Vijver

Wat is een vijver?

Het is een kunstmatig door mensen aangelegd stuk water. Dankzij een waterdichte constructie van rubber, pvc of beton kan een tuinvijver worden gevormd. Het water kan op de plek bijeengehouden worden, waardoor het mogelijk is er planten, vissen en amfibieën in te houden. De kunstmatig gecreëerde biotoop brengt leven in de tuin en  trekt vaak uw aandacht. Vele tuinvogels maken er dankbaar gebruik van om te badderen en geven u een prachtig schouwspel ervoor terug. Het is een aanwinst voor uw tuin. Al zult u merken dat het niet eenvoudig is deze op een juiste manier te onderhouden.

Waarom een vijver in de tuin?

De tuinvijver is een geliefd element. De populariteit heeft de tuinvijver aan verschillende factoren te danken. Hieronder vindt u een opsomming van de verschillende factoren.

Tuinvijvers zijn geliefd bij mensen van alle leeftijden. Waar oudere tuinbezitters vaak een natuurlijke variant hebben die veel vijverplanten en amfibieën bevatten, kiezen jonge tuinbezitters voor de populaire koivijvers. Ze zijn aan te leggen in allerlei vormen, soorten en maten. Hierdoor kan iedereen er eentje maken die naar zijn of haar zin is. Het kan dus ook altijd ingepast worden in de sfeer van de tuin en de omgeving ervan. Ze hebben niet alleen een grote aantrekkingskracht op jong en oud, maar ook op de natuur. Amfibieën zijn vaak niet gebonden aan één vijver en trekken rond. Met name in natte perioden trekken kikkers, padden en salamanders naar andere verblijfplaatsen.

Wat voor type vijvers zijn er?

Vijvers kunnen in allerlei soorten worden aangelegd. Het type is meestal een aanduiding voor het leven dat zich er in bevindt. We onderscheiden de volgende soorten vijvers:

Natuurlijk

Het is eigenlijk een kleine afspiegeling van een natuurlijk water. De hoofdtoon wordt gezet door een natuurlijke vorm en toegankelijke “oevers”. Langs en in het water bevinden zich veel verschillende waterplanten. Voor deze waterplanten is het van groot belang dat er verschillende dieptes zitten in de vijver. Dit maakt een grote variëteit aan moeras-, oever- en waterplanten mogelijk. Door de vele planten en dus beschutting zullen diverse soorten amfibieën hun weg naar de tuinvijver weten te vinden. Allerlei soorten vijvervissen, mits in geringe aantallen, passen hierin thuis. Koikarpers passen hier niet in thuis. Deze halen alles onderste boven op zoek naar voedsel.

Gemengd

De gemengde tuinvijver heeft veel weg van de natuurlijke variant, al is hier meer ruimte voor vissen. Er staan nog steeds veel planten in maar niet in de mate als bij de natuurlijke vijver. De gemengde tuinvijver is minimaal 80 centimeter diep. Deze diepte is noodzakelijk voor vissen om te overwinteren. Zorg ervoor dat er voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn, deze zorgen voor zowel zuurstof voor de vissen als voor het filteren van het water. In de gemengde tuinvijver is het wenselijk een filter met pomp te installeren. Het voorkomt ophoping van gassen en filtert het water. Hierdoor ontstaat helder water van een goede kwaliteit.

Formeel

In een strakke moderne tuin is geen ruimte voor een natuurlijke tuinvijver, dat zou qua vormgeving ook absoluut niet passen. Vaak zien we hier wel allerlei gemetselde varianten of hele strakke vierkante of rechthoekige vormen. Door de vormgeving en inhoud te veranderen kan hij altijd wel worden ingepast. Een formele tuinvijver bevat niet enorm veel waterplanten. Met name planten die boven het wateroppervlak uit groeien, zouden de strakke vormen van de rand teniet kunnen doen. Prachtig bloeiende waterlelies mogen echter niet ontbreken. Vissen brengen extra leven in het water dat wel kraakhelder gehouden dient te worden. Om dit te bereiken is hier het plaatsen van een vijverfilter met vijverpomp noodzakelijk. Ligt de tuinvijver grotendeels in de zon dan kan een uv-filter uitkomst bieden bij het helder houden van het water.

Koivijver

Koikarpers zijn enorm geliefd bij een groot deel van de vijverliefhebbers. Het zijn echte veelvraten en de tuinvijver dient dan ook op deze vissen te worden ingericht. Allereerst houdt het in dat de diepte tenminste 1.50 meter moet bedragen. Dit omdat de karpers anders de winter niet zullen overleven. Ten tweede, waterplanten zijn erg lastig te houden. De karpers zullen ze binnen de kortste keren kaal eten. Hierdoor zal een behoorlijke filterinstallatie voor het reinigen van het vijverwater moeten zorgen. Door de combinatie van veel etende karpers en geen natuurlijke reiniging van het vijverwater zullen er veel meststoffen in het water zitten. Algen vinden dit heerlijk en binnen de kortste keren zal een groene kleur verschijnen. Plaats daarom een uv-filter, een vijverfilter en een vijverpomp. Deze apparaten zullen zorgen voor een kunstmatige reiniging van het water.

Zwemvijver

Als laatste de zwemvijver, de nieuwste vijvervariant. In een zwemvijver wordt het zuiverende proces uit de natuur gecombineerd met het genot van een zwembad. Vijverplanten zuiveren het water van meststoffen. Hierdoor wordt de voeding voor algen weggenomen en heeft u kraakhelder water. Het is genieten in uw biologische zwembad!

Welke materialen heeft u nodig?

Afhankelijk van het soort zijn er bepaalde materialen nodig voor de inrichting, het onderhoud en het leven erin. Hieronder vindt u alle vijverproducten die u nodig kunt hebben