Tuinonderhoud maart

Onderhoud van de tuin in maart: eerste week

Als vervolg op het tuinonderhoud in februari, deze maand maart.

Splits sneeuwklokjes. Plant kruidachtige overblijvende planten en winterharde cyclamen. Bestuif perzik- en abrikozenbomen. Zaai uien, pastinaak (witte wortel) en tuinbonen. Belemmer de groei van schizanthus en fuchsia’s. Neem stekken van dahlia’s. Begin de kweek van begonia- en gloxiniaknollen. Neem stekken van chrysanten, die buiten groeien.

Onderhoud van bloemen in maart week 1

Begin maart is een goede tijd van het jaar om een snoeischaar bij de hand te  hebben, want veel heesters moeten worden gesnoeid. Ik heb de purperen buddleia en Hydrangea paniculata (hortensia) al vermeld; een andere laat bloeiende heester, die veel van zijn aantrekkelijkheid verliest, tenzij hij in iedere lente gesnoeid wordt, is Caryopteris clandonensis. Alle bloeiende takken van verleden jaar moeten worden ingekort tot op ongeveer 3 cm van het punt waarop het vorige jaar de groei is begonnen.

In tegenstelling met veel andere planten met bolwortels kunnen sneeuwklokjes uit de grond worden gehaald en gesplitst, zodra de bloemen verwelken. Het heeft geen zin te wachten tot de blaren zijn afgestorven. Het is raadzaam ze om de paar jaar uit de grond te halen en te herplanten, want als de bollen te dicht bij elkaar staan zullen er veel niet bloeien.

Olie en vet de maaimachine in, want het maaiseizoen staat voor de deur. Kijk of de messen scherp zijn en goed gesteld.

Kruidachtige overblijvende planten kunnen nu geplant worden. Maak eerst een plan voor uw border voor u met planten begint en plant ze in groepjes, zodat u het maximale kleureffect verkrijgt.

Als violieren in een koude broeibak overwinterd hebben, moeten ze nu uitgeplant worden.

Het is nu de goede tijd om de knollen van die mooie in de herfst bloeiende cyclamen, zoals Cyclamen neapolitanum, te planten. Ze groeien bijzonder goed onder een beuk of eik, want ze houden van koelte en schaduw.

Onderhoud van fruitbomen- en struiken in maart week 1

Perzik- en abrikozebomen tegen muren gaan nu bloeien. Bij koud en winderig weer zullen er weinig insecten zijn om de bloemen te bestuiven. Vroeger bestoven de tuiniers de bloemen met de hand met een konijnestaart. Die zijn nu moeilijk te krijgen en daarom kan het ook gedaan worden met een borstel van kameelhaar.

Er is nog tijd om appel- en perenbomen te bespuiten als vruchtboom-carbolineum of een ander bespuitingsmiddel niet werd aangewend in januari of februari.

Als er fruitbomen zijn besteld, zorg er dan voor, dat de plaats waar ze moeten worden geplant, in gereedheid is gebracht. Niets is in deze tijd van het jaar slechter voor bomen en heesters, dan wortels die uitdrogen. Als u ze niet terstond kunt planten, dompel de wortels dan in water en bedek ze met natte aarde of natte zakken totdat u ze kunt inplanten.

Onderhoud van groenteplanten- en bedden maart week 1

Op lichte grond, die snel droog en warm wordt, kan nu in de groentetuin worden gezaaid. Het is zaak om de grond en het weer aan te zien en de eerst de beste gelegenheid aan te grijpen, als de omstandigheden gunstig  zijn. De grond moet goed droog zijn om te kunnen bewerken met de hark. De eerste zaaisels van uien, witte peen en tuinbonen kunnen nu worden uitgestrooid.

Het in orde maken van het zaaibed is zeer belangrijk, vooral voor uien. Als de grond in de winter is omgespit en aan vorst is blootgesteld gewest, dan is die gemakkelijk te verbrokkelen en met weinig moeite verkrijgt men dan fijne bewerkte grond, die het kenmerk is van een goed zaaibed. Bewerk de grond ten slotte met een hark om een fijn en gelijk oppervlak te krijgen. Zaai het uienzaad in voren 30 cm van elkaar. Later kunnen de planten worden uitgedund tot ongeveer 16 cm uit elkaar in de rijen.

