Trampoline

Wat is een trampoline?

Een trampoline is een speeltoestel met name bedoeld voor kinderen. Ook bij fitness en in de atletiek worden ze gebruikt. Een trampoline bestaat uit een stalen frame waar een elastisch doek op wordt gespannen met behulp van veren. Hierdoor ontwikkel je door het meeveren van het doek een enorme sprongkracht. Voor kinderen is dit fantastisch. Zij kunnen hierdoor allerlei trucjes zoals een salto oefenen. Trampolines zijn dan ook al vele jaren erg populair bij de jeugd.

Wat zijn de voordelen van een trampoline?

 • Kinderen vermaken zichzelf
 • Kinderen worden socialer door met elkaar te spelen
 • Sporten is goed voor kinderen, ze worden er atletisch van en kunnen hun energie kwijt
 • U kunt de trampoline in weer en wind buiten laten staan
 • Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en dus in elke tuin te plaatsen

Wat zorgt ervoor dat de kinderen een fijne trampoline hebben?

Het plezier dat kinderen op het speeltoestel hebben, is grotendeels afhankelijk van de vering. Natuurlijk zijn er andere factoren zoals het formaat en de plaatsing in de tuin, maar vooral de vering speelt een rol. Dit zijn zaken om op te letten m.b.t. de vering:

 • Trampolines met langere veren springen soepeler
 • Trampolines met een springmat van Permatron springen soepeler
 • Trampolines met een groter formaat springen fijner

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een trampoline?

Een groot aantal factoren speelt een rol als het gaat om de kwaliteit. Door bij de aanschaf hier goed op te letten, voorkomt u een miskoop. Dit zijn de factoren waar u op dient te letten:

 • Gewicht
 • Belasting
 • Staaldikte
 • Behandeling van onderdelen
 • Het aantal en de lengte van de veren
 • De dikte en de breedte van de trampolinerand

Gewicht

Het gewicht wordt grotendeels bepaald door het frame van de trampoline. Hoe zwaarder een trampoline is, hoe degelijker deze is gebouwd. Het gewicht is dus een indicatie van de kwaliteit.

Belasting

De mate waarin een trampoline belast kan worden, is een andere indicatie van de kwaliteit. Als een trampoline van hetzelfde formaat een groter totaalgewicht van de gebruikers kan hebben, dan is deze kwalitatief sterker gebouwd.

Staaldikte

De dikte van het staal is bepalend voor het dragen van het gewicht van de gebruikers. Hoe dikker het staal is, hoe sterker de trampolines zijn. Een staaldikte van minimaal 1,5 mm is aan te raden.

Behandeling van de onderdelen

De stalen onderdelen van het speeltoestel dienen behandeld te zijn. Ze worden op die manier beschermt tegen de weerselementen. En dit is niet onbelangrijk aangezien het speeltoestel continu buiten staat. Door de stalen onderdelen te galvaniseren, wordt de vorming van roest voorkomen. Hierdoor gaat de trampoline aanzienlijk langer mee. Staal dat tweemaal een behandeling heeft gehad, dubbel gegalvaniseerd, is perfect beschermd.

Het aantal en de lengte van de veren

De veren van de trampoline zorgen voor de veerkracht van de trampoline. Een groter aantal veren vergroot de veerkracht, net als de lengte van de veer.

De dikte en de breedte van de trampolinerand

De rand van het speeltoestel moet netjes weggewerkt worden onder een kussen. Mocht er dan toch iemand op vallen, dan wordt deze klap opgevangen. U doet er goed aan een minimale dikte van 2,5 centimeter aan te houden. Hoe dikker de rand, hoe groter de valdemping!

Als u van plan bent om helemaal zelf een trampoline in te graven, kijk dan zeker eens op Trampoline ingraven. Na het ingraven volgt automatisch de opbouw ervan. Ook daarover valt veel te vertellen.