Mollen

Mollen

Uw gazon kan door verschillende ziekten en plagen aangetast raken. Het heeft dan niet langer de sierlijke uitstraling die het aan uw tuin moet geven. Een van deze oorzaken is de mol. Grote ophopingen van zand en ondergrondse tunnels kunnen uw gazon behoorlijk ontsieren. Lees hieronder meer over deze zoogdieren en hoe u ze kunt tegengaan.

Wat zijn mollen?

Mollen zijn onder de grond levende zoogdiertjes. Ze leven solitair, dat betekent dat ze geen levenspartner hebben of groepsdier zijn. Ze komen slechts bij elkaar om te paren. Onder de grond zoeken ze in een gangenstelsel naar insecten. Hierdoor hebben ze positieve effecten op de bodemgesteldheid door deze te draineren en te beluchten. De volgende insecten staan op het menu van de mol:

Mollen leven alleen en vormen een gangenstelsel waarbinnen zij zich verplaatsen en zich tegoed doen aan alle wormen en insecten die erin vallen. De grond die ze verplaatsen om gangen te maken brengen ze naar het oppervlakte waar ze vervelende molshopen vormen op uw gazon. Deze hopen kunt u verspreiden, maar de lelijke plekken zult u even blijven zien. De gangen die ze kort onder het oppervlak maken, kunnen ook verzakkingen veroorzaken.

Hoe zien mollen eruit?

Mollen hebben een erg zachte zwarte pels. De onderzijde van het lichaam is grijs gekleurd. Zijn dikke en ook dichte vacht beschermt hem tegen vocht en kou. De mol heeft een erg spitse snuit wat tevens als grootste zintuig functioneert. De snuit heeft vele tast- en snorharen, hiermee voelt en ziet de mol. Dit doet hij niet met zijn ogen, die erg klein en onopvallend zijn. Een ander opvallend deel van de mol zijn de grote klauwen die het diertje heeft. Deze zijn onbehaard en roze van kleur. De grote poten waarmee hij graaft hebben 5 vingers met lange nagels. Mollen zijn tussen de 12 en 17 centimeter lang, waarbij het mannetje groter is dan het vrouwtje.

Wat voor schade veroorzaken mollen?

In de bodem onder het gazon graven mollen een gangenstelsel op zoek naar insecten. De grond die ze verplaatsen om gangen te graven brengen ze naar het oppervlakte en worden molshopen genoemd. De grond die ze achterlaten op het gazon verstikt onderliggend gras. De molshopen kunnen verspreid worden, maar gedurende een aantal weken blijven de plekken duidelijk zichtbaar. De gangen die de mollen graven kunnen zich vlak onder het oppervlak bevinden. Deze kunnen verzakkingen veroorzaken. Hierdoor komen er oneffenheden in uw gazon. Deze kunnen opgelost worden door het gazon open te halen, de gangen te vullen en weer dicht te leggen.

Hoe kunt u het mollenprobleem oplossen?

Mollen kunnen in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid schade aan uw gazon veroorzaken. U kunt dan ook het beste zo snel mogelijk actie ondernemen, als er een molshoop in de border of erger nog op uw gazon verschijnt. Er zijn twee methoden om van de mollen af te komen:

  • Mollen verjagen
  • Mollen bestrijden

Hoe kunt u mollen verjagen?

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de mol zich niet gemakkelijk laat verjagen. Als de mol eenmaal een gunstige omgeving heeft gevonden, laat het diertje zich niet gemakkelijk verjagen. Een milieu- en diervriendelijke aanpak is echter altijd het proberen waard.

Er zijn verschillende methoden om een mol te verjagen. Gezegd moet worden dat niet alle methoden even effectief zijn. Mollen kunnen slecht tegen geluid en stank. Daardoor is er een aantal methoden die u kunt overwegen:

  • Mollenverdrijver
  • Fles ingraven
  • Mollenpatronen
  • Mottenballen, gesnipperde uien en knoflook
  • Mollengaas

Mollenverdrijver

De meest diervriendelijke bestrijding is het plaatsen van een mollenverdrijver. Dit is een apparaat dat werkt op zonlicht en gedurende de dag regelmatig een signaal uitzendt. Dit geluid wordt door de mol als storend ervaren. Mollen blijven hierdoor op grote afstand en uw gazon is hierdoor weer veilig. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ze erg effectief zijn.

Fles ingraven

Verwijder de bodem van een wijnfles en stop deze vervolgens, met de onderkant, in een molshoop of gang. Het suizen van de wind in de hals van de fles zorgt voor een fluittoon. Mollen zijn erg gevoelig voor fluittonen en kunnen hierdoor verjaagd worden.

Mollenpatronen

Nadat je alle uitgangen van de mollengangen en hopen hebt dichtgemaakt, steekt u een mollenpatroon in de laatste opening. Na ontbranden stopt u ook de laatste opening dicht en de zwavellucht zal zich door het gangenstelsel verspreiden.

Mottenballen

Ook voor mollen zit er aan mottenballen een luchtje. De stank die de ballen verspreiden zou ze moeten verjagen. Stop dus een aantal mottenballen in het gangenstelsel. Delen van een gesnipperde ui en knoflook hebben eenzelfde uitwerking.

Mollengaas

Om te voorkomen dat de mollen het gazon overhoop halen, is het mogelijk een gaas onder het gazon te leggen. Mollengaas wordt voor de aanleg van het gazon in de grond gelegd. De mollen kunnen dan niet langer naar boven komen om molshopen te vormen. Onder het mollengaas kunnen ze echter nog wel actief zijn, waardoor er verzakkingen kunnen optreden op de plaats waar de mol gangen onder het gazon graaft.

Hoe kunt u mollen bestrijden?

Er zijn verschillende methoden om een mol te bestrijden. De meest effectieve methoden hebben, helaas voor de mol, een dodelijke afloop. De volgende methoden kunnen toegepast worden:

  • Mollenklemmen
  • Vangkooi

Mollenklemmen

De beste methode van mollenbestrijding vormen de klemmen. Er bestaan verschillende soorten klemmen voor oppervlakkige en diepe gangen. Verstoor bij het zetten van de klem de gang zo weinig mogelijk en bedek hem na het zetten met een graszode of een zak, zodat er geen licht in de gang komt. Het plaatsen van een klem dient met grote zorg gedaan te worden, alleen dan zal deze succesvol zijn.

Vangkooi

Dit is de meest diervriendelijke manier om een mol te bestrijden. Er wordt een kleine kooi of koker in de gang van een mol geplaatst. Nadat de mol hierin is gelopen, zal de terugweg dichtslaan en is de mol gevangen. Regelmatig dient de kooi gecontroleerd te worden om een langzame dood van het beestje te voorkomen.

Video’s

Hieronder staat een filmpje die uitleg geeft over de mol en hoe u het beste klemmen kunt plaatsen.