Worteltjes kweken

Worteltjes kweken – wat zijn worteltjes?

Wortelgroenten dragen hun vruchten onder de grond. Het loof stelt weinig voor maar onder de grond bevindt zich een behoorlijke wortel. Bij het worteltjes kweken ontstaat er een overdaad aan vitaminen, mineralen en zouten.

Worteltjes kweken – hoe zien ze er uit?

Wortelen zijn er in vrijwel alle soorten, kleuren en maten. Onder de groep wortelen vallen tevens de kleine rode ronde radijsjes, vele varianten oranje penen en ook de witte pastinaak. Ook bieten en knolselderij vallen onder deze groep.

Worteltjes

Hoe kunt u worteltjes kweken?

Wortelen kunnen uitstekend in ons wat koelere klimaat worden gekweekt. Ze gedijen goed op een luchtige, steenloze en humusrijke bodem van de moestuin. Belangrijk is wel dat de bodem zanderig en luchtig is. Wortelsoorten worden in rijen gezaaid. Later worden ze indien nodig wat uitgedund om de wortelvorming niet teveel te belemmeren.

Wanneer kunt u worteltjes zaaien?

Worteltjes zaaien kun u vanaf begin maart doen. Onderlinge rijen dienen 30 centimeter uit elkaar te worden gezaaid. Na veertien dagen komen de wortelen op en worden ze op een afstand van 15 centimeter van elkaar uitgedund. Alle wortelsoorten kunnen tot in juni worden gezaaid.

Wanneer kunt u worteltjes oogsten?

Wortelen kunnen van juni tot in oktober worden gezaaid. Het moment van oogsten is dus afhankelijk van het moment van zaaien. Kleinere wortelsoorten kunnen na 9 weken al geoogst worden. De grotere soorten hebben tussen de 12 en 24 weken nodig.

Tips bij het kweken van worteltjes

Kweek wortelen op een winderige plaats in de tuin en wortelvliegjes zullen uw oogst niet aantasten. Uien camoufleren de geur van wortelen en voorkomen dat wortelvliegjes uw oogst verpesten. Het zijn goede buren van elkaar. Bewaar wortelen in een kist afgedekt met aarde nog lange tijd op een donkere koele plek.