Kunstgras ondergrond – wat zijn de eisen?
Voor het leggen van kunstgras heb je een kunstgras ondergrond nodig die aan een aantal eisen voldoet:
- Waterdoorlatend
- Stabiel zijn
- Gelijkmatig te verdichten
- Goed te egaliseren
Waterdoorlatend
Als u een kunstgras gazon aanlegt of aan laat leggen, is het belangrijk dat het aan uw eisen voldoet. Eén van de belangrijkste eisen zou moeten zijn, dat er nooit plassen op blijven staan. Er zijn uiteraard weersomstandigheden die hierop een uitzondering zijn. Maar ook na afloop van die buien moet het water snel wegtrekken.
Stabiel zijn
De kunstgras ondergrond moet zorgen voor stabiliteit. De onderbouw van het kunstgras moet zo zijn aangelegd, dat ook bij intensief gebruik de ligging perfect is. Het kunstgras mag niet gaan verschuiven.
Gelijkmatig te verdichten
De kunstgras ondergrond die gebruikt wordt voor het leggen van kunstgras moet een samenstelling hebben die goed te verdichten is. Dit is enorm belangrijk om verzakkingen te voorkomen. Latere verzakkingen in de ondergrond zullen kuilen opleveren die uw gazon zullen ontsieren.
Goed te egaliseren
De grond die gebruikt wordt, moet ook vlak te maken zijn. De grond mag dus geen grove structuur hebben of juist erg fijn zijn. Bovendien mag de grond ook niet extreem droog of juist erg nat zijn. Deze eisen zijn belangrijk bij het egaliseren van de ondergrond.
Kunstgras ondergrond – welke verschillende soorten zijn er?
Voor het leggen van kunstgras kunnen we verschillende soorten ondergrond gebruiken. Hieronder vindt u ze:
- Zandbed
- Lava of gebroken fijnpuin
- Stabilisé
- Valdemping
Zandbed
Het zandbed wordt het vaakst gebruikt als ondergrond voor kunstgras. Het is veruit de meest eenvoudige en goedkoopste manier van het maken van een onderbouw. Een zandbed kan worden gemaakt met brekerzand of met witzand. Brekerzand heeft een betere draagkracht, maar is wel stukken duurder.
Lava en gebroken puin
Indien het kunstgras intensief en zwaar belast gaat worden, dan is het verstandig de onderbouw een hogere draagkracht te geven. Met name voor het opzetten van een zwembad, het plaatsen van een speeltoestel of sporten op kunstgras verstaan we onder zware belasting en intensief gebruik. Een onderbouw van lava of gebroken fijnpuin is dan de beste optie.
Stabilisé
Een derde, maar weinig gebruikte, optie is het gebruiken van stabilisé. Er wordt een laag van tenminste 10 centimeter zand opgebracht waarin cement wordt vermengd. Nadat het cement in aanraking komt met vocht zal het uitharden en een extreem harde laag gaan vormen.
Nadeel van deze methode is het vinden van de juiste verhouding. Wanneer er teveel cement in verhouding tot het zand wordt gebruikt, zal het een erg dichte laag opleveren. Water zal niet meer wegzakken en er zullen dus plassen ontstaan op uw kunstgras.
Groot voordeel is wel dat, bij het gebruik van de juiste verhouding, er een extreem stevige ondergrond zal ontstaan. Verzakkingen kunnen met stabilisé echt uitgesloten worden.
Valdemping
Hoewel het niet geschikt is als ondergrond, kan het daar op bepaalde plaatsen wel dienst voor doen. Met name op balkons is het erg fijn een wat zachtere ondergrond te hebben. Op andere plaatsen komt valdemping op de ondergrond maar onder het kunstgras te liggen.
Kortom: kunstgras ondergrond is bepalend voor het uiteindelijke succes. Laat u informeren en neem de tijd de juiste ondergrond te kiezen.