Haagplanten

Haagplanten

Er zijn veel tuiniers die ervoor kiezen hun tuin, veelal de achtertuin, af te scheiden van de tuinen van de buren. Ondanks de vele pogingen die zijn gedaan om tot gezamenlijke voor- en achtertuinen te komen, blijkt het mijn-en-zijn-gevoel te sterk. Iedereen wil zijn eigen terreintje afbakenen. Overigens is dit niet de enige reden. Ook privacy, luwte en een mooie achtergrond voor rijkbloeiende planten spelen een rol bij deze beslissing. Bovendien zien we dat de functie van hagen in de tuinen steeds belangrijker wordt. Ze worden toegepast om de tuinruimte in te delen en dienen dan als basisstructuur.

Belangrijke keuze

We zullen altijd moeten kiezen tussen een afscheiding van dode of van levende materialen. Vaak wordt evenwel gekozen voor levende materialen; een haag. Die keuze houdt een aantal consequenties in. Een haagt neemt, ook de goed onderhouden haag, de nodige ruimte in beslag. Vergis u daar niet in, een breedte van 0,75 – 1,00 meter is niet exceptioneel. Een en ander is mede afhankelijk van de toegepaste soort. Verder moeten hagen regelmatig gesnoeid worden en dat vraagt tijd. Bovendien, en dat is wellicht het grootste bezwaar, is het voor andere planten niet zo goed toeven in de onmiddellijke omgeving van zo’n haag. Met name vocht, en in mindere mate voedselgebrek, speelt daarbij een grote rol.

Losse of strakke haag

Het begrip haag dient ruim geïnterpreteerd te worden. Veelal verstaan we er een geschoren haag onder maar er bestaan ook losse hagen. Voor een geschoren haag komt slechts een beperkt aantal heesters in aanmerking, want niet allemaal verdragen ze regelmatige snoei. Als losse haag echter zijn tamelijk veel heesters bruikbaar. Een bezwaar van de losse haag is de ruimte die in beslag genomen wordt. Je kunt je zelfs afvragen of zo’n beplantingsstrook, want dat is het eigenlijk, haag kan worden genoemd. Vaak zien we dat er meerdere soorten worden gebruikt. In aanmerking komen opgaande heesters die op betrekkelijk kleine afstand van elkaar geplant worden: Forsythia (Chinees klokje), Symphoricarpos (sneeuwbes), Ribes sanguineum (rode ribes), Spirea x vanhouttei (spierstruik), Philadelphus (boerenjasmijn), Deutzia (bruidsbloem), Weigela, Colutea (blazenstruik), Kolkwitzia amabilis enzovoort. Het onderhoud blijft beperkt tot het wegknippen van takken die ver uit het gelid geraken. Het is natuurlijk niet noodzakelijk meerdere struiken te gebruiken. Ook wilde rozen zoals hondsroos, egelantier, Japanse bottelroos en Virginische roos kunnen worden toegepast. Ze vormen een ondoordringbare afscheiding.
Overigens kunnen ook leirozen aan horizontaal gespannen draden prima als afscheiding dienst doen en dat geldt eveneens voor kamperfoelie en bruidssluier. We hebben het dan over een mengvorm van haag en afscheiding van harde materialen. Nog wat verder gaat een ‘haag’ van bramen, frambozen, aalbessen en druiven.

Groenblijvend of bladverliezend

Tuinieren blijft een kwestie van keuzes maken. Als er voor een strakke haag gekozen is, hebben we weer twee mogelijkheden, een haag die ook in de winter groen blijft of een haag die alleen in de zomer blad bezit. Voor een bladverliezende haag pleit dat het heerlijk is om in de zomer luierend in de tuin niet van ‘alle kanten’ gezien te worden, maar ’s winters de blik wat verder kan wegdwalen.   ’s Winters ‘opgesloten’ zitten wordt door veel mensen als vervelend ervaren. In zo’n geval is de keuze niet moeilijk. Naarmate de tuin meer als tuinkamer wordt gezien, kan de balans doorslaan naar een haag die ’s zomers en ’s winters als groene wand dienst doet. Men kiest dan vaak voor een haag van coniferen.
Bij de keuze van de soorten moet er rekening mee worden gehouden dat een hoogte van 150 cm voor het gestelde doel (privacy) wel het minimum is. Worden hagen hoger dan 175 cm, dan kan dat met name in kleine tuinen wat beklemmend werken. Hoger dan 200 cm komt niet voor en mag wettelijk ook niet, althans waar het hagen tussen aan elkaar grenzende percelen betreft. Buren kunnen protesteren als hagen (maar ook schuttingen) hoger dan 200 cm zijn. Bij hagen van borst- en schouderhoogte ( 120-150 cm) kijkt u over de haag heen, maar lekker luierend zit u ‘uit het zicht’. Hagen tot 100 cm geven geen enkele privacy. Haagjes van 25 à 50 cm zien we vaak om plantvakken, vooral om vakken keukenkruiden.

