Wat zijn samengestelde organische meststoffen?
Als u bezig bent met het verbeteren van de bodem in uw tuin, kunnen samengestelde organische meststoffen u daar een heel eind bij helpen. Een mond vol, maar u slaat meerdere vliegen in één klap. Iedere schep zit boordevol met de schijf-van-vijf en bovendien verbeteren ze zijdelings ook nog de structuur van de grond. De drie beste organische meststoffen zijn (de dosering staat op de verpakking):
- Gedroogde koemestkorrels (Culterra)
- Organische mestkorrels (Culterra)
- Wormenmest (Frusan)
Waarvoor gebruikt u enkelvoudige organische meststoffen?
Enkelvoudige organische meststoffen kunt u gebruiken als aanvulling op de hiervoor genoemde basisbemesting. Deze organische meststoffen zijn sterk geconcentreerd, dus houd u aan de voorgeschreven dosering.
- Bloedmeel: gedroogd dierlijk bloed, rijk aan stikstof (N). Stimuleert de bladontwikkeling. Goed om bijvoorbeeld groenblijvers als taxus en buxus mee op te peppen. Deze mest wordt snel door de plant opgenomen.
- Beendermeel: gemalen botten, rijk aan fosfor (P) en stikstof (N). Stimuleert de ontwikkeling van bloemen en wortels en het rijpen van vruchten. Goed als extraatje voor sierplanten en vruchtgewassen. Het duurt een paar weken voor de mest door de plant wordt opgenomen.
- Brandnetelgier: niet te koop, wel zelf te maken als u omkomt van de brandnetels. Dit plantenaftreksel is rijk aan stikstof (N). Goed te gebruiken om jonge aanplant aan de gang te helpen. Gebruik de gier als een soort aanmaaklimonade en giet het over de planten. Het werkt bovendien preventief tegen ziekten en aanvallen van belagers.
Zuurgraad
De mate waarin planten voedingsstoffen uit de grond kunnen opnemen, hangt voor een belangrijk deel af van de zuurgraad. Deze chemische indicatie wordt uitgedrukt met een cijfer van 1 t/m 14. Hoe zuurder de grond, hoe lager het pH-cijfer. Een grond kan van nature zuur zijn (pH lager dan 6), kalkrijk (pH hoger dan 7) of neutraal (pH 6-7). De meeste tuinplanten gedijen het best bij een neutrale tot lichtzure pH. Veengronden en de meeste zandgronden zijn van nature zuur (lage pH) en daarin gedijen zuurminnende planten als rododendron, azalea, krentenboom en bosbes. Kleigronden zijn kalkrijk (hoge pH), waar rozen, vruchtbomen en druiven van houden.
Ondanks aandachtige verzorging kunnen planten staan weg te kwijnen, als de zuurgraad niet goed is. Hoe komt u daar achter? Kijk eerst om u heen of u bovengenoemde ‘indicatieplanten’ in de omgeving gezond ziet groeien. Daarnaast is de zuurgraad te meten – zie het als een klein bodemonderzoek – met een eenvoudig testsetje uit het tuincentrum. Navraag bij gespecialiseerde kwekers leert u de gewenste zuurgraad van de desbetreffende planten te meten. U kunt beter de tuinplanten op de aanwezige zuurgraad afstemmen, dan andersom. Het bespaart veel moeite en ergernis. Aan de andere kant kan een kleine bijsturing soms een grote verbetering zijn.
pH-waarde verhogen
Dit is mogelijk door middel van een kalkmeststof. Mijn favoriet is zeewierkalk van Maërl. Strooi bij windstil en droog weer de kalk uit over de grond en werk het ondiep onder. Doe dit nooit in combinatie met compost. De kalk breekt de humus in de compost af, waardoor u weer opnieuw kan beginnen. Het best is in het najaar te bekalken en in het voorjaar de compost te verwerken. Te veel kalk werkt averechts (max. 200 gr/m2!)
pH-waarde verlagen
Kan wel, maar is niet eenvoudig. Het meest voor de hand liggend is tuinturf door de grond mengen. Beter is compost van dennennaalden, eiken- en berkenblad, waarmee u de afgraving van zeldzame veenlandschappen helpt voorkomen.