Tuinberegening

Tuinberegening

Om gedurende het hele jaar te genieten van een mooie groene tuin zal van tijd tot tijd tuinberegening moeten plaatsvinden. Soms gebeurt dit nog middels het uitrollen van een tuinslang en sproeikop. Steeds vaker tref je zeer makkelijk toepasbare systemen die verkrijgbaar zijn bij tuincentrum en specialist. Het maakt niet uit hoe klein of groot de tuin is, hoewel de afmetingen wel voor andere keuze’s zorgen.

Wanneer u een tuin gaat aanleggen, denk dan eens goed na of u een tuinberegeningssysteem wilt toepassen. Door klimaatveranderingen zullen we vaker te maken krijgen met lange periodes waarin het warm en droog is. De afgelopen jaren zagen we dit ook al in het voorjaar. En dat is juist de periode waarin alle planten veel water nodig hebben. Het gemak van een beregeningsinstallatie is zeker het overwegen waard.

Zoals u kunt begrijpen is het aanleggen van een tuinberegeningssysteem het gemakkelijkst op het moment dat de tuin nog aangelegd moet worden. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om dit te doen als de tuin al aangelegd is.

Ook is het mogelijk tuinberegening te laten ‘meegroeien’ met uw tuin. Door het gebruik van telescopische sproeipunten kunnen de sproeikoppen omhoog gezet worden. Op deze manier kan uw tuin. ondanks dat de planten zijn gegroeid, volledig beregend worden.

Raadpleeg ook eens de pagina Beregenen voor meer specifieke informatie.

Intekenen tuinberegening

Als uitgangspunt voor de aanleg nemen we het tuinontwerp. Mocht hiervan geen tekening bestaan, dan is het noodzakelijk deze te maken. Allereerst worden woning en eventuele uitbreidingen als een schuur of garage in kaart gebracht. Vervolgens tekenen we de paden en terrassen in. Zodra ook alle beplanting en het gazon zijn ingetekend. gaan we kijken op welke punten in de tuin beregening nodig is. Denk eraan dat echt elk stukje groen in de tuin bereikt dient te worden, en zeker het gazon.

Gras is erg sterk en komt na een droge periode vaak terug zodra er voldoende neerslag is geweest. Het is echter een erg lelijke aanblik van het gazon als er gele kale plekken in zitten doordat het overgeslagen is met beregenen. Schaduw, zon en specifieke eisen van beplanting zorgen ervoor dat elk stukje tuin een andere hoeveelheid water nodig heeft. Geef daarom kleur aan de verschillende zones zodat dit duidelijk wordt.

Intekenen tuinberegening

Ga vervolgens met de tekening naar een expert om de juiste sproeipunten te bepalen. Deze persoon kan je ook helpen met de juiste sproeikoppen. Er zijn verschillende types verkrijgbaar, en iedere tuin vraagt vaak een specifieke aanpak. Nadat de sproeipunten zijn aangeduid op de tekening worden ook de leidingen aangegeven. Je krijgt op deze manier een heel concreet overzicht van het beregeningssysteem. Aanbevolen wordt om voor het gazon zogenaamde pop-ups te gebruiken. Deze komen onder druk van het water omhoog en vallen na het sproeien weer terug de grond in. Hierdoor zijn ze uit het zicht en niet hinderlijk tijdens het maaien van uw gazon.

Tekening met beregeningssysteem

Watervoorziening voor uw tuinberegening

Om het gehele systeem te laten functioneren, moet het aangesloten worden op het water. Dit kan op drie verschillende manieren en ook hier moet een keuze worden gemaakt. Leidingwater, oppervlaktewater en grondwater zijn de drie mogelijke bronnen.

Tuinberegening aangesloten op leidingwater

Leidingwater is geschikt voor de kleinere tuinen. Leidingwater is relatief duur ten opzichte van de alternatieven en is bij een grotere waterbehoefte dan ook af te raden. Bovendien is er voor een grotere tuin onvoldoende druk.

Oppervlaktewater is net als grondwater geschikt voor een grotere tuin. Een pomp moet dan geïnstalleerd worden die direct contact heeft met een sloot of plas bij u langs het huis. Zorg ervoor dat de pomp voldoende capaciteit heeft en voor voldoende druk zorgt op het beregeningssysteem.

