Kruidentuin

Heeft u een zonnig hoekje in uw tuin over? Of een deel van uw aangeplante tomaten, bonen of courgette opofferen om er de juiste kruiden bij te plaatsen? Het is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de ruimte die u heeft, de zonligging en dergelijke. Maar kruiden in uw tuin of moestuin hebben een grote aantrekkingskracht voor diverse bijen en overige insecten.

  • Wist u, dat door bepaalde kruiden te planten, sommige groenten het nog beter doen, of dat, door kervel tussen de sla te planten, juist luizen wegblijven?
  • Wist u dat u ook in een kleine tuin een verticale kruidentuin aan kan leggen? deze neemt weinig ruimte in beslag, maar de opbrengst voor uw keuken is verrassend?

Diverse tips voor de kruidentuin

Verse kruiden uit de tuin zijn heerlijk om mee te koken. Maar waar zet je ze neer? Hebben ze nu zon of schaduw nodig? En hoe zit het met bemesten? Hier volgen enkele tips mooie en smaakvolle kruiden uit uw eigen tuin.

  • Kies plantjes die geschikt zijn om buiten geplaatst te worden. Plantjes die voor de kruidentuin zijn gekweekt zijn minder kwetsbaar voor schimmels en ziektes dan de kruidenpotjes, die u bijvoorbeeld in een supermarkt kunt kopen. in en niet voor de vensterbank. Deze “buitenplantjes”komen niet uit een kas en ogen in het begin misschien wat minder mooi, maar in de kruidentuin zullen zij zich snel ontwikkelen tot een mooie sterke plant.
  • Kruiden met flexibele stelen niet winterhard zijn, zijn minder geschikt voor een buitentuintje. Kruiden die verhouten, zoals rozemarijn, tijm en lavendel, overleven een niet al te strenge winter wel.
  • De zachte kruiden kunnen voor vers gebruik in de winter wel in een pot op de vensterbank overwinteren. Laat ze wel in fases aan de binnentemperatuur wennen.
  • Kruiden uit eigen tuin zijn vers het meest smakelijk. Iedere vorm van inmaken, drogen of andere verwerking leidt altijd tot enig smaakverlies. Omdat de zachte kruiden alleen tijdens de zomermaanden vers te oogsten zijn, is verwerken wel manier om ook in de wintermaanden van hun aroma te genieten.
  • Zachte kruiden kunnen wel worden gedroogd, worden ingevroren of worden ingemaakt in olie. Maal, snij of hak in de herfst uw overgebleven kruiden heel fijn met een keukenmachientje, staafmixer of hakmolentje Verdeel ze in een ijsblokjesmaker en schenk er net zoveel water op, dat het kruidenmaalsel net onder water staat en vries ze in. De bevroren blokjes kunt u in diepvriesbakjes perfect bewaren en laten zich dus makkelijk verdelen ten behoeve van uw gerechten.
  • Zet kruidenplanten in de zon. Veel keukenkruiden hebben mediterrane roots. Voor vrijwel al deze planten geldt dat ze het op een warm plekje in de zon goed doen. Zij zijn redelijk bestand tegen droogte. Kruiden als basilicum, verbena en stevia hebben wel regelmatig water nodig. Peterselie en kervel doen het weer beter op een plek in de halfschaduw en lusten wel weer een slokje water meer.
  • Niet ieder kruid gedijt op dezelfde plaats en ook de eisen aan grond en voedsel kunnen verschillen. Plant zo mogelijk ieder kruid in aparte potten, zodat u uw kruidenassortiment mooi kunt verdelen en plaatsen op de meest ideale stek in uw tuin. In losse potten kan aan iedere plant de ideale verzorging worden gegeven. Let er dan wel extra op dat de planten niet uitdrogen
  • Ook kunnen kruidenplanten er na verloop van tijd minder mooi uit gaan zien. Snoeien biedt uitkomst. Zachte kruiden kunnen vaak zonder problemen worden teruggeknipt. Ze lopen wel weer uit met nieuwe blaadjes. Kruiden die verhouten dienen wat behoedzamer te worden behandeld. Knip wel met mate: laat voldoende blad aan de plant zitten, zodat deze zich kan herstellen.
  • Door bemesting kunnen kruiden behoorlijk hard gaan groeien. Die nieuwe en te ruige aanwas zijn meestal iets minder van smaak. Ze kunnen zelfs de geur van de gebruikte mest overnemen. Pas daar dus mee op en bemest matig maar regelmatig. Lavas, of “maggikruid” is daarentegen een uitzondering en wil graag op rijke grond groeien.
  • Veel kruiden bloeien op een attractieve wijze. Ook zijn de bloemen vaak eetbaar. Voor de meeste kruiden geldt wel dat de smaak van het blad flink terugloopt als ze in bloei schieten. Regelmatige snoei, pluk of oogst is dan het beste, wanneer het u om de smaak van de kruiden zelf gaat. Veel kruidenbloemen zijn een delicatesse voor bijen en andere insecten. Voor de biodiversiteit kan het juist geen kwaad om ook kruiden tot bloei te laten komen. Is bovendien nog decoratief ook.
  • Een klassieke kruidentuin, vaak omrand met lage haagjes is een lust voor het oog. In een moestuin is het echter juist aan te raden om kruiden tussen of nabij bepaalde groenten te plaatsen. Deels om sommige insecten van de groenten te weren, omdat de kruiden voor die insecten veel lekkerder zijn, deels om de wortelgroei van zowel groente, als kruid te bevorderen. Zo houdt knoflook rozen gezonder. Lees hier meer over: goede-buren-slechte-buren of informatie over een moestuin,

Hieronder nog een aantal bijzondere lekkere maar minder bekende kruiden:
Aardbeienmunt; Chocolademunt; Citroentijm; Kervel; Oregano; Paarse salie; Rode basilicum; Rode klaverzuring; Selderij.