De belangrijkste bladverliezende haagplanten

Het begrip bladverliezend moet ruim worden geïnterpreteerd. De drie bekendste immers, haagbeuk, beuk en liguster, behouden hun blad min of meer. Van zowel beuk als haagbeuk blijven verdorde bladeren in het najaar voor een deel aan de takken zitten. Bij de haagbeuk iets minder dan bij de beuk. De haagbeuk loopt eerder uit dan de beuk. Liguster zou je zelfs half wintergroen kunnen noemen. In zachte winters blijft het groene blad, in strenge winters bevriest het blad en wordt erg lelijk (bruinachtig).

Buxus, Buxus semperivens, is één van de meeste gebruikte planten om een moiie, strakke afscheiding te maken. De Buxus semperivens, zoals de officiële naam luidt, is erg geschikt om een mooie haag mee te maken. Een buxushaag is winterhard, zodat u ook in de winter een dichte haag heeft. De buxushaag heeft weinig verzorging nodig, is niet ziekte gevoelig en zorgt voor een ,ooie strakke uitstraling voor uw tuin.
Het aantal planten per meter is sterk afhankelijk van de hoogte van de buxusplant:
– 15 à 20 cm    7-10 stuks per meter
– 20 à 30 cm….7-8 stuks per meter
– 25 à 35 cm….5-6 stuks per meter
– 60 à 70 cm….3 stuks per meterWanneerbuxus snoeien?
Met een buxus is veel mogelijk wat betreft snoeien. De meest gebruikelijke vorm is de haag, maar ronde buxus en buxus in speciale modellen vind je ook in veel tuinen. Snoei de buxus altijd met een scherpe haagschaar. Een buxus moet je minstens 2x per jaar snoeien, maar voor het beste resultaat kun je dat beter 4x doen. De beste tijd om de buxus te snoeien is eind mei. De tweede keer snoei je hem begin september en eventueel daartussen nog een aantal keren. Hoe vaker je buxus snoeit des te voller hij wordt.
Snoei de buxus altijd op een bewolkte dag, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden. Wil je toch snoeien in de zon, besproei hem dan eerst met water en leg er als je klaar bent een fleecedoek ter bescherming overheen.
Strooi na een snoeibeurt koemestkorrels, zodat de buxus weer mooi gaat groeien.Gereedschap
Zorg voor een goede schaar. Zet tijdens het snoeien een emmer water naast je. De sappen ban de buxus blijven namelijk aan de schaar plakken en als je hem af en toe afspoelt blijft hij goed scherp. Gereedschap onderhouden is immers belangrijk.Strakke haag
Als je een buxushaag hebt, dan dient hij mooi vol te zijn. Door hem vaker te snoeien kun je dat bereiken. Begin met de zijkanten van de haag en daarna pas de bovenkant. Voor een mooi resultaat houd je de schaar telkens op dezelfde hoogte. Je kunt eventueel een touwtje spannen om de haag recht te kunnen snoeien. Hoe vaker je het doet, hoe beter je het in de vingers krijgt.
Haagbeuk, Carpinus betulus, wordt in de winter vaak voor een beuk aangezien. Zowel schors, blad als knoppen lijken erg veel op elkaar. Maar de beuk is niet eens familie. De haagbeuk is veel nauwer verwant aan berk, hazelaar en andere katjesdragers. Zoals de naam al aangeeft, is de haagbeuk in tuinen vooral bekend als haagplant. Dat dankt hij aan de eigenschap dat hij op beschutte plekken een deel van zijn blad vrij lang vast kan houden, maar niet zo lang als de beuk. Daardoor ontstaat er een in de winter gedeeltelijk dichte, maar toch bladverliezende haag die meestal nog voldoende privacy biedt. Veel mensen vinden een haag van beuk mooier omdat deze dichter is. Echter de haagbeuk groeit sneller. De herfstkleur van het lichtgroene, beukachtige blad is geel tot geeloranje. Het blad is zachter en meer getekend als het blad van de beuk.
