vraag Wanneer graszoden leggen?

Om de vraag Wanneer graszoden leggen? goed te kunnen beantwoorden, zijn de volgende voorwaarden/factoren van belang:

  • Temperatuur
  • Vochtigheid
  • Ondergrond

Gras groeit als de temperatuur overdag tot boven de 10 graden stijgt. Vaak is dat al in het voorjaar het geval. Deze minimumtemperatuur blijft tot laat in het najaar gehandhaafd. Gras groeit niet meer door als de temperatuur overdag onder die 10 graden zakt. Zodra het gras zichtbaar groeit aan het oppervlakte, zullen de wortels aan de onderkant zich ook gaan ontwikkelen. Dit is cruciaal voor het aanslaan van de matten. Vanaf maart tot in november kunt u het beste graszoden leggen.

Om te groeien heeft gras naast een goede temperatuur ook water nodig. Gelukkig hebben we op de juiste vochtigheid meer invloed dan op de temperatuur. Met de tuinslang of een beregeningssysteem kunnen we het gazon het hele jaar door van voldoende water voorzien. U kunt zich echter voorstellen dat op warme zomerdagen uw gazon enorme hoeveelheden water nodig heeft. Dat is zeker het geval bij een pas aangelegd gazon. Bovendien is dit wellicht ook de periode waarin u op vakantie gaat? De vraag Wanneer graszoden leggen? is dus zeer relevant als de vakantieperiode aanbreekt. Een gazon kunt u daarom het beste aanleggen in de periode dat er geen gigantische waterbehoefte is door hoge temperaturen.

In een natte periode kan het weleens voorkomen dat de ondergrond drassig is. Als dit het geval is, raden wij u af om graszoden te leggen. Het is bijna onmogelijk om dan de bedding mooi egaal te maken. Bovendien ontstaan er tijdens het leggen voetstappen, wat oneffenheden in het gazon tot gevolg heeft.

Als laatste voorwaarde moet de ondergrond bewerkbaar zijn. Als het niet mogelijk is om de grond goed te verdichten en vlak te maken, is het niet verstandig om nieuw gazon aan te leggen. Op zandgronden komt het zelden voor dat het leggen van graszoden onmogelijk is. Op kleigrond leidt dit echter snel tot problemen. Klei heeft de eigenschap extreem veel vocht vast te houden. Het is dus onmogelijk de klei te bewerken als deze nat is. Er ontstaan grote klonten tijdens het frezen. Al deze klonten fijn maken of verwijderen is een onmogelijke klus. Hierdoor kan de grond niet of slecht verdicht worden. Verzakkingen zullen dan in de toekomst onherroepelijk optreden. Door de grote klonten is ook de toplaag niet mooi vlak te krijgen. Al is dit vaak nog wel op te lossen door grond of witzand aan te voeren.

Om een goed beeld te krijgen van wat het graszoden leggen inhoudt, is er een film gemaakt. De film Graszoden leggen – films laat zien hoe dit alles in zijn werk gaat

Wat is de beste periode om gras te leggen?

De beste perioden om gras te leggen is het voor- en najaar. De temperatuur moet in het voorjaar wel boven de 10 graden uitkomen, in het najaar mag de temperatuur er niet onder zakken. Niet de gehele lente of het hele najaar is geschikt om graszoden te leggen. Graszoden leggen in een extreem natte periode is ook onmogelijk. De ondergrond is dan simpelweg niet goed bewerkbaar. Op regenachtige dagen kunt u beter even wachten. Indien u vroeg in het voorjaar graszoden legt, heeft u hier  het hele jaar plezier van!

Het moge duidelijk zijn dat veel afhankelijk is van ‘het moment’. Neem de vraag Wanneer graszoden leggen? zeer serieus. Het zou zonde zijn, als u in een later stadium alleen maar hinder ondervindt van het nieuwe gazon.

Wilt u de graszoden zelf gaan leggen?

Om u op weg te helpen met het leggen van graszoden staat er een handleiding Graszoden leggen online. Deze vindt u op de volgende pagina: Graszoden leggen. Ook is het raadzaam eens door te nemen welke voorbereidingen noodzakelijk zijn om tot een mooi eindresultaat te komen. Kijk dan op Voorbereidingen graszoden leggen.