Bij witte peen is het economisch en bespaart tijd voor het later uitdunnen, als drie of vier zaden in de voor worden gezaaid met een tussenruimte van 24 tot 30 cm. Zaai tuinbonen in voren, 8 cm diep en 60 cm uit elkaar en leg de zaden apart in de voren met een tussenruimte van 10 tot 15 cm. Mierikswortel groeit met wortels van 16 cm in gaten van 24 cm, zodat de toppen 8 cm onder de oppervlakte zijn. De gaten 30 cm uit elkaar. Aardperen zijn nuttige planten om de composthoop of tuinschuur te maskeren en hun 16 cm lange stengels vormen ook een goede beschutting tegen de wind in een tuin op het noorden. Soms geven ze grote, gele, zonnebloemachtige bloemen, die een extra attractie vormen. Ze gedijen bijna overal en heel geschikt in voor aardappelen niet vruchtbare grond.

Onderhoud van kasplanten- en stekken in maart week 1

Schizanthus-planten moeten weer wat afgeremd worden om het vormen van takken te bevorderen.

Fuchsia’s, die eerder gesnoeid waren, zullen nu goed uitlopen. Om volle planten te krijgen, dient de top van iedere loot, als die vier tot zes paar blaadjes heeft gevormd, verwijderd te worden. Bij hoogstammige fuchsia’s, die later uitgeplant moeten worden, bevordert het verwijderen van de toppen de stevigheid, zodat ze goed in de wind kunnen staan.

Als de zon meer warmte geeft, zal het nodig zijn op heldere dagen de potten en de stellages te bevochtigen en de hoog geplaatste planten te besproeien. Dat geeft een vochtige atmosfeer, nodig voor de groei.

Als coleus-planten (Japanse dovenetel) uit zaad moet worden gekweekt, kan nu worden gezaaid. Kweek dat in een broeibak bij een temperatuur van 16 tot18°C.

Dahlia-stekken kunnen geprepareerd worden, ook stekken van zacht hout van vele andere planten, zoals coleus, heliotroop en verbena. Ze bewortelen snel in een warme kweekbroeibak met zandige compost.

Enkele begonia- en gloxiniaknollen moeten nu beginnen te groeien. Zet ze in kistjes met vochtige turfmolm en ze groeien in een vochtige atmosfeer. Jonge planten van binnen-chrysanten kunnen nu in een verwarmde broeibak worden gezet, maar als dat niet mogelijk is, moeten ze in koude nachten worden beschut door stro of zakken. Giet zorgvuldig en bij koud weer moet de grond vrij droog blijven.

Nieuwe planten van Solanum capsicastrum kunnen het beste ieder jaar uit zaad worden gekweekt en nu is het een goede tijd om te zaaien. Zaai zo gelijkmatig mogelijk in kleine potjes met zaadcompost en leg een glasplaat over de potjes. Een temperatuur van 16 tot 18°C is nodig voor het ontkiemen en als dat is gebeurd kan de glasplaat worden verwijderd.

Zaai zaad van spruitjes in een broeibak of in de koude kas.

Het is nu de tijd om stekken van buiten-chrysanten te nemen. Ze moeten net als de binnen-chrysanten behandeld worden om wortels te krijgen.

Onderhoud van de tuin in maart: tweede week

Zaai winterharde eenjarige planten. Snoei clematis. Geef voeding aan het gazon. Geef voeding aan aardbeien, frambozen, zwarte bessen en loganbessen (kruising van framboos en braamstruik). Maak de zaaibedden voor selderij klaar. Zaai zomer- en herfstkool. Geef voeding aan hortensia’s in potten. Rem de groei van chrysanten voor het tussentijdse seizoen. Zaai tomaten.

Onderhoud van bloemen in maart week 2

In de volgende weken kunnen allerlei winterharde eenjarige planten worden gezaaid op plaatsen waar ze moeten bloeien. Later zullen de zaailingen uitgedund moeten worden. De grond moet in bijzonder goede zaaiconditie zijn, d.w.z. droog aan het oppervlak en korrelig genoeg om met de hark te bewerken.

Alvorens eenjarige planten in een smal bloembed te zaaien, maak ik eerst onregelmatige figuren in de grond met een stok, zet er een etiket bij met de naam van iedere plant en strooi het zaad dan heel dun over dat bepaalde plekje en werk het er luchtig met de hark in.

