Pompoen kweken

Pompoen kweken – wat is pompoen?

De pompoen is een oud cultuurgewas uit Midden- en Zuid-Amerika. Bij het pompoen kweken kunnen er veel eetbare soorten ontstaan. Maar dat gaat niet op voor allemaal. Hieronder ziet u de eetbare soorten:

  • Flespompoen
  • Gewone pompoen
  • Kabocha
  • Oranje Hokkaide
  • Spaghettipompoen

Pompoen kweken – hoe ziet pompoen eruit?

Pompoenen kunnen erg veel van elkaar verschillen, maar hebben toch ook overeenkomsten. De pompoen is de vrucht die verschijnt aan loten van de plant die zich ver door uw tuin kunnen uitspreiden. De groene, holle en stekelige stengels kunnen meters lang worden. De vruchten groeien hard en kunnen zo groot worden als een voetbal. Ze zijn vaak geel of oranje van kleur en zijn hol van binnen. Daarin bevinden zich de zaadlijsten.

Hoe kunt u pompoen kweken?

Pompoen kweken kunt u buiten in uw eigen moestuin doen. Hoewel het houden van pompoen op een composthoop een absolute aanrader is, kan het ook gewoon in uw moestuin. Houd wel rekening met de enorme ruimte die ze nodig hebben.

Wanneer kunt u pompoen zaaien?

Het zaaien van de pompoen doet u in een kastje of later in het seizoen buiten in de volle grond. Het voorzaaien gebeurt in april en mei. Het zaaien in de volle grond kan vanaf half mei tot half juni.

Wanneer kunt u pompoen uitplanten?

De plantjes die u heeft voorgezaaid, kunnen na ongeveer 4 weken worden uitgeplant. De plantjes hebben dan voldoende wortels ontwikkeld en kunnen zelf hun voeding en vocht halen uit de bodem. Plant de pompoenplanten niet later uit dan half juli.

Wanneer kunt u pompoen oogsten?

Pompoen oogsten kunt u doen zodra de vrucht de gewenste grootte heeft bereikt. Per soort is dit verschillend. Indien u tijdig oogst, zal de plant weer energie gaan steken in nieuwe vruchten. De vruchten kunnen eenvoudig van de plant losgesneden worden. Leg ze in de zon om extra smaak te krijgen.

Tips bij het kweken van pompoen

Plant pompoen op uw composthoop. Ook pompoenen kunnen klimmen. Plaats een rek schuin tegen een warme muur voor een goede oogst.