Tuinafscheidingen

Tuinafscheidingen

Tuinafscheidingen zijn er in alle soorten en maten. In een tuincentrum of bouwmarkt kunt u kiezen uit de meest uiteenlopende vormen. En ook op diverse internetsites zijn verschillende prijzen en materialen met elkaar te vergelijken. Voordat u een keuze maakt, zult u een aantal afwegingen moeten maken:

  • Hoogte
  • Materialen

Hoogte

Allereerst wat betreft de hoogte van het scherm. Om volledige privacy te hebben, ongeacht waar u staat of zit, zult u een afscheiding moeten kiezen die ongeveer 1.80 meter hoog is. Wilt u wel een tuinafscheiding maar wilt u daar overheen willen kijken, dan heeft de afscheiding meer het karakter van een hekwerk of afrastering en zal het om en nabij een meter hoog moeten zijn. Een goede tussenweg is een hoogte van 1.40 meter hoog. Bij die hoogte kunt u als u loopt of staat eroverheen kijken maar als u zit wordt u niet gezien. Dit soort schermen zijn praktisch voor bijvoorbeeld een voortuin, waar u dan toch in de zon kunt zitten, maar er vanuit het huis wel overheen kunt kijken.

Materialen

Vervolgens moet u een keuze maken uit de verschillende materialen. Er zijn erg veel verschillende materialen die elk hun eigen uitstraling hebben. Afhankelijk van de sfeer, functionaliteit en duurzaamheid zult u een keuze moeten maken uit onderstaande materialen:

  • Hout
  • Natuurlijke afscheiding
  • Haag
  • Composiet
  • Hekwerk
  • Beton of metselwerk

Hout

Het grootste aanbod is er in hout, waarbij de plank- of latdikte kan variëren maar die over het algemeen toch eenzelfde soort uitstraling hebben. Houd er rekening mee dat latten of planken die in de breedte zijn gebruikt een tuin groter doen lijken en wanneer ze in de hoogte zijn gebruikt ze in een kleine tuin benauwend kunnen werken.

Natuurlijke afscheiding

Vroeger werden rieten matten vaak als tuinafscheiding gebruikt, tegenwoordig zijn ze ook als scherm te koop. Dopheidematten of vlechtwerken van wilgentenen of hazelaars komen in hetzelfde rijtje. Het zijn alle natuurproducten die zorgen voor een natuurlijke look. Gevlochten hazelaartenen zijn het meest duurzame product en hier heeft u dan ook het langste plezier van.

Haag

Het plaatsen van een haag kan ook zorgen voor de nodige privacy. Hierin zijn enorm veel keuzes die u kunt maken. Niet alleen in hoogte en dichtheid maar ook groenblijvend of niet. Nadeel is dat er vaak tijd nodig is om het beoogde resultaat te behalen. Een haag trekt vaak wel weer veel vogels naar uw tuin die hierin kunnen schuilen en nestelen.

Composiet

Composiet is enorm in opkomst en gaat erg lang mee. Het samengestelde materiaal uit hout en lijmstoffen is enorm duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het is op dezelfde manieren toepasbaar als hout, alleen ligt de kostprijs wel een stuk hoger.

Plank van composiet

Hekwerk

Hekwerken zijn van alle tijd. Het is erg duurzaam en eenmaal geplaatst heeft u er geen omkijken naar. Verschillende plantensoorten hebben de neiging in het gaaswerk te klimmen. Dit kan ervoor zorgen dat er een dichte afrastering ontstaat, maar als dit niet beoogd was kunnen de planten als vervelend worden ervaren.

Beton of metselwerk

Beton of metselwerk is een harde omheining van uw tuin. In mediterrane tuinen kan het uitstekend worden gebruikt om in combinatie met licht pleisterwerk de sfeer te bepalen. Ook oude steentjes kunnen is een stadstuin de juiste toon zetten.