Nasturtiums (oostindische kers) behoren tot de vele winterharde eenjarige planten, die in de zomermaanden een kleurenpracht ten toon spreiden. Zaai deze nu en bedenk dat de dubbele variëteiten de beste zijn, want ze zaaien zichzelf niet uit.

De nieuwe loten van enkele van de vroeg bloeiende kruidachtige planten moeten nu uitgedund worden. Veelal kunnen ze ingekort worden tot vijf à acht loten per groep, men dient met verstand te werk te gaan, want veel hangt af van grootte en leeftijd en ook van de aard van de planten.

Bollen, die binnenshuis uitgebloeid zijn, kunnen uit hun potten worden gehaald, bewaard worden of uitgeplant tussen heesters of daar, waar zij permanent kunnen blijven. De grootbloemige clematis moet nu gesnoeid worden en dat moet grondig worden gedaan.

Grasperken moeten gevoed worden met kunstmest op organische basis.

Onderhoud van fruitbomen- en struiken in maart week 2

Als vruchtbomen kortgeleden in gras zijn geplant, zorg er dan voor dat er rondom de stam een schoon en bewerkt stuk grond is van ongeveer 30 à 60 cm. Als hierin niet is voorzien zullen de bomen lijden aan stikstofgebrek en in hun groei belemmerd worden.

Geef frambozen, loganbessen en zwarte bessen een algemene kunstmest op organische basis in de verhouding van 110 gram per plant.

Goede kunstmest kan ook gestrooid worden tussen rijen aardbeien en om de planten heen, maar mag niet op de bladeren en de plantentoppen kopen. Maak dan ook de aardbeienbedden schoon, verwijder dode bladeren en bewerk de grond luchtig met een gaffel.

Onderhoud van groenteplanten- en bedden maart week 2

Op beschutte plaatsen kunnen vroege aardappels worden gepoot. Ik geloof niet dat het nuttig is om veel aardappelen in een kleine tuin te planten, maar het is zeker de moeite waard enkele vroege soorten te kweken.

Maak de selderijbedden in orde, 45 cm breed en 90 cm van elkaar. Maak ze niet te diep, zodat de selderij in de koude ondergrond moet worden geplant. Maak de grond wel tot op grote diepte los, maar laat de vore 16 tot 20 cm onder de oppervlakte komen. Verwerk er veel mest of compost in, want selderij is een plant, die veel van teelaarde houdt om het vocht vast te houden.

De wortelstekken van zeekool, die in oktober genomen zijn, kunnen nu worden geplant. Zet de enten met het schuine einde eerst in met de pootstok gemaakte gaten en bedek ze met een laagje aarde van ongeveer 1 cm. De ruimte tussen de stekken moet 30 cm zijn en de rijen 45 cm van elkaar. Tuinbonen en erwten in potten of bakken binnen moeten nu gehard woren om ze na twee weken te kunnen uitplanten.

Zaai zomer- en herfstkool.

Onderhoud van kasplanten- en stekken in maart week 2

Zet jonge cyclamenplanten, die het vorige jaar in juni gezaaid zijn, in potten van 10 cm. Later kunnen ze worden overgebracht naar de koude kas.

Als uien in bakken gekweekt zijn om later te worden uitgeplant, maak de grond om de planten dan los met een puntig stokje. Dit komt de planten ten goede.

Lathyrus die in de kas is gekweekt, moet nu worden gehard. Hortensia’s in potten moeten van nu af aan bemest worden met lichte gier. Geef dit om de 10 tot 14 dagen in plaats van water, maar begiet natuurlijk normaal op andere tijdstippen.

Zodra fuchsia-enten wortels hebben gekregen, zet ze dan apart in potten van 8 cm in goede teelaarde. Als de planten 16 cm hoog zijn, snijd dan de groeiende toppen uit om een volle dichte groei te bevorderen.

Zaad van violen, driekleurige viooltjes en primula’s kan nu onder glas gezaaid worden.

Enkele stekken van binnen-chrysanten, die goed beworteld in potten staan, zijn nu toe aan belemmering van de groei. Dat doe ik met alle tussentijdse variëteiten half maart en ook weer half juni.

Breng lelies in potten, die in een broeibak in de tuin overwinterd hebben, naar de kas. In het begin waren hun potten half gevuld met compost, nu moeten ze bovenbemesting hebben met verse tuinaarde tot op 1 cm van de rand. Begin deze planten binnen ongeveer een week te voeden met vloeibare kunstmest en ga daar eenmaal per week mee door totdat de bloemknoppen zichtbaar zijn.

