Bloeiende planten per maand

Bloeiende planten per maand

In het beplantingsplan is besproken dat het raadzaam is planten zo te selecteren dat er het hele jaar door groene en bloeiende planten aanwezig zijn in de tuin. Groen blijvende planten zijn vrij gemakkelijk te vinden; vele heesters of struiken zijn hiervoor geschikt. Om u op weg te helpen om planten met verschillende bloeiperioden te selecteren, vindt u hieronder een overzicht. Hierin zijn bloeiende planten per maand weergegeven.

Bloeiende planten januari

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
AzaleaKoudekasheester, tot 1,50 m hoogBloeien van januari tot april. Na de bloei jaarlijks verpotten in een mengsel van 2 delen vochtige turfmolm en 1 deel grof zand. Geregeld voeden.
BegoniaWarme kas, overblijvende plant met vezelachtige wortels, 30 cm hoogMooie in de winter bloeiende planten, minimumtemperatuur 16°C.
Eranthis tubergenii (Winterakoniet)Overblijvend knolgewas, 8 tot 12 cm hoogGoudgele bloemen van januari tot maart. Houden van schaduw, groeien goed in gras en onder bomen. Planten in september of oktober, 5 cm diep en 5 cm uit elkaar.
Erica carnea (Heide)Groen blijvende bloeiende heester, 23 tot 30 cm hoogDeze soort en zijn varianten zijn ’s winters een genot in de tuin. Kleuren: karmijnrood, roze en wit. Verdraagt kalk. Heeft goede drainage nodig, liefst met veel turfmolm of bladgrond.
FresiaKoude kas, bolgewas, 30 tot 50 cm hoogBloeit vanaf januari tot in de lente. Geurige bloemen. Kleur: oranje, karmozijnrood, geel, wit en zacht lila.
Galanthus nivalis (Sneeuwklokje)Bolgewas, 15 cm hoogBloeit in januari en februari. Witte bloemen met groene tekening.
Garrya ellipticaGroen blijvende heester, 2.40 tot 3.60 m hoogZilvergroene katjes in januari en februari, 23 cm lang op mannelijke, korter op vrouwelijke planten. Heeft zonnige plaats nodig, beschut tegen koude wind; het beste geleid tegen zonnige muur.
Hamamelis mollisHeester of kleine boom, tot 6 m hoogGeurige, gele bloemen met lusvormige bloembladeren in januari en februari. Planten in goede leemachtige aarde op zonnige, beschutte plaats.
Iris histrioides majorKnolgewas, 8 tot 10 cm hoogKleine iris met blauwe bloemen met witte en goudkleurige tekening, op de bloembladeren in januari en vroeg in februari. Groeit op zanderige grond.
Lonicera fragrantissimaGedeeltelijk groen blijvende heester, tot 2.40 m hoogRoomkleurige, witte bloemen in de winter. Gewone tuinaarde.
Mahonia’s (Mahonieplant)Groen blijvende heester, 60 cm tot 2.40 m hoogPrachtige bodemplant met gele bloemen. Varianten met lange trossen citroengele bloemen in februari en maart.

Bloeiende planten februari

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Camelia japonica en variëteiten (Camelia)Koude kas of tuin, groen blijvende heester. Meestal 1.80 tot 2.40 m hoog, maar ook tot 6 mBloeiende heesters in de vorstvrije kas. Ook buiten op beschutte plaats tegen muur op het noorden. Kalkvrije grond.
CrocusKnolgewas, 23 tot 25 cm hoogPaarsblauwe bloemen met varianten met witte en purperrode bloemen. Plant knollen in september of oktober, 8 cm diep en 8 cm uit elkaar, in goed gedraineerde grond
Daphne mezereumLoof verliezende heester, 1.20 m hoogPurperen bloemen in februari en maart. Vochtige, goed gedraineerde grond.
Helleborus (Kerstroos)Kruidachtige, overblijvende plant, 20 tot 45 cm hoogGrote, witte bloemen van december tot februari. Beschutten tegen weersinvloeden met stolpen. Heeft vruchtbare, leemachtige grond nodig en een koele, schaduwrijke plaats.
Lachenalia’s (Sleutelbloemen)Koude kas, bolgewas. Tot 30 cm hoogVeel soorten met verschillende kleuren
Matthiola’s (Violieren)Eenjarige planten in koude kas of in de zomer in bloembed, 45 cm hoogHalf winterharde planten voor de border, ook in potten laat in de winter en vroeg in de lente bloeiend in de koude kas.
Primula kewensis (Primula)Overblijvende plant in koude kas, behandeld als eenjarige plant, 30 cm hoogGele bloemen in de lente. Zaaien in februari of maart, ontkiemen bij een temperatuur van 16°C. Eenmaal ontwikkeld is lagere temperatuur voldoende, maar vorstvrij.
Sarcococca humilisGroen blijvende heester, 60 cm hoogMooie in de winter bloeiende heester met glanzende, diepgroene bladeren en kleine witte bloemen
Scilla sibirica (Scilla)Bolgewas, 10 tot 15 cm hoogBlauwe bloemen in februari. Planten in gewone aarde tussen augustus en november, 5 tot 10 cm diep en 10 cm uit elkaar.

