Kunstgras productie
Veel weten we al over kunstgras. Hoe kunstgras eruit ziet en waar het toegepast kan worden, is inmiddels redelijk bekend. In tegenstelling tot echt gras weten we echter vrij weinig over de kunstgras productie. Waar vindt de productie doorgaans plaats en hoe gaat dat dan in zijn werk? Dat zijn toch interessante vragen waar we graag een antwoord op willen zien. Hieronder kunt u lezen hoe deze kunstgras productie in zijn werk gaat.
Hoe verloopt het productieproces van kunstgras?
Om van de verschillende grondstoffen tot een rol kunstgras te komen, worden er 4 verschillende fasen doorlopen. We onderscheiden de volgende fasen:
- Produceren van de vezels
- Verwerken tot klossen
- Tuften van de kunstgras vezels
- Fixeren van de kunstgras vezels
Hoe worden vezels geproduceerd?
Kunstgras zoals wij dat kennen bestaat uit kunstgras vezels die door een tapijt rug worden ‘geweven’. De kunstgras productie begint met het produceren van de vezels. De basis van deze vezels zijn kunststofkorrels met aanvullingen als UV-stabilisatoren en kleurstoffen. Door de grondstoffen te verhitten wordt het één massa, die vervolgens onder druk door een sproeikop wordt geperst. Hierbij ontstaan de kunstgras vezels die wij als grassprieten zien.
Fabrikanten maken met behulp van dit proces twee verschillende soorten vezels:
- Gefibrilleerd
- Monofilament
Beide vezels worden op dezelfde manier later tot kunstgras verwerkt. De verschillen die de vezels kennen, zijn later bepalend voor de kwaliteit van het gras.
Hoe worden vezels verwerkt tot klossen?
In de volgende fase van de kunstgras productie worden de ontstane vezels verwerkt tot klossen. Voordat de vezels op een klos worden gedraaid, worden ze eerst versterkt. Ze worden tijdens het proces, waarin men het gras versterkt, bestand gemaakt tegen extreme temperaturen. Het kunstgras is na dit proces bestand tegen temperaturen tussen de -50 Cº en +50 Cº. Het versterken van de vezels maakt kunstgras ook sterk genoeg voor de eisen die verschillende sporten aan het veld stellen. Na dit proces worden vezels op een grote klos (bobijn) gedraaid. Deze klossen worden vervolgens verspreid naar diverse producten.
Wat is het tuften van de kunstgras vezels?
Het proces van het tuften is bepalend voor het uiterlijk van het kunstgras. Maar wat is dit tuften precies? Tuften is het best te vergelijken met naaien. De bobijnen worden net als bij het naaien als klossen op een machine gezet. Vervolgens lopen de vezels als een draad door een machine die vele honderden naalden bezit. De naalden steken de vezels door een tapijtrug (backing). Dit proces van het steken van de vezels door een tapijtrug wordt dus tuften genoemd.
Het uiterlijk van het kunstgras wordt hier bepaald. Factoren die bepalend voor het uiterlijk zijn:
- Type vezel
- Lengte van de vezel
- Dichtheid van het aantal vezels
Hoe fixeert men de vezels van het kunstgras?
Als laatste stap in het proces van kunststof productie worden de vezels vastgemaakt aan de backing. Om de vezels te fixeren smeert men een lijmachtige vloeistof op de onderkant van het kunstgras. Dit vloeibare mengsel laat men uitharden, waarna de vezels één geheel zijn gaan vormen met de backing. Het kunstgras is na dit proces gereed om gelegd te worden op sportveld, tuin of andere plekken.
In alle fasen van het productieproces – en dan met name bij het tuften – wordt dus het uiterlijk van het kunstgras bepaald. Het uiterlijk heeft betrekking op de grootte, de kwaliteit, de dichtheid, de vorm en ook de kleursamenstelling. Al deze aspecten zorgen ervoor dat het kunstgras er uitziet, zoals u het als klant graag wilt zien. Vanwege alle genoemde aspecten is het mogelijk om kunstgras op maat te maken. Voor alle wensen in de markt kan eigenlijk een kunstgras worden geproduceerd die aan uw specifieke wensen voldoet. U kunt gekleurd kunstgras bestellen, maar het kan ook zijn dat u tevreden bent met de goedkoopste soort. Er is dus altijd een kunstgras die past bij uw eigen tuin.
Video
Het Klokhuis maakte een reportage over de productie van het kunstgras. Deze kunt u hieronder bekijken: