Beplantingsplan

Waarvoor dient een beplantingsplan?

Voor een duidelijke structuur in de tuin zijn de harde elementen zoals bestrating en omheining onmisbaar. Het zijn echter de planten die de tuin aankleden en ervoor zorgen dat de tuin er het hele jaar door mooi uitziet. Desgewenst kunt u de tuin ook nog van bloemen voorzien. Het beplantingsplan speelt hierin een belangrijke rol.

Om de tuin aan uw wensen te laten voldoen, zal er rekening moeten worden gehouden met bloeiperioden, kleurenschema en al dan niet blad verliezende planten. Dit laatste is erg belangrijk om in de winter geen kale en dorre tuin te hebben. Ook licht, schaduw en grondsoort spelen een belangrijke rol bij het maken van keuzes.

Intekenen

Om te beginnen is het belangrijk de grootte van borders en perken duidelijk in te tekenen. Bij het uitkiezen van de planten is dan duidelijk zichtbaar hoe groot de ruimte is en dus ook welke grootte een plant mag gaan aannemen.

Als de kaders inzichtelijk zijn gemaakt, kunnen deze ingevuld worden. Bij het intekenen werkt u altijd van groot naar klein. Bomen en struiken komen eerst, later volgen de planten die de borders helemaal opvullen. In diverse encyclopedieën zijn de afmetingen van planten, de kleuren van blad en bloeiperioden terug te vinden. Ook een bezoek aan een tuincentrum of kwekerij biedt hierbij uitkomst. Als u een zo compleet mogelijk beeld heeft, is het mogelijk dankzij het beplantingsplan alvast een blik te werpen op uw toekomstige tuin.

Ook kunt u met behulp van bijvoorbeeld het computerprogramma Excel een bestellijst van planten opstellen. U kunt dan niets vergeten en niet onbelangrijk: u weet van tevoren wat het kostenplaatje wordt van uw tuin.

Welke punten verdienen uw aandacht?

  • Verspreid groen blijvende planten door uw tuin en voorkom op die manier dat grote delen van uw tuin kaal zijn in de winter.
  • Bloeiperiode zijn per plant verschillend. Door daar goed op te letten, kunt u het hele jaar door genieten van bloemen in uw tuin; zelfs in de winter!
  • Veel planten zijn kieskeurig qua ondergrond, licht en hoeveelheid vocht in de grond. Selecteer de juiste planten of pas de ondergrond aan door voor bijvoorbeeld de rododendronturf te vermengen met uw tuinaarde.

 

Beplantingsplan – elementaire zaken

Om u op weg te helpen, bespreken we drie belangrijke punten. Deze zijn essentieel bij het maken van uw beplantingsplan. Let wel: het is een plan. Het is dus de bedoeling dat u zich er van tevoren over buigt. Goed voorbereidend werk is in dezen het uitgangspunt.

Grondonderzoek

Welk soort grond hebt u? Wat zijn de eigenschappen van de grond die zich bij u in de tuin bevindt? Als u dit niet weet, kan het zo zijn dat uw hele beplantingsplan in duigen valt. Enkele vragen:

  • Is de grond overdreven nat?
  • Ligt er zandgrond of kleigrond in uw tuin?
  • Is uw grond dichtgeslagen?

We kunnen ons voorstellen dat u niet altijd een antwoord hebt op bovenstaande vragen. Neem dan eens een grondmonster en ga op onderzoek uit. Bezoek een tuincentrum en vraag of zij voor u uw grond kunnen testen. Aan de hand van de antwoorden die u krijgt, kunt in ieder geval een beplantingsplan maken waarmee u nadien niet wordt verrast. Ook is op internet genoeg te vinden over het verrichten van grondonderzoek.

Hoeveelheid zon, hoeveelheid schaduw

Het is belangrijk om te weten hoeveel zon uw planten gaan krijgen? Ga eens in uw tuin op de plek staan waar u bepaalde planten wilt gaan plaatsen. Ga er dan vanuit dat het hartje zomer is en die dag de hele dag de zon schijnt. Wat doet dat met een plant? Welke plant wil je hier gaan plaatsen en beschikt die plant over de eigenschappen om bijvoorbeeld zes uur zon per dag te verwerken?

Een plantenlabel helpt u verder. Bij de aankoop van een plant bevindt zich in principe altijd een plantenlabel waarop de nodige informatie valt af te lezen. Daarop staat onder meer informatie over de bloeitijd, de manier waarop de planten gesnoeid dienen te worden en ook wat de ideale standplaats van de betreffende plant is.

Tuinafscheiding

Het is mogelijk om ook de tuinafscheiding mee te nemen in heel uw beplantingsplan. Het zou jammer zijn als u daar te laat achter komt. Door een tuinafscheiding mee te nemen in uw plan, zit u later niet onverhoopt tegen een kale schutting aan te kijken. Nemen we een haag of een heg? Willen we een tuinafscheiding die haar blad verliest of willen we dat zeker niet? Ook een houten tuinafscheiding met een klimop behoort tot de mogelijkheden.

Kijk eens op de pagina Bloeiende planten per maand. Daar treft u een overzicht van allerlei soorten planten. Daarbij staat vermeld wat u met welke planten moet doen in een bepaalde maand. Neem een kijkje, dan ziet u direct wat we bedoelen.