Tip, lees meer over bloeiende planten in februari

Bloeiende planten maart

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Abutilon (Malve)Groen blijvende plant in de koude kas, 1.20 tot 1.80 m hoogBloeit het hele jaar door bij een temperatuur van 7 tot 10°C en van maart tot september bij een temperatuur van 16 tot 18°C.
Anemone blanda (Anemoon)Plant met wortelstok, tot 15 cm hoogDiepblauwe, roze en witte bloemen in maart en april. Houden van zonnige plek en beschutting op goed gedraineerde grond.
Bergenia cordifoliaKruidachtige, overblijvende plant, 30 cm hoogNuttige plant naast vijver of pad met rozerode bloemen.
Brunfelsia calycinaGroen blijvende heester in de koude kas, 60 cm hoogDe bloeiende heester voldoet uitstekend in de koude kas, op het zonneterras en in de serre. Voornaamste bloeitijd is laat in de winter en in de lente, met paarsrode bloemen.
Chaenomeles speciosa (Japanse kwee)Loof verliezende heester, 1.80 m hoogVarianten met rode, roze en witte bloemen, die bloeien in maart en april; groeit goed tegen muren in elke grondsoort, op zonnige of half schaduwrijke plek.
Chionodoxa luciliaeBolgewas, 15 cm hoogHeeft blauwe, stervormige bloemen met wit hart. Het beste is een zonnige plek; heeft goed gedraineerde grond nodig.
Clivia miniataGroen blijvende plant in de warme kas, 30 tot 60 cm hoogHeeft lelieachtige bloemen, oranje, rood of geel tussen maart en juni. Potten in februari en op zonnige plaats zetten bij een temperatuur van 13°C. Minimumtemperatuur in de winter 7°C.
Forsythia’s (Chinees klokje)Loof verliezende heester, 3 tot 3.60 m hoogDe bekendste heesters in de lente, groeien in iedere grond in de zon en half in de schaduw, de bloemen zijn goudgeel.
Magnolia stellataLoof verliezende heester, 2.40 tot 3.60 m hoog en hogerMooie heester in kleine tuin met stervormige witte bloemen in maart en april op kale takken. Uitstekend in gazon op kalkvrije grond.
Pilea cadiereiOverblijvende plant in de warme kas, 15 tot 30 cm hoogHeeft groene met zilver getekende blaren; decoratieve plant in huis; heeft een temperatuur van 13 tot 16°C nodig en veel water het hele jaar door.
Polyanthus (Gekweekte primula)Winterharde, overblijvende plant, 23 tot 30 cm hoogPrachtige planten in bloembedden met veel bloemen in de lente; vereisen weinig zorg, houden van een schaduwrijke plaats en grond, die niet uitdroogt.
Ribes sanguineumLoof verliezende heester, 2.40 tot 3 m hoog en hogerRibes groeit op elke grond in de zon of half in de schaduw, bloeit in maart en april.
Zantedeschia aethiopica (Aronskelk)Overblijvende plant in de koude kas, 60 tot 90 cm hoogDeze plant met zuiver witte bloemscheden en gele bloeikolf is prachtig in bloei vanaf maart tot vroeg in de zomer.

Bloeiende planten april

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Alyssum saxatileOverblijvende plant in de rotstuin, wordt 30 cm hoogMooie, gele bloemen van april tot juni; groeit op muren of in de rotstuin.
AubrietasGroen blijvende, overblijvende plant in de rotstuin, 5 tot 8 cm hoogVrolijke plant in het voorjaar.
Calceolaria’s (Pantoffelbloem)Tweejarige planten in de koude kas, 25 tot 40 cm hoogDe kleurige, ronde bloemen zijn bekoorlijk in de kas. In mei gezaaid zaad geeft bloeiende planten in april van het volgende jaar. Minimum wintertemperatuur 7°C.
Cheiranthusus (Muurbloem)Overblijvende planten, maar behandeld als tweejarige, 30 tot 45 cm hoogMuurbloemen hebben vrolijke kleuren, oranje, rood en allerlei tinten van geel.
Doronicum plantagineumKruidachtige, overblijvende plant, 60 tot 90 cm hoogVrolijke, gele bloemen in april en mei. Planten in gewone aarde in de zon of in de schaduw.
Fritillaria imperialisBolgewas, 8 tot 10 cm hoogDecoratieve plant in half schaduwrijke border. De bengelende, klokvormige bloemen groeien in april aan de top van de stengel, zijn geel, rood of oranje. Plant de bollen in september, 10 cm diep en 45 cm uit elkaar.
Gardenia jasminoidesGroen blijvende heester in de warme kasDeze sterk geurende, kalk schuwende heester bloeit met witte bloemen in lente, zomer en herfst. De mooiste bloemen komen op een- of tweejarige planten, maar oudere exemplaren bloeien overvloedig. Wintertemperatuur van 13 tot 18°C.
Grevillea robusta (Zilvereik)Groen blijvende boom in de koude kas of plant in bloembed in de zomer. Meestal 60 cm tot 1.20 m hoogDecoratieve plant met spitse, varenachtige bladeren, is nuttig als achtergrond voor bloeiende planten. Houdt van koele luchtige omgeving onder glas.
Malusus (Wilde appel)Loofboom, 4.5 tot 9 m hoogNet zoals de bloeiende kersenbomen zijn wilde appels zeer geliefd om hun bloemenpracht. Malus floribunda, Japanse wilde appel, heeft overvloedige roze bloemen laat in april en in mei. Andere soorten worden gekweekt voor de vruchten, helgeel, oranje of rood.
Myosotis (Vergeet-mij-nietje)Overblijvende plant, maar behandeld als tweejarige, 15 tot 30 cm hoogBloeit in april en mei.
NarcisBolgewas, 15 tot 30 cm hoogNarcissen zijn prachtige planten tussen gras, rondom heesters of in rozenbedden om een kleurrijk effect te geven vroeg in de lente. De beste plaats is een zonnige, maar ze groeien ook half in de schaduw.
Primula’sKruidachtige, overblijvende planten, 8 tot 90 cm hoogVan de vele primula’s is de dieprode een sieraad in de tuin. Varianten hebben roze, lila en witte bloemen.
Prunus persicaLoofboom, wordt 4.50 m hoogBloeit in april met roze bloemen.
Pulmonaria saccharataKruidachtige, overblijvende plant, 30 cm hoogWaardevolle plant half in de schaduw met roze bloemen in april en mei en mooie frisgroene bladeren met witte tekening. Verlangt vrij vochtige grond.
Pulsatilla vulgaris (Wildemanskruid)Kruidachtige, overblijvende plant, 30 cm hoogHeeft mooie bloemen in april, rode, paarse en witte. Heeft goed gedraineerde grond en zon nodig.
Schizanthus (Armeluisorchidee)Half winterharde, eenjarige plant in de koude kas, 30 cm tot 1.20 m hoogVerscheidene stengels geven mooie, rode en roze bloemen.
ViooltjesKruidachtige, overblijvende planten, 10 tot 15 cm hoogViola odorata heeft vruchtbare, goed bewerkte grond nodig en moet half in de schaduw staan. Bloeit in april en mei met geurige paarse, roze of witte bloemen.
Tulipa tarda (Tulp)Bolgewas, 15 cm hoogTulipa tarda heeft gele bloemen met groengele tekening laat in april en vroeg in mei. Bollen worden niet aan het einde van het seizoen uit de grond gehaald, maar kunnen blijven zitten. Plant ze 8 cm diep in goed gedraineerde, vrij vruchtbare aarde in oktober of november.

