Graszaad ontkiemen

Graszaad ontkiemen is het proces waar een zaadje uitgroeit tot een (gras)plant. Graszaad moet dus eerst ontkiemen een mooi gazon te maken. Maar wat is ontkiemen precies? En wanneer (maand) of hoeveel na hoeveel dagen ontkiemt graszaad? Hieronder leest u alles met betrekking tot het ontkiemen van graszaad.

Wat is ontkiemen van graszaad precies?

De fase waarin vanuit een zaadje een plant gaat groeien, noemen we ontkieming of ook wel kieming genoemd. Veel plantensoorten vormen zaden die pas na een bepaalde tijd gaan kiemen. Dit komt doordat de levenscyclus van veel planten afhankelijk is van de verschillende jaargetijden. In het voorjaar ontkiemen in ons klimaat de meeste zaden om tegen het eind van de zomer opnieuw te zaaien. De planten sterven vervolgens af, maar de zaden zorgen voor nieuw leven. De fase waarin de zaden nog niet ontkiemen heet kiemrust.

Bij grassoorten kan het graszaad al gaan kiemen, als het nog aan de plant vastzit. Dit ontkiemen aan de plant zelf noemt men granenschot. De grassoorten die vrijwel altijd op deze manier hun zaden afzetten worden levendbarend genoemd.

Wanneer zal het graszaad ontkiemen?

Graszaad ontkiemen – het zal alleen succesvol plaatsvinden als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Voorwaarden die gesteld worden, hebben te maken met:

  • Temperatuur
  • Vocht
  • Licht

Graszaden die op de grond van het toekomstige gazon liggen, gaan pas ontkiemen als de bodemtemperatuur boven de 10 graden Celsius komt. Anders is het echt te koud voor de zaadjes. De bodem komt op de juiste temperatuur als het kwik overdag tot 20 graden stijgt en ’s nachts niet verder afkoelt dan 5 graden boven nul. Voldoet het niet aan deze voorwaarden, dan kan een juiste ontkieming van de zaadjes niet worden gegarandeerd.

Graszaden hebben ook een enigszins vochtige omgeving nodig. De zaden zijn volledig uitgedroogd en hebben vocht nodig om zich tot een plantje te gaan ontwikkelen. Graszaden zullen bij extreem hoge temperaturen dus niet gaan ontkiemen. Mocht het toch extreem warm zijn nadat u uw zaadjes hebt gezaaid, zorg dan in ieder geval voor voldoende beregening. Let er op, dat u in de beginperiode niet te veel sproeit. De zaadjes zijn tenslotte nog niet ontkiemd en zouden door te veel sproeien weggespoeld kunnen worden. Daardoor – en dat blijkt natuurlijk pas later – ontstaan er kale plekken in uw gazon.

Ook licht is belangrijk voor het ontkiemen van graszaad. Graszaden die ingeharkt worden en daardoor te diep komen te liggen, krijgen wellicht de juiste temperatuur en voldoende vocht, maar zullen niet gaan ontkiemen.

In welke maand zal graszaad het beste ontkiemen?

Het beste kunt u gras inzaaien en laten ontkiemen in de maanden september en oktober. U heeft dan de grootste kans dat het uitgroeit tot een goed gazon. Onkruid groeit minder hard in die periode.

Wat is de kiemtijd van graszaad?

De kiemtijd van graszaad is verschillend per soort en afhankelijk van het weer. Maar indien er de juiste omstandigheden zijn, dan zal het graszaad zich binnen 10 tot 30 dagen ontkiemen. Lees meer over de voordelen van gras zaaien.

Tijdens het proces van het zaaien van gras, mag u de rol van vogels niet vergeten. Ook zij houden van zaadjes. Zij hebben natuurlijk razendsnel in de gaten dat er wat lekkers (de zaadjes dus) te halen valt in uw tuin. Neem daarom voorzorgsmaatregelen. Wellicht denkt u dat dat wel meevalt, maar vergis u niet. Als veel vogels meerdere uren op een dag zaadjes aan het pikken zijn, dan heeft dat onherroepelijk gevolgen voor uw toekomstig gazon.