Hagen

Hagen hebben veel meer functies in een tuin, dan alleen het begrenzen van de erfafscheiding van een tuin of een deel ervan, om bijvoorbeeld de kliko’s uit het zicht te houden.

De voornaamste is natuurlijk wel, dat het levend groen is. Een haag neemt ruimte in beslag, maar biedt u zuurstof aan,  biedt bescherming aan vogels en insecten. Maar een haag verkoelt ook de omgevingstemperatuur in een stadse tuin, vele malen meer dan een stenen muur of houten schutting. Er zijn veel soorten hagen die geschikt zijn als omheining van de tuin of van bijvoorbeeld een border. Momenteel is de ouderwetse haagliguster weer helemaal terug van weggeweest en in de mode. Niet voor niets was dit ooit de meest voorkomende haag in ons land. Goed snoeibaar, groenblijvend, de ultieme vogelbeschermer, vooral voor de heggemus en daardoor indirect voor de koekoek, die we tegenwoordig maar heel zelden horen roepen.

Te kust en te keur:

Afhankelijk van het doel, de plaats en de zonligging in uw tuin heeft u de keuze, om ook diverse haagsoorten in uw tuin toe te passen. Die diversiteit verlevendigt het natuurlijke beeld in uw tuin, waardoor het niet zo steriel lijkt en heeft u elk seizoen weer een andere kijk op en in uw tuin.

Overweeg dan ook de volgende soorten:

Taxus Venijnboom,  Laurierkers, Coniferen, Buxus, Bamboe,  Blauwe Hulst,  Boerenjasmijn, Glansmispel, Haagbeuk, Beuk, Meidoorn, Kamperfoelie, Rhododendron, Vuurdoorn,

 

Er zijn ook verschillende soorten ziektes waarvan je last kunt krijgen bij hagen, zoals de momenteel berucht buxusmot.  

 

Zoekt u een losse of strakke haag? Een groenblijvend of bladverliezend.

U leest hier meer: informatie haagplanten  en  informatie haag-aanplanten