Verticuteren

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van een viltlaag uit het gazon. Dit gebeurt door messen die door de grond heen snijden. Achter deze messen blijft dan de viltlaag hangen en deze wordt zo uit het gazon verwijderd. U kunt het gazon handmatig verticuteren met een verticuteerhark, of machinaal met een verticuteermachine. De verticuteermachine heeft een motor die de messen aandrijft die door de graszoden heen snijden. De machine laat een baan achter in het gazon waar de viltlaag en ook mossen naar boven zijn gekomen. Met de verticuteerhark doet u hetzelfde, alleen zult u zelf krachtig de hark door het oppervlak van het gazon moeten trekken.

Waarom moet u het gazon verticuteren?

Een belangrijke voorwaarde van het gras om goed te kunnen groeien is, dat de wortels van het gras zuurstof krijgen. Dit kan belemmerd worden door een viltlaag die in het gazon ontstaat. Om deze te verwijderen, en het gazon dus weer de kans te geven goed te groeien, dient u het gazon te verticuteren.

Wat is een viltlaag?

Na verloop van tijd zal in elk gazon zich een viltlaag gaan vormen, maar wat is nou precies die viltlaag? Het oppervlak van uw gazon bestaat uit grond die begroeid is met gras. Maar tussen die grassprieten bevinden zich ook nog allerlei andere materialen zoals dode grasstengels, wortels, uitlopers etc. Deze materialen samen noemen we de viltlaag. Het is dus een laag van allerlei organische materialen die zich tussen de grassprieten bevindt.

Hoe haalt u de viltlaag weg?

Verticuteren kunt u over het algemeen het beste doen in september of maart. Het is de periode dat het gras niet de meeste groei heeft en dus tijd heeft om zich te herstellen. Beschadigd gras in combinatie met vorst of zomerse warmte zou tot problemen kunnen leiden. Bovendien is het raadzaam om in de gevallen van een erg dikke viltlaag door te zaaien. Dit is in zowel de zomer als winter niet mogelijk.

Tijdens het verticuteren gaat u systematisch te werk. Er wordt eerst in de breedte gewerkt en vervolgens in de lengterichting. Op die manier bent u er van verzekerd dat de gehele viltlaag uit het gazon is verwijderd. Na het verticuteren dient u het vilt dat uit het gazon is gekomen af te voeren. Dit kan gedaan worden door met een bladhark het gehele gazon na te lopen.

Heeft het gazon bemesting nodig na het verticuteren?

Indien u het gazon in het voorjaar hebt geverticuteerd, is het aan te raden het gazon te bemesten. De grasplanten worden behoorlijk beschadigd en hebben enige tijd nodig om te recupereren. Extra voeding geeft het gazon een boost om weer snel te kunnen herstellen van het verticuteren. U zult dan weer snel kunnen genieten van een mooi fris en groen gazon. Instructies voor het bemesten van het gazon kunt u vinden op de pagina Gazon bemesten

Hoe kunt u verticuteren voorkomen?

Veelvuldig verticuteren kan op verschillende wijzen voorkomen worden. Hieronder leest u hoe u dit kunt voorkomen:

  • Regelmatig licht harken
  • In de herfst tuinaarde verspreiden over het gazon
  • Kalk strooien

Door regelmatig lichtjes de hark door het gazon te halen, komen de kleine laagjes die zich vormen los. Deze kunt u dan afvoeren, maar het loshalen van de laag bevordert ook het verteren van de laag. Tuinaarde die u in het najaar over het gazon verspreidt, beschermt niet alleen de wortels tegen vorst maar zorgt er ook voor dat de bedekte laag vilt sneller gaat verteren.

Kalk strooien heeft verschillende uitwerkingen. Allereerst is het een goede extra bouwstof voor het gazon dat hierdoor dus sterker wordt. Bovendien verlaagt het de zuurgraad van de grond waardoor het mosvorming tegengaat.