Prei kweken

Prei kweken – wat is prei?

Prei behoort tot de winterharde groenteplanten. Het is een plant uit de look- en uifamilie. Prei is erg scherp. Na het prei kweken kunt u na het snijden ervan last krijgen van tranende ogen.

Prei kweken – hoe ziet het eruit?

Een prei in langwerpig en is drie tot vier centimeter dik. Het onderste deel van de plant is wit en onderaan bevinden zich ook de wortels. Het loof is groen gekleurd en is vrij stug van structuur.

Hoe kunt u prei kweken?

Preiplanten zijn vrij eenvoudig in uw moestuin te kweken. Prei kunt u eigenlijk op elke grondsoort kweken en stelt weinig eisen aan het klimaat. De beste resultaten worden behaald op humusrijke en vochtige gronden. De grond moet onkruidvrij zijn en diep zijn omgespit. Bemest de grond voor het inzaaien of uitplanten met compost.

Wanneer kunt u prei zaaien?

Het zaaien van de prei kan in een kas vanaf maart, in de tuin vanaf april. De afstand tussen de verschillende rijen dient ongeveer 30 centimeter te bedragen. In de rij hebben de planten een afstand van 10 centimeter nodig.

Wanneer kunt u prei uitplanten?

Zodra de plantjes in het zaaibed een dikte hebben gekregen van een potlood, kunt u ze uitplanten. Spit wederom de grond eerst diep om, en steek vervolgens het preiplantje 10 centimeter diep de grond in. Druk de grond rondom het plantje niet aan. De plant zal zo niet gaan rotten maar zichzelf wortelen.

Wanneer kunt u prei oogsten?

Vanaf augustus/september is prei rijp. De volle rijpheid krijgt het echter pas later, in de late herfst. De groenten zijn winterhard en kunnen dus uitstekend tegen de vorst. Wel doet u er goed aan de prei met stro af te dekken.

Tips bij het kweken van prei

Prei kan uitstekend bewaard worden. Stapel de prei in kisten en dek ze af met wat zand. Zaai naast prei ook worteltjes, dit zorgt voor een biologisch evenwicht.