Nu moeten tomaten worden gezaaid, een minimumtemperatuur van 16°C is noodzakelijk voor goed ontkiemen.

Onderhoud van de tuin in maart: derde week

Snoei, bespuit en voed rozen. Plant gladiolenknollen. Verwijder de beschutting van alpenplanten. Geef langs muren geleide fruitbomen stromest. Bespuit zwarte bessen. Zaai prei en worteltjes. Geef voeding aan de wintersla. Geef voeding aan eenjarige planten in potten. Splits varens. Zet stekken van chrysanten buitenshuis in potten.

Onderhoud van bloemen in maart week 3

Laat in maart is de juiste tijd om theerozen te snoeien. Goede loten met vijf of zes knoppen kunnen aan de struik blijven, alleen de zwakkere moeten worden teruggesneden tot twee of drie knoppen. Van klimrozen tegen muren moeten zijtakken worden weggesnoeid tot op twee of drie knoppen van de hoofdstam.

Alle nieuw geplante heesters, die voor het eerst gesnoeid worden, moeten teruggesneden worden tot 16 of 22 cm vanaf de grond. Dit is belangrijk voor alle theerozen, want een eerste grondige snoei bevordert een sterke groei in het eerste jaar.

Verwaarloosde rozestruiken, die jarenlang maar weinig gesnoeid zijn, zodat veel oud, hard hout zich heeft gevormd, moeten nu ingrijpend gesnoeid worden, maar denk niet, dat er uit dat harde, oude hout goed nieuw zal groeien. Het beste jonge hout moet behouden blijven en ingekort, maar grondiger dan voorheen.

Na het snoeien moeten de rozestruiken onmiddellijk bespoten worden met een zwamdodend middel tegen zwarte vlekken. Als deze ziekte last veroorzaakt, dan is het goed om 1 cm de aarde van boven weg te halen en te vervangen door verse aarde of turfmolm. Het is nu ook de goede tijd om rozen te voeden met beendermeel, een handvol per struik of met kunstmest met een vrij hoog fosfaatgehalte. Anders kunt u speciale kunstmest voor rozen gebruiken, die magnesium bevat of gewone kunstmest nemen.

Plant gladiolenknollen om vroeg bloemen te hebben; verdeel deze tijd van planten over de volgende zes weken om voortdurend bloeiende planten te zien. De knollen moeten 8 à 10 cm diep worden geplant. Leg op zware grond een laag zand op de bodem van ieder plantgat: dit bevordert de afwatering en vermindert de kans op rotting van de wortels.

Verwijder de glasplaten, die in de herfst ter beschutting over alpenplanten gelegd waren.

Onderhoud van fruitbomen- en struiken in maart week 3

Het is nu de tijd om langs de muur geleide fruitbomen stromest te geven en alle nieuw geplante fruitbomen compost, mest met veel stro of zelfs stro. Gebruik in geen geval natte, kleverige stalmest.

Als bomen tegen een muur geplant zijn, is het verstandig te bedenken, dat de bodem, waarin zij groeien, dikwijls droger wordt dan u vermoedt, zelfs bij regenweer. Let hier goed op gedurende de zomer en geef zo nodig ruim water.

Zwarte bessen moeten met malathion bespoten worden, als de eerste blaadjes ongeveer 3 cm lang zijn. Dit om de grote knopmijten te doden.

Onderhoud van groenteplanten- en bedden maart week 3

Zaai, zodra de toestand van de bodem het toelaat, prei, en gebruik, zo nodig, stolpen om het zaaibed voldoende droog te houden.

Op beschutte plaatsen en op lichte grond kunnen worteltjes gezaaid worden. Ga hiermee door gedurende het hele seizoen als een tussencultuur. Ingehulde zaden komen hoe langer hoe meer beschikbaar. Het grote voordeel hiervan is, dat zij nauwkeurig zaaien vergemakkelijken, zodat later uitdunnen achterwege kan blijven. Geef de wintersla wat algemene tuinkunstmest om de groeit e versnellen, maar pas er goed voor op niet op de bladeren te strooien. Gebruik niet meer dan 50 gram op 1 m2 en schoffel het later in de grond.

