Onderhoud tuinberegening

Onderhoud tuinberegening

Onderhoud tuinberegening – het kost minder moeite dan u denkt. Wel zijn er twee momenten waarop je even wat aandacht aan je installatie moet besteden. Daar komen je later op deze pagina op terug. U wilt ongetwijfeld het hele jaar genieten van uw tuin. Ook in de winter kan uw tuin er prachtig uitzien. Toch is het noodzakelijk uw tuin het gehele jaar door op de juiste momenten te beregenen. U kent het wel. We pakken de tuinslang, rollen ‘m uit en sproeien maar. Nou, daar is niets mee. Het is dan wel de ouderwetse manier, maar het gaat erom dat uw planten de hoeveelheid water krijgen.

Bij de aanleg van een tuin denk je misschien niet direct aan en tuinberegeningsinstallatie. Je bent eerder bezig met bijvoorbeeld de planten. Waar komen ze te staan en welke planten kopen we. Of waar plaatsen we de schuur en hoe groot moet-ie worden? Toch is het handig vanwege de klimaatveranderingen een tuinberegeningsinstallatie te laten plaatsen. Uw tuin heeft steeds vaker een beregening op maat nodig. Met zo’n installatie is dat heel gemakkelijk te realiseren. Het is dus te overwegen om tot aanschaf hiervan over te gaan.

Neem de aanleg van zo’n installatie mee in uw plannen als uw tuin nog moet worden aangelegd. Plaatsing nadien is vervelend. Voor u, maar ook voor uw tuin. Maar plaatsing achteraf is altijd mogelijk. Het is tevens mogelijk de tuinberegeningsinstallatie mee te laten groeien met uw tuin. De sproeikoppen kunnen eenvoudig omhoog geplaatst worden. Zodoende worden uw planten – ondanks de hoogte ervan – voorzien van genoeg water.

Hebt u een echte tuinberegeningsinstallatie in uw tuin laten aanleggen, dan wordt het een stuk gemakkelijker. Het heeft echter wel als nadeel dat u soms iets aan het onderhoud van uw installatie dient te doen. Het zijn grote activiteiten, maar hieronder staat in het kort vermeld wat u wanneer moet doen.

Najaar

Aan het eind van het seizoen zal de beregeningsinstallatie, om vorst schade te voorkomen, afgetapt moeten worden. Net als bij buitenkraantjes en andere leidingen die vorstgevoelig zijn, moet ook de leiding van uw beregening leeg zijn. Dit kan worden gedaan door deze leeg te blazen met een compressor.

Dit is ook een mooi moment om de dompelpomp, die oppervlaktewater gebruikt, even goed te reinigen. U kunt zich voorstellen dat er toch wat vuiligheid wordt aangezogen tijdens het beregenen van uw tuin.

Voorjaar

In het voorjaar dient alles weer aangesloten te worden. Het kan zijn dat ze sproeiers weer even bijgesteld dienen te worden. Loop dit even goed na dan heeft u er weer het hele seizoen plezier van!

 

Kijk voor algemene informatie op de pagina´s Tuinberegening of Beregenen. Daar vindt u alles wat u dient te weten op het moment dat u een beregeningsinstallatie wilt laten plaatsen. Laat u van tevoren juist en volledig informeren over alle ins and outs.