Bloeiende planten mei

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Anthuriums (Flamingoplanten)Groen blijvende, overblijvende planten in de warme kas, 30 tot 90 cm hoogPlanten met bloemscheden met witte, roze, rode of oranje bloemen, zijn decoratief in alle seizoenen, vooral van mei tot september.
Campanula medium (Klokjesbloem)Tweejarige plant, 75 cm hoogDeze populaire plant bloeit in mei en juni met bloemen in allerlei kleuren, paarsblauw, roze en wit. Houdt van vruchtbare grond.
Ceanothus thyrsiflorusHalf winterharde, groen blijvende heester, 7.50 m hoog en breedHeeft bleekblauwe bloemen in mei en juni en is een van de meest winterharde ceanothus, heeft beschutting nodig van een muur. Verlangt goed gedraineerde rond en een zonnige beschutte plaats tegen muur of schutting op het zuiden of westen.
Cheiranthus allioniiKruidachtige, overblijvende plant, maar behandeld als tweejarige of eenjarige plant, 30 cm hoogZaai zaad buiten eind mei, dat over een jaar bloeiende planten oplevert. Vroeg in het voorjaar zaaien geeft in hetzelfde jaar al bloemen.
ClematisLoof verliezende klimplant, kan 3 m hoog wordenOp jong hout komen in mei en juni bloemen en dan weer later in de zomer. Laat clematis groeien in de volle zon met de wortels in koele, vochtige aarde in de schaduw van andere planten of een stuk flatstone.
Clematis montanaLoof verliezende klimplant, 6 m hoogEen van de mooiste klimplanten met veel bloemen in mei.
Erythronium revolutumBolgewas, 20 tot 30 cm hoogDe roze bloemen in april en mei hebben en prachtige achtergrond in het gevlekte gebladerte; er is ook een witte variant. Plant de bollen in augustus of september, 5 tot 8 cm diep en apart in humusrijke aarde, half in de schaduw.
Helianthemum (Zonneroosje)Groen blijvende heester, 15 tot 45 cm hoog en wel tweemaal zo breedMooie, kleine heesters met oranje, rode, roze, gele en witte bloemen in mei en juni. Groeien het beste in lichte zandige grond.
Heucherella’sKruidachtige, overblijvende planten, 30 tot 60 cm hoogBloeit in mei en juni en weer in augustus en september.
Hoya (Wasbloem)Groen  blijvende heester in de warme kas, 45 cm tot 2.40 m hoogTwee hoya’s worden veel gekweekt, Hoya carnosa met roze en witte wasbloemen en glanzende groene bladeren en de kleinere, hangende Hoya bella met witte bloemen met karmijnrode of paarse harten. Deze laatste groeit in hangmandjes en heeft een hogere temperatuur nodig dan Hoya carnosa. Laat Hoya carnosa groeien langs de rand van de kas; heeft een wintertemperatuur nodig van 7 tot 13°C.
IrissenGroen blijvende, overblijvende planten met wortelstokken, 75 cm tot 1.20 m hoogDe hoge, gebaarde irissen staan mooi in de border in mei en juni, maar ze moeten met zorg geplaatst worden, anders is het in het oog vallende gebladerte hinderlijk. De zon moet de wortelstokken volledig tot rijpheid brengen en een goed gedraineerde grond is noodzakelijk.
Laburnum vossii (Gouden regen)Loofboom, tot 10 m hoogBoom bekend voor de lange trossen gele bloemen laat in mei en in juni. Groeit in elke grond.
LupineKruidachtige, overblijvende planten, 90 cm tot 1.20 m hoogVarianten zijn voorhanden in de kleuren goudgeel, citroengeel, cerise, roze-paars en rood en in gemengde kleuren. Ze houden van goed gedraineerde grond, maar niet te vruchtbaar, want dan vormen ze vlezige wortels, die gemakkelijk aangetast kunnen worden door vorst en vochtigheid.
Pieris formosa forrestiiGroen blijvende heester, 2.40 tot 3.60 m hoogDeze prachtige heester met rode jonge aanwas en trossen met witte op lellietjes-van-dalen lijkende bloemen is een verrukking in april en begin mei. Moet kalkvrije grond hebben, liefst met veel turfmolm of bladgrond. Groeit goed in schaduwrijke heesteraanleg of in dun beplant bosland.
Pyrethrum (Moederkruid)Kruidachtige, overblijvende planten, 60 tot 75 cm hoogAardige leden van de chrysantenfamlie staan mooi in de tuin en geven snijbloemen. Ze hebben goed gedraineerde grond nodig en veel zon.
RododendronsGroen blijvende heesters, 1.80 tot 2.40 m hoogGedijen op kalkvrije grond, die vochtig, turfachtig en vrij licht moet zijn. De bloemen zijn karmijnrood, roze en dieppurper met zwarte tekening.
WeigelaLoof verliezende heester, 1.50 tot 1.80 hoog en breedAlle weigelas hebben goede grond nodig en een zonnige, open plaats.
WisteriaLoof verliezende klimheester, tot 3 m hoogHebben zon en vruchtbare grond nodig. Krijgen paarse en lichtpaarse bloemen.