Wanneer u kiest voor een haagbeuk met een normale omvang kunt u de haagbeuken in een rechte rij planten. U heeft dan 5 planten per meter nodig. Hiermee krijgt u een gesloten mooi gesloten haag.
Wanneer u kiest voor een dikke haagbeuk kunt u de haagbeuken in twee rechte rijen planten. U heeft dan 8 planten per meter haag nodig. De afstand tussen de twee rijen is dan circa 40 cm. U plant de haagbeuken dan zigzag.Waar moet u op letten tijdens het planten:
Het plantseizoen voor haagbeuken is vanaf begin november tot eind maart. In deze periode kan haagbeuk als wortelgoed worden geplant zolang er geen vorst in de grond zit. Wortelgoed wil zeggen dat er geen aarde zit aan de wortels. Buiten deze periode kan alleen haagbeuk die in pot gekweekt zijn, geplant worden. Nadeel van gekweekte haagbeuk is dat de prijs snel 2-3 keer zo hoog ligt. Haagbeuken worden geleverd in verschillende maten. ( 80-100 cm, 100-120 cm, 120-150 cm etc.)
Zorg dat de haagbeuken niet uitdrogen, let hierbij vooral op de wortels. Houd tenminste 50 cm tussen de planten in uw tuin en de plaats van de haag. Anders groeit de haag niet mooi dicht en bovendien houdt u ruimte voor het snoeien van de haag.
Graaf een geul van tenminste 30 cm diep. Zet hier de haagbeuken in. Trek met korte rukjes de haagbeuken omhoog totdat ze net zo diep staan als ze dat op de kwekerij hebben gestaan. Dit is goed te zien aan de kleur van de bast.
Na aanplant kunnen de puntjes een beetje worden ingekort. De haag ook zeer regelmatig water geven.Snoeien
Snoei de haagbeuken altijd in het vroege voorjaar en vóór de langste dag van het jaar, dat is meestal 21 juni. Een bewolkte dag is het meest geschikt omdat teveel zon voor verbranding van de binnenste bladeren kan zorgen. Bladeren kleuren daardoor bruin maar na een paar weken trekt dat in principe weer bij. Zo niet, dan kun je de lelijke bladeren verwijderen. Na september dien je de haag niet meer te snoeien in verband met mogelijke nachtvorst. Meer snoeien kan altijd, maar hoe meer je snoeit des te dikker wordt de haag. Wil je drastische veranderingen aan de haag toebrengen, snoei dan de haag in de winter naar de gewenste vorm. De haag groeit dan daarna weer volgens de door jouw bepaalde vorm.
De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant. Hierdoor krijgt de hele haag voldoende licht en komen er geen gaten in de haag. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden. Gebruik een goede en scherpe haagschaar of een elektrische heggenschaar.Dichte en strakke haag
Het groeiseizoen loopt van half maart tot en met september. Hoe vaker je de haag knipt des te strakker en óók des te dichter hij wordt. Wanneer je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg  op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker hij gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt. Snoeien aan de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt. Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw dat te langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring, dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei. Dit maakt het snoeien echter wel tot een zwaardere klus.Verzorging
In het voorjaar (maart-april) bijmesten aan weerszijden van de plant met speciale hagenmeststof. Na het aanbrengen licht inharken. Dit kan eventueel herhaald worden na het snoeien.
In het najaar compost aanbrengen.

 

Coniferen, Chamaecyparis, heeft verschillende varianten die geschikt zijn om als haag aangeplant te worden. Chamaecyparis lawsoniana, is een variant die veel toegepast wordt en heeft een smalle, kegelvormige groeiwijze en is verkrijgbaar in verschillende fraaie bladkleuren.
Chamaecyparis lawsoniana ‘Stardust’ heeft een geel/groene bladkleur en Chamaecyparis lawsoniana ‘Yvonne’  draagt een goudgele bladkleur. Beide soorten worden 2,5 – 4 meter hoog.
Chamaecyparis lawsoniana ‘Colunmnaris Glauca’ heeft een prachtige lichtblauw/grijsachtige bladkleur en is snelgroeiend. Hij wordt 4 – 8 meter.Snoeien
Een coniferenhaag kan het beste gesnoeid worden in mei-juni en in augustus-september. Snoei hem 2x per jaar om hem mooi compact te houden. In lange droge periodes en bij uitzonderlijk warm weer is het verstandig om de snoeibeurt even uit te stellen.
Alle coniferenhagen, die te hoog geworden zijn, behalve een taxushaag, verdragen een drastische snoei. Bij coniferen mag alleen in het groene gedeelte van de plant geknipt worden. Dat geldt zowel voor de boven- als de zijkant. Knip je in het oude hout, dan zal de plant geen nieuwe scheuten aanleggen en dus niet meer uitlopen.Verzorging
Houd 3 planten per strekkende meter aan. Kort jonge coniferensoorten niet in na de aanplant. Laat ze ongesnoeid, tot dat ze hun definitieve hoogte bereikt hebben. Te lang geworden zijscheuten kunnen vanaf de eerste zomer al wel iets ingekort worden.
Coniferen in containers kunnen het hele jaar aangeplant worden. Het voor- en najaar zijn daarentegen toch de beste perioden om ze aan te planten. Kies je voor het najaar, dan niet later dan oktober i.v.m. eventueel vroege vorst. Controleer of de wortelkluit bij de aanplant niet te droog is. Als dat wel het geval is dompel dan tevoren de plant in een emmer water en laat hem volzuigen. Na aanplant ruim water geven. Breng na de aanplant ook een flinke laag compost aan rondom de voet om uitdroging te voorkomen.
Haagplanten staan altijd dicht op elkaar en onttrekken dus veel voedingsstoffen aan de grond. Door de coniferenhaag 2 keer per jaar te bemesten met speciale hagenmeststof houd je hem gezond en mooi groen. Bemesten in de maanden maart-april en juni-juli aan beide kanten van de haag en hark ver vervolgens licht in.

 