Onderhoud van kasplanten- en stekken in maart week 3

Eenjarige planten, die in de herfst gezaaid zijn om bloemen in potten te hebben, groeien nu snel en hebben wekelijks voeding nodig. Stokjes naast planten zetten en vastbinden vereist uw aandacht, vooral bij salpiglossis, clarkia, schizanthus, pantoffelplant en godetia.

Gloriosa’s kunnen nu verpot worden, drie of vier bollen per pot van 20 of 24 cm met goede teelaarde en 5 cm diep. Deze planten hebben een temperatuur van 21°C nodig om goed te gedijen, maar groeien ook bij een temperatuur van 16°C. Ik leid ze langs bindgaren of draad.

Als ’s nachts een temperatuur van 16°C heerst, zaai dan zaad van verbena, siertabak en thunbergia. Ook fesia’s kunnen worden gezaaid, maar zij behoeven een temperatuur van 18°C.

Geraniumstekken, die in september in potten van 9 cm waren gezet, kunnen nu overgezet worden in potten van 12 of 16 cm. Als de planten 16 tot 20 cm hoog zijn, knijp dan de toppen van de loten af om een weelderige groei te bevorderen.

Jonge planten van de altijd bloeiende anjers moeten nu in potten van 14 cm gezet met goede teelaarde, zodra de potten, waarin zij stonden, vol wortels zijn. Houd de planten op een luchtige, koele plaats, want ze stellen geen prijs op warmte. Als de planten ongeveer acht paar blaadjes hebben gekregen, moeten de toppen verwijderd worden om de zijloten de kans te geven zich t ontwikkelen om een mooi gevormde plant te krijgen.

Varens kunnen nu verpot worden en hun groei wordt bevorderd door ze aan hun warme eind van de kas te zetten. Als de planten heel groot worden, kan men ze splitsen vóór het verpotten.

Sierasperges kunnen ook worden gesplitst door de planten met een scherp mes door te snijden. Zet iedere plant in een pot van 12 cm in goede teelaarde.

Zodra de stekken van buiten-chrysanten goed beworteld zijn, moeten zij ieder apart in potten van 8 cm worden gezet in goede teelaarde. Geef ze een koele, lichte omgeving om een krachtige groei te bevorderen.

Onderhoud van de tuin in maart: vierde week

Zaai viooltjes en pensees. Snoei vroeg bloeiende heesters. Zaai lathyrus. Ent fruitbomen. Bespuit perenbomen tegen loodglansziekte. Plant aardappelen en munt. Zaai erwten en witte peen. Plant jonge uien. Zaai kasprimula’s. Neem stekken van de coleus (Japanse dovenetel). Zaai half winterharde eenjarige planten.

Onderhoud van bloemen in maart week 4

Viooltjes of pensees kunnen nu buiten gezaaid worden in een kweekbed. Laat in de zomer zullen ze bloeien en ook het volgend jaar. Zij voldoen goed als rand van rozenbedden. De populaire Japanse kwee (Chaenomeles speciosa) is een van de heesters die na het bloeien gesnoeid moet worden. Als heester op een open plek behoeft hij weinig of niet gesnoeid te worden maar als muurheester moet hij in vorm gehouden worden.

De geurige Daphne mezereum is een in de lente bloeiende heester, die niet gesnoeid moet worden, want hij houdt er niet van afgesneden te worden. Deze heester kan acht tot tien jaar blijven leven en moet dan vervangen worden. Hij houdt niet van wortelstoornis, daarom moeten jonge, in pot gekweekte exemplaren worden gekocht. De planten worden eerder door zaad gekweekt dan van stekken. Penstemons, die in broeibakken hebben overwinterd, moeten nu veel lucht krijgen.

In de herfst gezaaide eenjarige planten hebben nu misschien uitdunning nodig en daarna kunnen ter ondersteuning stokjes om de planten worden gezet. Zaai op beschutte plaatsen lathyrus.

Viooltjes kunnen door splitsing vermeerderd worden. Het beste is de planten te splitsen in delen met twee of drie bloemkronen en plant ze in een schaduwrijk kweekbed; doop de planten in een oplossing van een insecticide om bladluis te doden. Let in de zomer goed op luis en spuit zo nodig.

Onderhoud van fruitbomen- en struiken in maart week 4

Jonge fruitbomen of oude fruitbomen, die met een nieuwe variëteit geënt moeten worden, moeten geënt worden zodra de sappen opstijgen. Let dus op het zwellen en openspringen  van de knoppen. Veel oude bomen kunnen weer vruchtdragend worden door ze te enten met een betere soort. Snijd de grootste takken terug tot stompjes en zet de jonge enten erin.