Bloeiende planten juni

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Acanthus mollis (Bereklauw)Kruidachtige, overblijvende plant, 1.20 tot 1.50 m hoogDit is wat men noemt een ‘architectonische’ plant met grote distelachtige bladeren en aren met witte en purperen bloemen van juni tot september. Houdt van goede grond op een half zonnige of half schaduwrijke plaats.
Allamanda catharticaGroen blijvende klimplant in de warme kas, 1.50 tot 3 m hoogDe plant draagt goudgele, trompetvormige bloemen vanaf juni. De wintertemperatuur moet minstens 13°C zijn.
Antirrhinum (Leeuwebek)Kruidachtige, overblijvende planten, maar behandeld als half winterharde eenjarige planten, 15 cm tot 90 cm hoogDeze nuttige tuinplanten bloeien vanaf juni tot in de herfst. De bloemen zijn rood, roze, oranje, geel of wit.
Browallia’sEenjarige en overblijvende planten in de koude kas, 30 tot 60 cm hoogDe half winterharde eenjarige Browallia demissa met blauwe en witte bloemen en de overblijvende Browallia speciosa major met blauwe of paarse bloemen, bloeiend van juni tot september en oktober zijn goede kasplanten. Zaai ze in maart of in juli als in de winter bloeiende planten worden verlangd.
Canna’sIn de warme kas overblijvende planten met wortelstokken of bedplanten in de zomer, 90 cm tot 1.20 m hoogDeze planten met krachtige bronskleurige of groene bladeren en oranje, rode of gele bloemen staan vrolijk in de tuin van juni tot september.
Delphinium (Ridderspoor)Kruidachtige, overblijvende planten, 60 cm tot 2.10 m hoogDit zijn echte borderplanten. Er zijn veel varianten; ze bloeien in juni en juli; en hebben vruchtbare, goed gedraineerde grond nodig.
DeutziaLoof verliezende heester, tot 3 m hoog en 1.80 tot 2.10 m in omvangNuttige planten, die snel groeien en vroeg in de zomer kleur geven. De varianten hebben verschillende kleuren. Planten in gewone grond op een zonnige plek.
Dianthus allwoodii (Anjer)Kruidachtige, overblijvende plant, 15 tot 22 cm hoogDianthus allwoodii is een kruising tussen de tuinanjer en een altijd bloeiende anjer; is een goede plant in de border en heeft goede en goed gedraineerde grond nodig.
Dianthus barbatus (Duizendschoon)Kruidachtige, overblijvende plant, maar behandeld als tweejarige plant, 30 tot 45 cm hoogDeze gekruiste planten hebben bloemen rondom de stam, groeien in de schaduw en gedijen in een droge omgeving.
Escallonia’sGroen blijvende heester, 1.80 tot 3.60 m hoogNuttige planten in tuinen aan de zeekant. Varianten hebben bloemen in verschillende kleuren.
Gloriosa rothschildianaBolklimplant in de warme kas, 1.80 m hoogDeze tere klimplant heeft karmijnrode bloemen met gevlekte, gegolfde en omgebogen bloembladeren van juni tot augustus. Temperatuur in de winter 13°C.
Heleniums (Wilde bertram)Kruidachtige, overblijvende plant, 60 cm tot 1.50 m hoogDeze planten hebben zon nodig en groeien in gewone tuingrond.
LeliesBolgewas, 40 cm tot 2.10 m hoogEr zijn allerlei varianten te verkrijgen; ze bloeien in juni, juli en augustus.
Meconopsis betonicifolia (Blauwe papaver)Kruidachtige, overblijvende plant, 90 cm hoogOverblijvende plant, die kort leeft, met hemelsblauwe bloemen in juni en juli. Het duurt 12 tot 18 maanden voor ze bloeit en gedijt het beste half in de schaduw op vochtige, goed gedraineerde grond.
Mimosa pudica (Kruidje-roer-me-niet)Overblijvende plant in de koude kas, maar behandeld als eenjarige plant, 30 tot 45 cm hoogDe blaren gaan hangen, zodra men ze aanraakt.
Nerium oleander (Oleander)Groen blijvende, overblijvende plant, in de koude kas, 3 m hoogDeze heester met wilgenachtige bladeren draagt trossen witte of roze bloemen van juni tot oktober.
Echinopsis (Kogelronde cactus)Kruidachtige overblijvende plant, 1.80 tot 2.10 m hoogDeze mooie ronde cactus heeft in zijn variant Taplow Blue diepblauwe distelachtige bloemkronen in juli en augustus. Planten in gewone aarde in de volle zon.
EschscholziaWinterharde, eenjarige planten, 30 cm hoogZaaien zichzelf uit, mooie bloemen voor laat in de zomer; kleine papaverachtige bloemen in de kleuren oranje, rood, roze en wit. Houden van zon.
Gladiolus (Gladiool)Half winterharde knolgewas, 30 cm tot 1.20 m hoogDe varianten met grote bloemen hebben prachtige kleuren van eind juli tot eind augustus of september. Ze verlangen goede drainage en een open zonnige plek.
HebeGroen blijvende heester, 90 cm tot 1.20 m hoog en 1.80 in omvangAttractieve plant met zachtlila-purperen bloemen van juli tot september. Houdt van gewone, goed gedraineerde grond en een beschutte plaats.
Heliotropium (Heliotroop)Heester in de koude kas of in de zomer in een bloembed, 30 tot 45 cm hoogNuttige potplant voor de kas en mooie plant in een bloembed. Wintertemperatuur 10 tot 13°C.
Impatiens (Vlijtig liesje)Overblijvende plant in de koude kas, maar behandeld als een half winterharde eenjarige plant, 15 tot 90 cm hoogVlijtig liesje bloeit in de zomer, de herfst tot in de winter en geeft kleur in de kas met oranje, rode, roze en witte bloemen.
Impomoea tricolorHalf winterharde, eenjarige klimplant in de koude kasPrachtige plant met blauwe, witte of dieprode trompetachtige bloemen.
Lapageria roseaGroen blijvende klimplant in de koude kas, 4.50 tot 6 m hoogMooie plant met roze klokvormige bloemen van juli tot oktober. Groeit het beste in de kas en geleid langs latwerk, maar ook in een grote pot en geleid langs stokken. Minimumwintertemperatuur 7 tot 10°C.
Larkspurs (Ridderspoor)Winterharde, eenjarige plant, 30 tot 90 cm hoogDeze plant groeit in redelijk goede grond. Zaaien in augustus of vroeg in september of in maart of april. Kleuren zijn blauw, rood, lila en wit. Goede snijbloemen.
Lilum regale (Trompetlelie)Bolgewas, 90 tot 1.80 m hoogGemakkelijk te kweken en een van de mooiste lelies met trompetvormige bloemen in juli. Houdt van zon, behalve op de wortels en is niet afkerig van kalk.
Lobelia cardinalis (Lobelia)Half winterharde, kruidachtige, overblijvende plant, 60 tot 90 cm hoogDeze opvallende, overblijvende plant met rode bloemen en frisgroene bladeren doet het goed op een vochtige plaats in de zon en half in de schaduw. Haal de planten in oktober uit de grond, zet ze in kisten of potten in een koude broeibak tot mei, waarna ze in de border geplant kunnen worden.
Mesembryanthemum criniflorum (Middagbloem)Half winterharde, eenjarige plant, 90 cm tot 1.20 m hoogDeze plant met purperen, paarse, rode, gele en witte bloemen heeft een zonnige plaats en goed gedraineerde grond nodig. Geeft kleur vanaf juli tot in de herfst.
NemesiaHalf winterharde, eenjarige plant, 15 tot 30 cm hoogGoede planten voor bloembedden; varianten geven rode, blauwe, oranje en gele bloemen
Nicotiana (Tabaksplant)Half winterharde, overblijvende plant, maar behandeld als half winterharde, eenjarige plant, 45 tot 90 cm hoogPlant met geurige rode, roze en witte bloemen, niet zolang geleden waren er alleen soorten met bloemen, die zich ’s avonds openden; de nieuwe soorten hebben bloemen, die zich ook overdag openen.
Penstemon (Schildpadbloem)Half winterharde, kruidachtige, overblijvende plant, 30 tot 90 cm hoogIn de meeste tuinen kunnen deze planten het beste worden gekweekt van stek.
PetuniaHalf winterharde, kruidachtige, overblijvende plant, maar behandeld als half winterharde, eenjarige plant, 15 tot 30 cm hoogUitstekende planten voor bloembedden met overvloed aan bloemen, purper, blauw, rood, roze en wit.
Phlox drummondii (Flox) (Vlambloem) (Herfstsering)Half winterharde, eenjarige plant, 15 tot 30 cm hoogEenjarige flox met purperen, violette, rode, gele en witte bloemen is een prachtige plant in het bloembed in de periode van juli tot september.
Nymphaea (Waterlelie)Overblijvende waterplanten, knolgewasEr zijn vele varianten, op verschillende diepten te planten, van 45 tot 80 cm en van 75 tot 90 cm. De bloemen zijn rood, roze of wit met goudgele meeldraden.
PioenKruidachtige, overblijvende plant, 30 tot 90 cm hoogPioenen hebben een diep omgespitte, vruchtbare grond nodig, die goed gemest is vóór het planten. Afgezien van de prachtige enkele en dubbele bloemen in juni en juli krijgen de bladeren in de herfst fraaie kleuren.
Philadelphus (Boerenjasmijn)Loof verliezende heester, 1.80 tot 2.40 m hoogDe mooie philadelphus met geurige witte bloemen is een van de beste in de zomer bloeiende heester van middelbare grootte. Philadelphus microphyllus, slechts 90 cm hoog, voldoet goed in kleine tuinen.
Plumbago capensisGroen blijvende heester in de koude kas, 3 tot 4.50 m hoogGeen klimplant, maar voldoet goed tegen muren, op latwerk geleid. De lichtblauwe bloemen zijn een genot van juni tot eind augustus.
StreptocarpusKruidachtige, overblijvende plant in de warme kas, 30 tot 45 cm hoogVeel soorten zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren van purper tot blauw en rood, roze en wit.
Streptosolen jamesoniiGroen blijvende klimheester, in de koude kas, 1.20 tot 1.80 hoogDeze tere heester heeft oranje bloemen van juni tot september en heeft in de winter een minimumtemperatuur van 7°C nodig.

Bloeiende planten juli

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
AchimenesOverblijvend knolgewas, in de koude kas, 23 tot 30 cm hoogDecoratieve plant in potten of hangmandjes met purperen, blauwe, rode, roze en witte bloemen.
Agapanthus (Blauwe tuberoos)Kruidachtige, overblijvende plant, 60 cm tot 1.20 m hoogDe mooie agapanthus, uitstekende plant voor bakken en borders varieert in winterhardheid. Agapanthus orientalis met blauwe bloemtrossen in juli kan in slecht weer beschadigd worden, als ze niet goed beschut is.
AgeratumHalf winterharde, eenjarige plant, 10 tot 23 cm hoogGoede planten in bloembedden. Vanouds met blauwe bloemen, maar er zijn nu ook witte, roze en purperen varianten.
Aphelandra squarrosa louisaeGroen blijvende heester in de warme kas, 30 tot 60 cm hoogGewild als plant in huis, maar doet het beter in de kas want houdt niet van droge atmosfeer en temperatuurschommelingen. Mooie plant met wit geaderde, diepgroene blaren en helgele schutbladen. In de winter minimumtemperatuur 13°C.
AstilbeKruidachtige, overblijvende plant; in het algemeen 60 cm tot 1 m hoog; er zijn ook dwergsoortenVrolijk gepluimde astilbe gedijt in iedere border met vochtige aarde.
Buddlei davidiiLoof verliezende heester, 3.60 m hoogWaardevolle heester, die laat in de zomer bloeit, van juli tot oktober met roodpurperen en dieppurperen bloemen.
Calendula (Goudsbloem)Winterharde, eenjarige plant, 30 tot60 cm hoogEen van de meest populaire onder de eenjarige bloemen.
Campanula pyramidalis (Klokjesbloem)Overblijvende plant in de koude kas, maar behandeld als tweejarige, 1.20 m hoogCampanula met blauwe of witte klokjesbloemen kan in de kas gekweekt worden in potten van 15 tot 25 cm. In de koude kas wordt in maart of april gezaaid, eventueel in een koude broeibak. Planten moeten gehard worden en in de zomer buiten staan en daarna overwinteren in een koude bak. Ze gaan in juli bloeien, weken aaneen.
Celosia (Hanekam)Eenjarige plant in de koude kas of bedplanten in de zomer, 23 tot 45 cm hoogEr zijn twee celosia’s, prachtig als decoratie in de kas: Celosia cristata met rode kuifbloemen en Celosia plumosa met pluimen van rode of gele bloemen.
ClarkiaWinterharde, eenjarige planten, 60 cm hoogGoede planten voor de border en voor snijbloemen in de kleuren purper, scharlakenrood, roze en wit. Bloeien tot in de herfst en gedijen half in de schaduw en in de volle zon.
Crocosmia crocosmiiflora (Montbretia)Knolgewas, 60 tot 90 cm hoogModerne varianten met oranje, vuurrode en helgele bloemen staan prachtig in de tuin. Ze zijn wel teer en hebben in de herfst beschutting nodig met varens en stro of ze kunnen uit de grond worden gehaald en overwinteren in een broeibak. Ze moeten op een zonnige plaats staan in goed gedraineerde grond.
Phlox paniculataKruidachtige, overblijvende plant, 60 tot 1.20 m hoogIn vruchtbare grond en niet in de felle zon is de kruidachtige flox een van de beste borderplanten voor juli tot september. De kleuren zijn purper, rood, karmijnrood, roze en wit.
PapaverWinterharde, eenjarige plant, 60 tot 90 cm hoogPlanten verkregen uit Papaver rhoeas en Papaver somniferum hebben een prachtig kleurengamma.
Salpiglossis sinuata (Trompetbloem)Eenjarige plant in de koude kas of in de zomer in een bloembed, 45 tot 90 cm hoogAardige plant met grote bloemen, is geschikt voor bloembed in de zomer of als potplant.
Salvia splendens (Salvia)Kruidachtige, overblijvende plant, maar behandeld als half winterharde, eenjarige plant, 23 tot 30 cm hoogDe schitterend gekleurde salvia is een blikvanger vanaf juli tot in de herfst.
Salvia superba (Salvia)Kruidachtige, overblijvende plant, 90 cm hoogEen waardevolle plant in de border met stengels met blauwpurperen bloemen. Heeft een zonnige plaats en gewone tuingrond nodig.
SmithiantaOverblijvend knolgewas in de warme kas, 45 cm hoogBijzonder mooie plant met grote, hartvormige, fluweelachtige bladeren en trossen kokervormige bloemen in tinten van oranje, rood, geel en abrikooskleurig van juli tot december. Knollen moeten vanaf maart beginnen uit te lopen.
Tagates (Afrikaan)Half winterharde, eenjarige plant, 15 tot 90 cm hoogEen van de meest populaire planten voor bloembedden met vrolijke gele, oranje of bruine bloemen vanaf juni tot aan de herfst.
Tibouchina semidecandraGroen blijvende heester, in de warme kas, tot 3 m hoogBijzonder mooie plant met purperen bloemen, fluweelachtig, van juli tot oktober. Kan langs draden of stokken groeien, maar ik geef er de voorkeur aan de plant na de bloei de vorm van een struik te geven.
Tropaeolum Nasturtium (Oostindische kers)Winterharde, eenjarige plant, 15 tot 38 cm hoogHeel gemakkelijke plant, die in de volle zon veel bloemen krijgt op schrale droge grond.
UrsiniaHalf winterharde, eenjarige plant, 23 tot 38 cm hoogDe oranje madeliefbloemen met het contrasterende hart maken ursinia tot attractieve eenjarige planten. Zij houden van een zonnige plek en zijn mooie potplanten.
Veronica incana (Ereprijs)Kruidachtige, overblijvende plant, 45 cm hoogEen gemakkelijke plant op een zonnige plaats, die in juli en augustus bloeit. De diepblauwe bloemen contrasteren met de grijze blaren.
Viola (Driekleurig viooltje)Kruidachtige, overblijvende plant, maar behandeld als tweejarige plant, 15 tot 23 cm hoogDe bloemen hebben verschillende kleuren met geel, purper, donkerrood, blauw en paars.
ZinniaHalf winterharde, eenjarige plant, 15 tot 90 cm hoogEr is een hele reeks zinnia’s met verschillende bloemtypen. Ze hebben alle zon nodig.

Bloeiende planten augustus

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Anemone hupehensis (Japanse anemoon)Kruidachtige, overblijvende plant, 75 cm hoogBloeit met roze, rode en witte bloemen van augustus tot oktober. Groeien goed half in de schaduw.
Caryopteris clandonensisLoof verliezende heester, 60 cm hoogDe kleine verbena-achtige bloemen zijn bijzonder aardig in samenhang met het grijsachtige gebladerte; ze bloeien in augustus en september. Houden van de zon.
Coleus blumei (Siernetel)Overblijvende plant in de warme kas, maar geschikt voor zonneterras in de zomerKan nu gekweekt worden uit zaad, gezaaid in februari. Vroeger alleen kweek uit stekken. De plant heeft veel licht nodig om mooie kleuren te ontwikkelen.
DimorphotecaWinterharde, eenjarige plant, 15 tot 30 cm hoogMadeliefachtige bloemen, oranje, geelachtig, zalmkleurig en geel. Zaaien in maart of april in iedere gewone goed gedraineerde grond en op een zonnige plek.
Hibiscus syriacus (Chinese roos)Loof verliezende heester, tot 3 m hoogVarianten van de hibiscus geven kleur in augustus en september. Vruchtbare, lichte leembodem voldoet het best en ze hebben een zonnige, beschutte plaats nodig.
Hydrangea’s (Hortensia’s)Loof verliezende heesters, 75 cm tot 3 m hoogHydrangea macrophylla gedijt in de border of in een bak. Hydrangea paniculata grandiflorais een bijzondere heester, die van eind juli tot eind augustus bloeit. Ze groeien in de zon en half in de schaduw, maar Hydrangea paniculata grandiflora verkiest de zon. Beide houden van vruchtbare grond.
Hypericum elatum (St.-janskruid)Loof verliezende heester, tot 1.80 m hoogEr zijn verschillende soorten, maar een bijzondere is Hypericum elatum Elstead, die laat in de zomer bloeit en trossen prachtige zalmrode bessen draagt in september tegelijk met de bloemen. Groeit in iedere goed gedraineerde grond.
Kniphofia (Vuurpijl)Kruidachtige, overblijvende plant, 90 cm tot 1.50 m hoogKniphofia zo nuttig voor kleur laat in de zomer en vroeg in de herfst houden van vrij vruchtbare grond en een zonnige beschutte plaats. Varianten zijn o.a. gele en scharlakenrode soorten; een vroeg bloeiende, nl. in juni is oranjerood.
Leycesteria ormosa (Himalajakamperfoelie)Loof verliezende heester, tot 2.40 m hoogDe ongewone bloei van deze heester bestaat uit kleine witte bloemen omringd door roodgroene schutbladen. Krijgt in de herfst dieprode bessen. Groeit op iedere gewone tuingrond, in de zon of in de schaduw.
Lilium auratum (Goudbandlelie)Bollenplant, tot 2.40 m hoogUitzonderlijk mooie plant met geurige, witte bloemen, goudgelijnd en met rode stippen in augustus en september.
NerineBolgewas in de koude kas, 30 tot 45 cm hoogMooie planten met bloemtrossen van augustus tot november. Gedijen het beste in een pot.
Pernettya mucronataGroen blijvende heester, 90 cm tot 1.50 m hoogDecoratieve heester, die een vochtige, kalkvrije bodem nodig heeft. Roze, rode en lila bessen verschijnen laat in de zomer en blijven de hele winter door. In de lente komen er kleine, witte klokvormige bloemen.
RudbeckiaKruidachtige, overblijvende plant, in het algemeen 60 tot 90 cm hoogRudbeckia’s zijn waardevolle planten voor kleur laat in de zomer en vroeg in de herfst. Rudbeckia fulgida heeft grote felgele bloemen met zwarte harten; er is ook een goudgele variant.
Sedum spectabile (Vetkruid)Kruidachtige, overblijvende plant, 30 tot 45 cm hoogIn augustus en september ziet men de platte, roze bloemkronen van sedum. Heeft een vruchtbare leembodem nodig en een plaats in de zon.
Solidago (Guldenroede)Kruidachtige, overblijvende plant, 15 cm tot 1.50 m hoogNuttige planten in de border, want ze groeien gemakkelijk in de zon en in de schaduw. Bloeien in augustus en september.
Vallota speciosa (Amaryllis)Groen blijvend bolgewas, in de koude kas, 60 tot 90 cm hoogDe opvallende vuurrode trompetbloemen en de grote lusvormige bladeren zijn een prachtige aanvulling in de koude kas in augustus en september.

Bloeiende planten september

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Ampelopsis brevipedunculata (Wingerd)Loof verliezende klimheester, tot 6 m hoogSterke klimplant met blauwe druiven in de herfst, als ze blootgesteld is aan vrij veel zonneschijn. De bladeren zijn hopachtig. Groeit in gewone tuingrond.
Aster amellus (Aster)Kruidachtige, overblijvende plant, 60 tot 75 cm hoogVarianten met purperen bloemen ook violet-blauw, roze en lila. Voldoen goed in bloembeden en bloeien van augustus tot oktober.
Aster (Herfstaster)Kruidachtige, overblijvende plant, 23 cm tot 1.20 m hoogPrachtige tuinplanten en in kleine tuinen de dwergvarianten. Bloemen zijn roze, wit of violet-purper. Groeien op iedere goede tuingrond op een open plek.
Colchicum (Herfststijlloos)Knolgewas, 10 tot 30  cm hoogColchicums groeien goed in de zon of half in de schaduw. De bloemen, die eerder dan de bladeren uitkomen zijn violet, roze of wit.
Kniphofia glapnii (Vuurpijl)Kruidachtige, overblijvende plant, 45 tot 60 cm hoogHeeft grasachtig blad en draagt mooie oranje bloemen in september en oktober. Heeft een zonnige, beschutte plaats nodig en goede drainage; uitstekende plant voor de rotstuin of vooraan in de border.
Nerine bowdeniiBolgewas, 45 cm hoogEen mooie plant aan de voet van een warme muur op het zuiden; draagt roze bloemen in september en oktober. Geen plant voor koude tuinen; de enige soort nerine, dat als winterhard wordt beschouwd voor de kweek.
Physalis franchettii (Ananaskers) (Lampionplant)Kruidachtige, overblijvende plant, 45 cm hoogDe oranjerode vruchten, die in september rijpen, zijn zeer in trek als decoratie in de winter. Houden van vruchtbare aarde in een zonnige, goed gedraineerde border.
Physostegia virginianaKruidachtige, overblijvende plant, 1.20 m hoogPrachtige plant vooraan in de border met roze, kokervormige bloemen op 45 cm lange stengels vanaf september tot in de herfst.
Scabiosa caucasica (Scabiosa)Kruidachtige, overblijvende plant, 60 cm hoogVariëteiten van Scabiosa caucasica zijn uitstekende planten voor kleur laat in de zomer en als snijbloemen. Deze planten hebben een open, zonnige plek nodig en goed gedraineerde grond, liefst met kalk.

Bloeiende planten oktober

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Arbutus unedo (Aardbezieboom)Groen blijvende boom, meestal 4.50 tot 6 m hoog, maar ook wel tot 12 m hoogDe pluimen met witte bloemen en de rode aardbei-achtige vruchten komen tegelijk tevoorschijn in oktober en november. Ook het blad is mooi, glanzend en donkergroen. Groeit goed op kalkachtige grond op een beschutte plaats.
Aucuba japonica variegata (Japanse broodboom)Groen blijvende heester, 3 m hoog en in omvangWaardevolle plant op een niet zonnige plaats, die in iedere bodem groeit. Aucuba’s hebben mannelijke en vrouwelijke exemplaren; de vrouwelijke krijgen rode bessen in de winter als er een mannelijke plant in de nabijheid is voor bestuiving.
HebeGroen blijvende heester, tot 90 cm hoogMooie, maar tere heester, die laat in de zomer en in de herfst kleur geeft. De bloemen zijn paarsblauw en het blad blauwgrijs. Planten in de volle zon in goed gedraineerde grond.
Pyracantha coccinea lalandiiGroen blijvende heester, 3 tot 3.60 m hoogmooie heester voor een muur op het noorden. Deze variant heeft kleine witte bloemen in mei en juni en oranjerode bessen vanaf augustus tot januari en februari. Groeit op gewone leembodem.
Rhus typhina (Sumak) (Looiersboom)Loof verliezende heester of kleine boom, 3.60 tot 4.50 m hoogPrachtige bladplant met grote geveerde blaren, 60 tot 90 cm lang, die in de herfst oranjerood worden. Deze heester groeit goed in de stad en heeft geen speciale bodem nodig.
Schizostylis coccineaOverblijvende plant met wortelstok, 45 cm hoogDeze mooie plant draagt rode bloemen in de herfst. Varianten hebben roze bloemen. Moet groeien op leembodem en beschut worden bij slecht weer.
Viburnum opulus xanthocarpum (Sneeuwbal)Loof verliezende heester, 3 tot 4.50 m hoogDeze variant heeft witte bloemen in juni en juli, maar haar roem zijn de goudgele bessen, die in de herfst lang aan de struik blijven zitten. Planten in goede leembodem in de volle zon.