Grondwater gebruiken voor beregening brengt extra werk met zich mee. Er zal een put moeten worden geslagen. Dit klinkt indrukwekkender dan dat het is. In de praktijk betekent dit dat er een tankwagen komt die onder grote druk van water een pvc buis de grond in brengt. Deze buis zal in een diepte worden aangebracht waar schoon en voldoende grondwater voorradig is. Op die manier is er het gehele jaar voldoende gratis water voor uw tuin. Nadelen van dit systeem is dat het relatief duur is in aanschaf. Tijdens droge perioden kan het zijn dat de druk wegvalt.

Kijk voor meer informatie over de verschillende systemen op Beregeningsinstallaties.

Het slaan van een grondwater put

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De aanleg van uw tuinberegening

Voor het aanleggen van het systeem is het handig een minigraver of in een bestaande tuin een sleuvenfrees te gebruiken. Sleuven graven door de gehele tuin met de hand is een haast onmogelijke opgave. De sleuven dienen ongeveer 30 centimeter breed te zijn en 60 centimeter diep. Zodra alle sleuven zijn gegraven, kunnen alle leidingen worden gelegd.

Sleuven gemaakt met een sleuvenfrees

De sproeikoppen kunnen vervolgens op de leidingen worden aangesloten. Zorg ervoor dat de sproeikoppen op de juiste plaats komen. Zodra dit is gedaan en de draai van de sproeikoppen is afgesteld, kan het systeem getest worden. Als uw gehele tuin binnen bereik van de sproeikoppen valt, bent u klaar met de aanleg van uw tuinberegening en mogen de sleuven dichtgemaakt worden. Let er wel op dat je de grond laagje voor laagje aandrukt. Anders krijg je naderhand verzakkingen waardoor de sleuven zichtbaar worden in het mooie gazon.

Hieronder vindt u nogmaals een stappenplan voor het zelf aanleggen van de tuinberegening:

 • Waterput laten slaan
 • Zorg voor een gedetailleerde tekening van de tuin
 • Teken verschillende zones in, gebruik verschillende kleuren afhankelijk van de waterbehoefte.
 • Bepaal met behulp van een expert waar in de tuin je welk type sproeikop nodig hebt
 • Bepaal aan de hand van de sproeikoppen en waterbehoefte welke watervoorziening er aangesloten dient te worden (leidingwater, dompelpomp of grondwaterpomp).
 • Graaf sleuven vanaf de waterbron naar alle sproeikoppen. (30 cm breed en 60 cm diep)
 • Sluit het systeem op elkaar aan door de leidingen te verbinden met sproeikoppen en bron.
 • Controleer of de gehele tuin binnen bereik ligt voordat je alle sleuven weer dichtmaakt.

Tuinberegening kan toegepast worden op verschillende gebieden:

 • Siertuin
 • Moestuin
 • Sportveld
 • Rijbak
 • Groendaken
 • Verticale tuinen

Type sproeikoppen

Pop-up sproeier

 • Pop-up sproeiers
 • Nevelsproeiers
 • Druppelslang

Pop-up sproeiers zijn het meest populaire. Wanneer ze niet in gebruik zijn, liggen ze verzinkt in de bodem tussen de planten of in het gazon. Hierdoor zijn ze niet storend als je de tuin in kijkt. Ze zijn geschikt voor elke tuin en kunnen ook op een telescopisch gedeelte worden geplaatst, waardoor ze nog verder boven de planten uitsteken. Zodra de sproeiers aan gaan, worden ze door de kracht van het water ophoog geduwd.

Nevelsproeiers zijn geschikt op plaatsen in de tuin waar je echt alleen de grond en de stam van de planten nat wilt maken. Zeker in de periode dat planten grote bloemen hebben, kan het sproeiwater ervoor zorgen dat de bloemen te zwaar worden en de stengels omknakken.

Druppelslangen worden vaak gebruikt in borders waar echt specifieke stroken beregend dienen te worden. Deze slangen geven erg nauwkeurig water en kunnen in sommige systemen ook gebruikt worden om potten nat te houden.

Op Tuinsproeiers zijn nog meer nuttige tips te vinden over het type sproeier.

Onderhoud tuinberegening

Meer informatie over onderhoud aan uw tuinberegening leest u hier: Onderhoud tuinberegening

Bron

Vanleeuwentuintechniek.nl

Tuinberegeningaanleggen.nl