Courgette kweken

Courgette kweken – wat is courgette?

De courgette is de vrucht van de gelijknamige plant. Het zijn snelgroeiende planten die verwant zijn aan de kalebas. De planten maken gele kelkvormige bloemen aan. Bij het courgette kweken in uw moestuin ontwikkelen de vrouwelijke bloemen zich na bestuiving tot de vrucht.

Courgette kweken – hoe ziet het eruit?

De courgettes zijn groen van kleur, al zijn er ook gele varianten. De vruchten zijn langwerpig en zijn het lekkerste als ze een lengte hebben van 20 centimeter.

Hoe kunt u courgette kweken?

Het kweken van de courgette – kijk ook eens op de pagina Groenten kweken – doet u op een zonnige plek in de tuin. De planten hebben een ruimte nodig van één vierkante meter per plant. De planten hebben veel voeding nodig en doen het dan ook het best in gronden waarin veel compost is verwerkt. Het kweken van een courgette is welhaast een droom van iedere beginnende kweker. De kans op succes is groot en dat maakt het direct tot een leuke bezigheid.

Wanneer kunt u courgette zaaien?

Het zaaien van de courgette kan direct in de volle grond, maar aan te raden is om ze in een kas te zaaien en later uit te planten. Het zaaien van de courgette kunt u doen van eind april tot eind juni. Het is verstandig niet alle zaadjes direct te zaaien. Omdat courgette een gulzige en vooral snelle groeier is, zou een overschot aan groei voedingsstoffen uit de tuin kunnen wegnemen van andere oudere planten. Als dat gebeurt, zijn de andere planten vatbaarder voor ziekten.

Wanneer kunt u courgette uitplanten?

Het uitplanten van de courgette kan gedaan worden als de eerste grove bladeren worden gevormd. Dit zal gebeuren ongeveer 4 weken na het zaaien van de plant. Het uitplanten is dus afhankelijk van het moment van zaaien, maar kan niet eerder worden gedaan dan na ijsheiligen. Voor alle zekerheid kunt u eind mei het beste aanhouden als het moment om courgette te gaan uitplanten. Kies dan voor een zonnige standplaats die een beetje uit de wind ligt.

Wanneer kunt u courgette oogsten?

Het oogsten van de courgette vindt plaats als de vrucht ongeveer 20 centimeter groot is. In een vroeger stadium kan dit ook worden gedaan, maar ze bezitten dan een relatief kleine vrucht. Ook de bloemen zijn eetbaar en worden gefrituurd als een delicatesse gezien. Vruchten die groter worden dan 20 centimeter verliezen wat smaak en ook de schil wordt harder. De oogst zal zich uitstrekken van eind juni tot aan de eerste nachtvorst.

Soms is de aanwas van courgettes zo talrijk, dat men verzuimt ze te oogsten. Men heeft ze niet nodig, of ze zijn al dusdanig groot dat ze niet eens meer in de groentela van uw koelkast passen. Toch is het dan noodzakelijk de courgettes te oogsten. Anders is het voor het plantje niet meer te doen om alle zware courgettes te dragen. Bijkomend nadeel is dat het plantje dan niet meer de energie heeft om nieuwe courgettes te produceren. En dat was tenslotte wel de bedoeling.

Tips bij het kweken van courgette

  • Zorg voor een voedzame en humusrijke grond.
  • Plaats een stok en bind deze vast aan de plant.
  • Laat de vruchten nooit te zwaar worden.
  • Eventueel overtollig blad wegsnijden.
  • Geef extra water bij droogte.
  • Bijmesten om de groei op gang te houden.
  • Verwijder vruchten die maar niet willen uitgroeien.
  • Laat meeldauw niet haar gang gaan, maar bestrijd deze.
  • Vermijd bladluizen; zij zijn overbrengers van virusziekten.
  • Verwijder viruszieke planten.

Naast de ziekte meeldauw die we hierboven hebben genoemd, zijn er meerdere ziekten die plots de kop op kunnen steken. Ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld slakken is niet bevorderlijk voor het welzijn van vooral de jonge plantjes. Maar het zijn niet alleen de jongere plantjes die er last van hebben, ook de oudere planten kunnen ten prooi vallen aan bijvoorbeeld schimmels. Vruchtvuur is zo’n schimmelziekte. Deze ziekte zorgt voor een gomachtige afscheiding op zieke plekken die kunnen worden beschouwd als kurkachtig. Deze ziekte treedt vooral in het najaar op, als het al een paar nachtjes koud is geweest.