De Nordmann zilverspar, Abies nordmanniana, is de laatste jaren zeer populair als kerstboom. Dat komt doordat hij zijn naalden langer vasthoudt. De naalden zijn ook minder scherp. De naalden groeien spiraalvormig uit. Ze zijn vrijwel steeds afgeplat en in bijna alle gevallen zacht. De onderzijde is vaak zilverig gestreept. De beste attractie van deze boom zijn de mooi rechtopstaande kegels. Abies nordmanniana heeft een grote groeikracht en kan daardoor wel een hoogte bereiken van 40 meter, maar dat duurt vele jaren. In de tuin bereikt hij een hoogte van drie tot vier meter in zeven jaar. Door zijn donkergroene naalden vormt deze boom een stevig accent in de tuin.
Bloeitijd: juni/juli
Cedrus
Ceders komen oorspronkelijk uit Afrika (Atlasceder, uit Atlasgebergte), Midden-Oosten (Libanon ceder, Cedrus libani uit Libanon – Turkije) en Himalaya (Himalayaceder, Cedrus deodara uit de Himalaya). Ceders worden gerekend tot de coniferen. De Atlasceder en de Himalayaceder komen in ons land het meest voor. Cedrus atlantica is zonder twijfel een bekende solitairconifeer. Hij kan 10 tot 20 meter hoog worden. Een exemplaar van 15 meter is van onderen zo’n 8 à 10 m breed. Zorg dus bij het planten dat de hij de ruimte krijgt. Er is ook een blauwe variant, Cedrus atlantica ‘Glauca’. Cedrus deodara is een heel sierlijke conifeer. De blauwgroene tot grijsgroene naalden zitten aan horizontaal afstaande takken, waarvan de toppen heel bevallig overhangen. Er zijn varianten die 5 tot 20 meter hoog worden.
Bloeitijd: september/oktober
Larix
De lariks of lork, Larix,behoort tot de familie van de denachtigen (Abietaceae). Larix is een van de meest vorstbestendige naaldbomen. Larix is een boom die van nature in het hooggebergte voorkomt en een grote verspreiding heeft in de wereld. Meestal is Larix dan als pioniersvegetatie aanwezig, het vult de open gaten op in de sparrenbossen. Larix heeft als bijzonderheid dat het de naalden laat vallen in de winter, als enige van de coniferen. Het is met name de gele herfstkleur die de aandacht trekt. De mannelijke bloemen verschijnen net even eerder dan de lichtgroene zachte bladeren en bestaan uit dichte bundeltjes gelige meeldraden, een naaktbloeier. De kleine vrouwelijke roze bloemen zijn het bekijken van de moeite waarde. Ook de vrouwelijke kleine kegels van de lariks of lork hebben een fraaie uitstraling. Larix kunnen uitgroeien tot hoge bomen. Er zijn ook kleinere varianten verkrijgbaar.
Bloeitijd: april
Abies
Spar of zilverspar Abies
Spar of zilverspar, Abies, behoort tot een heel uitgebreid geslacht, waarvan zeer veel soorten regelmatig voorkomen. Al moet gezegd worden dat het grootste deel uitsluitend geschikt is voor grotere tuinen. Als algemene kenmerken gelden: groenblijvende, kegelvormig groeiende bomen met afstaande takken. De naalden zijn plat, aan de basis versmald, maar bij de takbevestiging weer breder. De kenmerkende rechtopstaande kegels vormen een fraaie meerwaarde. Abies kunnen erg groot worden, wel meer dan 20 meter. De Koreaanse zilverspar, Abies koreana, is een van de mooiste soorten van de zilverspar. Daarbij zijn de kegels het felst paars gekleurd. De vorm is erg mooi en hij lijkt het meest op een kerstboom, zoals die door kinderen getekend wordt. Het is een breed kegelvormig uitgroeiende boom die bij een hoogte van 1 meter al kegels vormt. Deze variant wordt slechts 10 meter.
Bloeitijd: juni/juli
Pinus
De den of pijnboom, Pinus, is een geslacht van naaldbomen in de dennenfamilie (Pinaceae). Veel soorten binnen het geslacht Pinus zijn herkenbaar aan de naalden die in bundels van twee tot vijf of meer op korte afstand bij elkaar staan. Dennen groeien meestal goed in zandige grond, die kalkrijk mag zijn. Enkele soorten kunnen heel goed tegen de wind. Er zijn vele soorten en de hoogte van de verschillende varianten variëren van 50 cm tot meer dan 20 meter.
De mannelijke bloemen die vaak rood gekleurd zijn, produceren wolken van geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen.
Bloeitijd: mei/juni
PseudotsugaDe douglasspar, Pseudotsuga menziesii of Pseudotsuga taxifolia, is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom komt van nature voor in het westen van Noord-Amerika. Ondanks de naam ‘spar’ is er weinig verwantschap met echte sparren (Picea). De douglasspar is vooral aan de kegels te onderscheiden. De kroon is kegelvormig. Bij oudere bomen is de kroon meer afgeplat. De schors is donker grijs. De douglasspar heeft buigzame, aromatische naalden van 2-3 cm lang. Aan de onderzijde zitten twee witte strepen. De naalden staan apart en laten na afvallen een glad, eivormig litteken achter aan de tak. De karakteristieke kegels zijn dofbruin en rolrond. Ze zijn 5-8 cm lang en circa 2,5 cm breed. Elke dekschub heeft drie tanden die naar buiten en in de richting van de top wijzen.
Bloeitijd: juni