Taxus snoeien

Taxus snoeien

Het snoeien van de taxus helpt u de mooie strakke vormen die u in de taxus kunt snoeien te bereiken. De groenblijvende haagplant is erg populair voor het vormen van een groene dichte haag die lijnen in de tuin accentueert of juist een subtiele afscheiding in de tuin vormt. Doordat de taxus een erg sterke plant is, kan er bij het snoeien van de taxus eigenlijk maar weinig mis gaan. U zou een taxushaag zelfs tot de helft terug kunnen nemen, nog steeds zal de struik opnieuw gaan uitlopen. Overigens kan de taxus ook prima als solitaire plant in de tuin worden gezet.

Taxus snoeien – Wanneer?

Het snoeien van de taxus kan met uitzondering van de vorstperiode het hele jaar door gebeuren. De taxus is een erg langzame groeier en hoeft daarom slechts eenmaal in het jaar gesnoeid te worden. De mooie lichtgroene uitlopers kunt u desgewenst gedurende het seizoen nog afknippen als deze naar uw zin te lang worden. Indien u in het voorjaar de taxus snoeit, bent u tweemaal verzekerd van de mooie lichtgroene topjes die de plant vormt tijdens het groeien.

Het snoeien van de taxus dient op een bewolkte dag te gebeuren. Mocht de zon dat toch gaan schijnen, dan doet u er goed aan de haag af te dekken met oude lakens of donker zeil. Dit voorkomt dat de planten verbranden.

Taxus snoeien – Hoe?

De taxus kunt u het beste snoeien met een heggenschaar. Daarmee gaat u voorzichtig langs de haag of losse plant af totdat de juiste lijn of vorm weer is bereikt.

Het snoeiafval van de taxus wordt op grote schaal ingezameld. Dit komt omdat er in de taxus taxol aanwezig is. Dit stofje is giftig en kan gebruikt worden voor het maken van medicijnen tegen kanker. Gebruik tijdens het snoeien van taxus dan ook altijd handschoenen, het stofje is namelijk ook voor u erg giftig en kan dodelijk zijn voor dieren. Indien u grote hoeveelheden snoeiafval heeft van de taxus, dan zou u het kunnen laten ophalen door bijvoorbeeld de Taxus taxi.