Bestrating

Bestrating

Bestrating is overal aanwezig. Je zit. erop, rijdt erop of loopt erop. Het valt niet op, maar het is er altijd. Hoewel voor elke bestemmingen verschillende manieren van bestraten zijn gebruikt, is dat niet direct zichtbaar. De manier waarop wegen worden bestraat is aanzienlijk anders dan de paden in de tuin. Bestrating in de tuin wordt om verschillende redenen gelegd:

  1. Maken van een oprit
  2. Maken van een terras
  3. Maken van paden
  4. Verharden van de tuinbodem

Belangrijk bij bestrating is dat het functioneel is. Indien er een oprit wordt aangelegd, dient deze vlak te blijven liggen, ook al komt er het gewicht van een auto op. Bovendien is het erg handig dat men de auto kan blijven passeren als deze op de oprit staat geparkeerd. Tuinpaden dienen voldoende breed te zijn om je door de tuin te kunnen bewegen zonder van het pad af te stappen. Ook aan het terras worden verschillende voorwaarden gesteld. Zo moeten er voldoende mensen op kunnen zitten en is het fijn als de tafel stabiel staat.

Tuinbestrating

De tuinbestrating speelt altijd een bepalende rol in de tuin qua sfeer en vormgeving. Als de bestrating goed is afgestemd op de sfeer in de gehele tuin, dan valt het juist weer nauwelijks op. Het is dus belangrijk de juiste soort bestrating te vinden die aansluit bij de wensen van de tuinbezitter. Meer informatie hierover leest u op de pagina: Tuinbestrating.

Bestrating leggen

Het leggen van bestrating is geen eenvoudige klus. Vanwege afwatering en het aansluiten op andere elementen in de tuin is het een klusje dat met grote nauwkeurigheid gedaan dient te worden. Om lange tijd van de bestrating te kunnen genieten, dient deze ook goed stabiel te liggen. Verzakkingen leiden tot plassen bij regenval en struikelpartijen als men niet op let. Wilt u een handleiding die u op weg helpt met het leggen van bestrating? Lees dan verder op de pagina Bestrating leggen.

Bestrating laten leggen

Aangezien het leggen van bestrating geen eenvoudige of lichte klus is, doet u er wellicht goed aan om een partij in te schakelen die dit voor u kan doen. Voordat u in gesprek gaat, is het handig als u uw wensen op papier hebt staan. Ook enige kennis met betrekking tot bestrating is handig. Zo heeft u snel genoeg in de gaten of u met een goed en betrouwbaar bedrijf gaat samenwerken. Tips en zaken waar u op moet letten leest u op de pagina Bestrating laten leggen.

Stratenmaker

Een vakman op het gebied van bestrating heet een stratenmaker. Vakkundigheid  ziet u direct terug in de geleverde kwaliteit. Het perfect vlak leggen van bestrating is niet eenvoudig, maar u zou het zelf wel kunnen doen. Het leggen van bestrating is echter veel omvattender. Zo dient de ondergrond voldoende verdicht te zijn om verzakkingen in de toekomst te voorkomen. Voor een leek is het ook vaak lastig beginnen. Er zijn namelijk diverse keuze’s die elke keer weer gemaakt dienen te worden, voordat de bestrating gelegd wordt. Uitleg over de stratenmaker en waarom die een verschil kan maken in uw tuin leest u op de pagina: Stratenmaker.

Bestrating onderhoud

Bestrating in een tuin heeft het imago onderhoudsvriendelijk te zijn. Veel tuinbezitters zullen dit anders ervaren. Grassen, klaver, paardenbloemen en ander onkruid weten vaak hun plekje tussen de klinkers en tegels te veroveren. Met veel tegenzin is dit een strijd die elk jaar weer aangegaan moet worden. Ook het schoonhouden en vegen vergt enige tijd. Gelukkig mag het resultaat er vrijwel altijd zijn. Na wat uurtjes arbeid lijkt het dan weer als nieuw. Adviezen en tips met betrekking tot het onderhoud van bestrating leest u op de pagina Bestrating onderhoud.

Oprit bestraten

Om ervoor te zorgen dat een auto zonder problemen de oprit kan gebruiken, dient er op een andere manier bestraat te worden. De draagkracht van de fundering moet vele malen beter zijn dan bij bestratingen zoals tuinpaden en terras. Maar hoe zorgt u hiervoor en welke ondergrond zorgt voor voldoende draagkracht en stabiliteit? Antwoorden op alle vragen plus een handleiding voor het bestraten van een oprit vindt u op de pagina Oprit bestraten.

Terras aanleggen

Niets is zo irritant als een wiebelende tafel. Zit u eindelijk lekker buiten in de tuin, dan gaat bij elk stootje wel iets om dat op de tafel staat. Hoe voorkomt u dit probleem? En hoe groot dient het terras te zijn om minimaal 6 personen plaats te laten nemen aan uw tuintafel? Antwoorden op deze vragen en een handleiding voor het aanleggen van een terras vindt u op de pagina Terras aanleggen.

Bestratingsgereedschap

Het is natuurlijk altijd handig om van te voren te weten welk gereedschap u moet hebben, als u een begin maakt met het bestraten. Kijk eens op de pagina Bestratingsgereedschap.   Het zou zonde zijn als u om de haverklap naar de bouwmarkt moet om het gewenste gereedschap aan te schaffen.

Soorten bestrating

Voor het leggen van bestrating kan er gebruikgemaakt worden van gigantisch veel verschillende soorten bestrating. In hoofdlijnen onderscheiden we drie verschillende bestratingen:

  • Tegels
  • Klinkers
  • Waaltjes

De genoemde bestratingen kunnen allen in diverse formaten, materialen en kleuren worden aangeschaft. Ook hierover kunt op de site meer informatie vinden.