Bloeiende planten november

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Asparagus (Bruidsgroen)Overblijvende plant in de koude kas, in het algemeen 30 tot 90 cm hoogDecoratieve plant. Asparagus plumosus met veerachtige blaren, Asparagus asparagoides met lange, groene scheuten groeien beide goed in potten of in de kas. Asparagus sprengeri voldoet in hangende mandjes goed met naaldachtig hangend gebladerte. Minimumtemperatuur in de winter 10°C.
Codiaeum variegatum (Kroton)Groen blijvende heester in de warme kas, 09 cm tot 3 m hogPrachtige planten in de kas met het sierlijke, bonte blad. Minimumtemperatuur in de winter 13°C en veel licht om de kleur in de bladeren te doen uitkomen.
Euphorbia pulcherrima (Poinsettia) (Kerstster)Heester in de warme kas, 30 cm tot 1.80 m hoogPlant, die met kerstmis wordt gewaardeerd om de vrolijk gekleurde bloemen. Het hele jaar door verkrijgbaar maar als sierplant het beste in november tot februari.
Iris unguicalarisOverblijvende plant met wortelstok, 30 cm hoogMooie dieppaarse bloemen van november tot maart. Planten op een zonnige, beschutte plaats, bij voorkeur onder een muur op het zuiden.
Jasminum nudiflorumLoof verliezende heester, 3 tot 3.60 m hoogPrachtige muurheester met felgele bloemen aan bladerloze takken van november tot februari. Groeit in iedere goed doorlatende grond en is geschikt voor een muur op het noorden.
Jasminum polyanthumGroen blijvende klimheester in de koude kas, tot 3 m hoogPopulaire klimplant met witte, geurige bloemen van laat november tot maart. Zet in potten gekweekte exemplaren in de zomer buiten om het hout te doen rijpen.
Prunus subhirtella autumnalis (Winterkers)Loofboom, tot 7.50 m hoogDe in de winter bloeiende kers is een mooie kleine boom met voortdurend half-dubbele witte bloemen van november tot februari. Houdt van goede grond en een open plek.
Tradescantia (Wandelende jood)Overblijvende plant in de koude kas, 15 tot 30 cm hoogDe charme van deze plant is het bonte blad. De variant Quick Silver groeit minder verspreid dan de andere. Tradescantia zebrina pendula quadricolor heeft roomkleurige, groen, grijs en rood getekende bladeren.
Viburnum fragans (Sneeuwbal)Loof verliezende heester, 2.70 tot 3 m hoog en 2.10 tot 2.40 m in omvang.Mooie in de winter bloeiende heester met geurige lichtroze en witte bloemen. Groeit op leembodem op een open, zonnige plek.

Bloeiende planten december

NaamType en grootteAlgemene opmerkingen
Chimomanthus praecox (Meloenboompje)Loof verliezende heester, 2.40 tot 3 m hoogLichtgele en violette zacht geurende bloemen van midden winter tot maart. Houden van goed doorlatende grond tegen een beschutte muur.
CinerariaOverblijvende plant in de koude kas, maar behandeld als eenjarige plant, 23 tot 75 cm hoogPrachtige planten in de kas bij een minimum wintertemperatuur van 7°C.
Cornus albaLoof verliezende heester, 2.70 tot3 m hoog, ook in omvangDe gekleurde schors van Cornus alba en de varianten maken deze plant een waardevolle heester voor de tuin in de winter. Een variant is de rode kornoelje.
Dracaena (Cordyline)Groen blijvende, overblijvende plant in de warme kas, 30 cm tot 1.80 m hoogDecoratieve bladplant, die in de winter een minimumtemperatuur van 13°C nodig heeft. Dracaena godseffiana heeft diepgroene blaren met roomkleurige vlekken. Dracaena sanderiana heeft zwaardvormige, groene bladeren, gelijnd met zilver.
Elaegnus pungens aureovariegata (Olijfwilg)Groen blijvende heester, 3.60 tot 4.50 m hoogDeze variant met hardgroene en creme-gele blaren is een prachtige heester om in de winter kleur te hebben in de tuin. Groeit in goed gedraineerde aarde in de zon of half in de schaduw.
HyacintBolgewas in de koude kas, 23 tot 30 cm hoogKunnen geforceerd worden om met kerstmis te bloeien.
Ilex aquifolium (Hulst)Groen blijvende boom, meestal 3 tot 4,50 m hoogHulst heeft vele varianten, sommige heel decoratief zoals Ilex aquifolium argenteomarginata pendula, een treurvariant met veel bessen. Hulst is niet kieskeurig wat de grond betreft, groeit in de zon en in de schaduw.
PrimulaOverblijvende plant in de koude kas, maar behandeld als eenjarige plant, 15 tot 45 cm hoogDe drie meest onder glas gekweekte primula’s zijn Primula obconica met bloemen in winter en voorjaar, Primula malacoides met rode, roze en lila bloemen en Primula sinensis in vele kleuren en vormen, ook in de winter bloeiende.
Solanum capsicastrum (Appelboompje)Heester in de koude kas, 23 tot 37 cm hoog Populaire plant met rode bessen van oktober tot februari. Is gemakkelijk te kweken bij een minimumtemperatuur vna 7°C.