Beukenhaag, Fagus sylvatica, heeft groene bladeren. Er is ook een rode variant, namelijk Fagus sylvatica ‘Atropunicea’. Naast het verschil in kleur is er geen verschil met uitzondering van de aanschafprijs. Een rode beukenhaag kost 2-3 keer zoveel als een groene beukenhaag. Dit verschil is er omdat het zaad van de rode beuken schaarser en dus duurder is. Bovendien is de helft van de planten die opkomen uit rode beukenzaad maar rood en de andere helft groen. Van de beukenhaag kunt u keurige strakke hagen vormen. De beuk groeit het beste in de zon of halfschaduw. De beuk houdt in de winter zijn bruin geworden blad vast. Wanneer in het voorjaar de nieuwe knoppen zich vormen laat het bruine blad los. Een beukenhaag heeft een heel natuurlijke uitstraling en een mooie schuil- en verstopplaats voor allerlei vogels. Doordat de beukenhaag in de winter een minder gesloten karakter heeft, zorgt hij hierdoor ook voor een ander aanzicht van uw tuin en zijn omgeving.
Wanneer u kiest voor een beukenhaag met een normale omvang kunt u de beuken in een rechte rij planten. U heeft dan 5 planten per meter nodig. Hiermee krijgt u een gesloten mooi gesloten haag.
Wanneer u kiest voor een dikke beukenhaag kunt u de beuken in twee rechte rijen planten. U heeft dan 8 planten per meter haag nodig. De afstand tussen de twee rijen is dan circa 40 cm. U plant de beuken dan zigzag.Waar moet u op letten tijdens het planten:
Het plantseizoen voor beuken is vanaf begin november tot begin april. In deze periode kan beukenhaag als wortelgoed worden geplant zolang er geen vorst in de grond zit. Wortelgoed wil zeggen dat er geen aarde zit aan de wortels. Buiten deze periode kan alleen beukenhaag die in pot gekweekt zijn, geplant worden. Nadeel van gekweekte beukenhaag is dat de prijs snel 2-3 keer zo hoog ligt. Beuken worden geleverd in verschillende maten. ( 80-100 cm, 100-120 cm, 120-150 cm etc.)
Zorg dat de beuken niet uitdrogen, let hierbij vooral op de wortels. Houd tenminste 50 cm tussen de planten in uw tuin en de beukenhaag. Anders groeit de beukenhaag niet mooi dicht en bovendien houdt u ruimte voor het snoeien van de haag.
Graaf een geul van tenminste 30 cm diep. Zet hier de beukenhaag in. Strooi eventueel beukengrond over de wortels. In deze grond zitten schimmels die het aanslaan van de beuken bevorderen. Vul het gat daarna met de uitgegraven grond. Trek met korte rukjes de beuken omhoog totdat ze net zo diep staan als ze dat op de kwekerij hebben gestaan. Dit is goed te zien aan de kleur van de bast.
Na aanplant kunnen de puntjes een beetje worden ingekort. De haag ook zeer regelmatig water geven.Snoeien
Snoei de beukenhaag altijd vóór de langste dag van het jaar, dat is meestal 21 juni. Een bewolkte dag is het meest geschikt omdat teveel zon voor verbranding van de binnenste bladeren kan zorgen. Bladeren kleuren daardoor bruin maar na een paar weken trekt dat in principe weer bij. Zo niet, dan kun je de lelijke bladeren verwijderen. Na september dien je de haag niet meer te snoeien in verband met mogelijke nachtvorst. Meer snoeien kan altijd, maar hoe meer je snoeit des te dikker wordt de haag. Wil je drastische veranderingen aan de haag toebrengen, snoei dan de haag in de winter naar de gewenste vorm. De haag groeit dan daarna weer volgens de door jouw bepaalde vorm.
De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant. Hierdoor krijgt de hele haag voldoende licht en komen er geen gaten in de haag. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden. Gebruik een goede en scherpe haagschaar of een elektrische heggenschaar.Dichte en strakke haag
Het groeiseizoen loopt van half maart tot en met september. Hoe vaker je de haag knipt des te strakker en óók des te dichter hij wordt. Wanneer je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg  op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker hij gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt. Snoeien aan de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt. Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw dat te langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring, dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei. Dit maakt het snoeien echter wel tot een zwaardere klus.Verzorging
In het voorjaar (maart-april) bijmesten aan weerszijden van de plant met speciale hagenmeststof. Na het aanbrengen licht inharken. Dit kan eventueel herhaald worden na het snoeien.
In het najaar compost aanbrengen.

 

Rode beukenhaag, Fagus sylvatica ‘Atropunicea’, heeft zoals u al zou verwachten rode bladeren. Er is ook een groene variant, namelijk Fagus sylvatica. Naast het verschil in kleur is er geen verschil met uitzondering van de aanschafprijs. Een rode beukenhaag kost 2-3 keer zoveel als een groene beukenhaag. Dit verschil is er omdat het zaad van de rode beuken schaarser en dus duurder is. Bovendien is de helft van de planten die opkomen uit rode beukenzaad maar rood en de andere helft groen. Van de beukenhaag kunt u keurige strakke hagen vormen. De beuk groeit het beste in de zon of halfschaduw. De beuk houdt in de winter zijn bruin geworden blad vast. Wanneer in het voorjaar de nieuwe knoppen zich vormen laat het bruine blad los. Een beukenhaag heeft een heel natuurlijke uitstraling en een mooie schuil- en verstopplaats voor allerlei vogels. Doordat de beukenhaag in de winter een minder gesloten karakter heeft, zorgt hij hierdoor ook voor een ander aanzicht van uw tuin en zijn omgeving.
Wanneer u kiest voor een beukenhaag met een normale omvang kunt u de beuken in een rechte rij planten. U heeft dan 5 planten per meter nodig. Hiermee krijgt u een gesloten mooi gesloten haag.
Wanneer u kiest voor een dikke beukenhaag kunt u de beuken in twee rechte rijen planten. U heeft dan 8 planten per meter haag nodig. De afstand tussen de twee rijen is dan circa 40 cm. U plant de beuken dan zigzag.Waar moet u op letten tijdens het planten:
Het plantseizoen voor beuken is vanaf begin november tot begin april. In deze periode kan beukenhaag als wortelgoed worden geplant zolang er geen vorst in de grond zit. Wortelgoed wil zeggen dat er geen aarde zit aan de wortels. Buiten deze periode kan alleen beukenhaag die in pot gekweekt zijn, geplant worden. Nadeel van gekweekte beukenhaag is dat de prijs snel 2-3 keer zo hoog ligt. Beuken worden geleverd in verschillende maten. ( 80-100 cm, 100-120 cm, 120-150 cm etc.)
Zorg dat de beuken niet uitdrogen, let hierbij vooral op de wortels. Houd tenminste 50 cm tussen de planten in uw tuin en de beukenhaag. Anders groeit de beukenhaag niet mooi dicht en bovendien houdt u ruimte voor het snoeien van de haag.
Graaf een geul van tenminste 30 cm diep. Zet hier de beukenhaag in. Strooi eventueel beukengrond over de wortels. In deze grond zitten schimmels die het aanslaan van de beuken bevorderen. Vul het gat daarna met de uitgegraven grond. Trek met korte rukjes de beuken omhoog totdat ze net zo diep staan als ze dat op de kwekerij hebben gestaan. Dit is goed te zien aan de kleur van de bast.
Na aanplant kunnen de puntjes een beetje worden ingekort. De haag ook zeer regelmatig water geven.Snoeien
Snoei de beukenhaag altijd vóór de langste dag van het jaar, dat is meestal 21 juni. Een bewolkte dag is het meest geschikt omdat teveel zon voor verbranding van de binnenste bladeren kan zorgen. Bladeren kleuren daardoor bruin maar na een paar weken trekt dat in principe weer bij. Zo niet, dan kun je de lelijke bladeren verwijderen. Na september dien je de haag niet meer te snoeien in verband met mogelijke nachtvorst. Meer snoeien kan altijd, maar hoe meer je snoeit des te dikker wordt de haag. Wil je drastische veranderingen aan de haag toebrengen, snoei dan de haag in de winter naar de gewenste vorm. De haag groeit dan daarna weer volgens de door jouw bepaalde vorm.
De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant. Hierdoor krijgt de hele haag voldoende licht en komen er geen gaten in de haag. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden. Gebruik een goede en scherpe haagschaar of een elektrische heggenschaar.Dichte en strakke haag
Het groeiseizoen loopt van half maart tot en met september. Hoe vaker je de haag knipt des te strakker en óók des te dichter hij wordt. Wanneer je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg  op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker hij gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt. Snoeien aan de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt. Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw dat te langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring, dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei. Dit maakt het snoeien echter wel tot een zwaardere klus.Verzorging
In het voorjaar (maart-april) bijmesten aan weerszijden van de plant met speciale hagenmeststof. Na het aanbrengen licht inharken. Dit kan eventueel herhaald worden na het snoeien.
In het najaar compost aanbrengen.

 

Laurier, Prunus laurocerasus heeft 3 soorten die uitermate geschikt zijn voor een haag.Alle soorten zijn winterhard en groenblijvend en daardoor een kleurrijke aanvulling op uw wintertuin. Voor een brede haag is Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ zeer geschikt. Zijn 15 cm lange bladeren hebben een mooie glanzende, heldere kleur. In april-mei bloeit hij met witte aren, gevolgd door rode bessen. Ongesnoeid bereikt Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ een hoogte van 3-5 meter. Het is de meest snel groeiende soort. Laurier gedijt het best op droge, vochthoudende, lichtzure grond in de volle zon of halfschaduw. Prunus laurocerasus ‘Caucasia ‘(hoogte 2-3 meter) en Prunus laurocerasus ‘Herbergii’ (hoogte 1,50-2 meter) lenen zich goed voor halfhoge, smalblijvende hagen. Deze beide soorten hebben een opgaande groeiwijze.Snoeien
De beste periode om de Laurierhaag te snoeien is in mei-juni en in augustus-september. Geef na een snoeibeurt en tijdens het uitlopen ook regelmatig water. Laurier kan ook heel goed tegen een drastische snoeibeurt. De beste periode hiervoor is in het vroege voorjaar. Breng na zo’n ingrijpende snoeibeurt aan de voet van de hele haag een flinke laag compost of goede tuinaarde en spit deze licht in. Ook nu weer extra water geven.Verzorging
Drie planten bij het aanplanten van een haag is voldoende. Laurier die meestal in potcontainers worden aangeboden kunnen het gehele jaar door aangeplant worden, behalve als het vriest. Het voor- en het najaar zijn daarentegen het meest geschikt. Kies je voor het najaar, doe het dan niet later dan half oktober i.v.m. vroeg invallende vorst.
Haagplanten staan altijd dicht bij elkaar en hebben daardoor extra voedingsstoffen nodig. Door de laurierhaag 2x per jaar te bemesten met speciale hagenmeststof houd je hem gezond en groen. Bemesten kan het beste in maart-april en juni-juli. Breng de meststof aan beide kanten van de plant en hark het vervolgens licht in.