Perenbomen gaan alweer bloeien en die moeten in sommige streken vóór de bloei een bespuiting hebben met Californische pap tegen schurft.

Onderhoud van groenteplanten- en bedden maart week 4

Poot meer aardappelen, vooral de vroege soorten.

Deze tijd is geschikt om nieuwe muntbedden te maken of oude te vervangen. Een in de twee jaar moeten die bedden vernieuwd worden, want dit vermindert de kans op roest tot een minimum. Munt is een heel krachtige plant, houd de wortels daarom tegen door de plant in een oude emmer of teil te laten groeien.

Zaai voor het eerst buiten kapucijners. Ik maak een zaairij ter breedte van een schop en ruim 3 cm diep en zaai hierin drie rijen kapucijners, één langs iedere kant van de zaairij en één in het midden. De zaden moeten 5 tot 8 cm van elkaar komen te liggen en de rijen niet te vol worden gemaakt. Als de planten nog heel jong zijn kan de tussenruimte worden gebruikt om radijs, sla of spinazie te kweken.

Zaai rapen op vrij vruchtbare, maar niet kortgeleden gemeste grond.

Als rabarber geforceerd is, moet de bedekking worden verwijderd, want als die te lang op de planten blijft, worden ze erg zwak.

Het kweken van jonge uienplanten is populair. Plant ze even onder het oppervlak en gebruik een plantschopje in plaats van een pootstok.

Onderhoud van kasplanten- en stekken in maart week 4

Zaailingen moeten uitgepoot worden, voordat zij te dicht op elkaar komen testaan in potten of bakken.

Zaai primulazaad bij een temperatuur van 16°C. Primula kewensis, een bijna winterharde plant, die in de winter en het vroege voorjaar met gele bloemen bloeit, wordt gewoonlijk twee weken eerder gezaaid om haar langere tijd te geven om te groeien.

Plant stekken van coleus (siernetel), die genomen zijn van planten die de winter goed zijn doorgekomen. Kies sterke zijloten en plant ze in kleine potten met zandige compost. Zet ze in een kweekbroeibak bij een temperatuur van 16°C. Het beste is veel stekken tegelijk te nemen om voortdurend jonge planten te hebben, want die krijgen de mooiste kleur.

Jonge sierneteplanten, gekweekt uit zaad, dat in de eerste week van maart gezaaid is, zullen nu klaar zijn om uitgepoot te worden in potten van 8 cm met goede teelaarde.

Half winterharde eenjarige planten om nu in zaaibakken te zaaien zijn goudsbloemen, flox, asters, celosia’s, nemesia’s, salpiglossis en zinnia’s.

Begin de kweek van knollen van hangbegonia’s in een mengsel van turfmolm en zand.

Poot zaailing van Begonia semperflorens uit in bakken met goede teelaarde.

Begin de kweek van wat meer begonia’s en gloxinia’s in een mengsel van turfmolm en zand in een warme kas. Begonia’s kunnen later in de tuin worden geplant als er geen kans op nachtvorst meer is.

Knolbegonia’s en gloxinia’s, die eerder gekweekt zijn, zijn nu klaar om verpest te worden in potten van 14 cm met goede teelaarde. Plaats de knollen halverwege in de potten en bedek ze met 1 cm compost. Als de planten zich hebben vastgeworteld, bedek ze dan met een bovenbemesting met meer compost, zodat ze ongeveer 5 cm onder het oppervlak zijn.

Gloxinia’s kunnen op dezelfde manier behandeld worden, maar er moet geen ruimte zijn voor bovenbemesting en de knollen moeten met een laag van 3 cm aarde worden bedekt.

Stekken van in de winter bloeiende begonia’s moeten verpot worden in bij een temperatuur van 16 tot 18°C. Als de zon schijnt, loopt de temperatuur in de kas snel op, en als men niet ingrijpt, groeien de planten te snel. Open dan de ventilatie, eerst een beetje en altijd aan de beschutte kant van de kas. Sluit de ventilatie voordat de zon ondergaat om de zonnewarmte te behouden.

Laat bloeiende chrysanten moeten nu voor het eerst geremd worden en eind juni nog een keer.

Lees hier verder over het tuinonderhoud in april