 

Taxus, Taxaceae baccata zoals deze soort in het Latijn heet, heeft heel veel sterk hout. Daar dankt de taxus ook zijn naam aan. Het Griekse woord toxo betekent letterlijk ‘boog’, omdat het hout van de taxus veel voor bogen werd gebruikt. Ook de pijl werd effectiever door de taxus: deze ‘venijnboom’ is erg giftig en een pijl die was gedrenkt in taxusgif was zeker dodelijk. In de moderne tijd heeft de taxus een vriendelijker toepassing. Het gif wordt nu in kankermedicijnen verwerkt en de plant zelf vormt schitterende hagen.
Een taxushaag is ideaal voor zowel kleine als grote tuinen. Omdat de plant zo gemakkelijk te snoeien is, valt hij goed in bedwang te houden en kunt u ervan genieten op de manier die u wilt. De taxus is een sterke plant die het gehele jaar rond mooi groen blijft en heel oud kan worden. De taxushaag is geliefd vanwege zijn stevige en dichte structuur. De taxushaag heeft niet veel onderhoud nodig, dus ook zonder groene vingers kunt u een prachtige haag planten.
Het aantal planten per meter is sterk afhankelijk van de hoogte van de taxusplant:
– 40 à 80 cm        4 stuks per meter
– 80 à 150 cm      2,5-3 stuks per meter
– 150 à 200 cm….2 stuks per meterSnoeien
De taxushaag kan het hele jaar door gesnoeid worden, zolang het niet vriest. De beste snoeitijd is het voorjaar. Eénmaal per jaar snoeien is voldoende, want de taxus is geen snelgroeier. Toch kunt u altijd bijsnoeien als u dat beter lijkt. Soms wordt de taxushaag in het najaar, voor de vorst, nog een keer helemaal gesnoeid. Het beste weertype voor het snoeien is een bewolkte dag.
Het is niet moeilijk om een taxushaag te snoeien. Goede apparatuur is wel belangrijk. De taxus is een sterke plant en het hout geeft dan ook niet zomaar mee. Zorg voor een scherpe schaar! Het grote voordeel van taxushagen is dat u ze zonder probleem kunt inkorten.
De taxus leent zich goed voor de zogenaamde ‘vormsnoei’, dat wil zeggen dat u de taxushaag ook in mooie vormen kunt snoeien, zoals dat vaak in klassieke tuinen is te zien. Omdat de taxus zo gemakkelijk tot in z’n binnenste kan worden gesnoeid, kunt u de haag bijzondere vormen, zoals dieren of symbolen knippen. Dit vereist natuurlijk wel enige oefening, maar de taxus is een geduldige plant.Verzorging
Taxus baccata is een zeer sterke plant die weinig eisen stelt aan de grond of standplaats. Het is wel belangrijk dat u zorgt voor een goede afwatering. Taxus heeft een hekel aan natte voeten. Bij de aanplant is het aan te bevelen om goede verse (pot)grond toe te voegen, hierdoor slaat de taxus goed aan. Nadat u de taxus heeft geplant is het wel belangrijk dat deze genoeg water krijgt. Als het geregend heeft is het aan te bevelen toch wat extra water te geven omdat het meeste water namelijk naast de haag terecht komt en daardoor niet bij de wortels.
Het is aan te bevelen om e taxushaag 2x per jaar, voor elke groeiperiode, te bemesten met organische meststof. De 1e maal in maart-april en de 2e maal eind juni-begin juli.  Het is ook goed jaarlijks wat kalk te geven.Taxusgif
Trek bij het snoeien wel uw handschoenen aan, want taxus is een giftige plant. Het is van belang dat u de takken na het snoeien goed opruimt. Dieren mogen er niet van eten, dit is dodelijk.