Paprika kweken

Wat is paprika?

De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en behoort net als de aubergine tot de zogenaamde nachtschaduwgewassen. Bij het paprika kweken krijgen de planten verschillende loten en kunnen tot een hoogte van 1 meter groeien. Aan deze loten zullen eind augustus vruchten komen.

Hoe ziet paprika eruit?

De paprika is een redelijk grote groene, gele of rode vrucht. Naarmate ze rijper worden krijgen ze een zoetere smaak. Van binnen zijn ze hol en ontwikkelen ze in die holte bladeren.

Hoe kunt u paprika kweken?

Paprika’s kunt u kweken in de Nederlandse tuin. Het klimaat in ons land is niet ideaal. Het is te kort warm genoeg voor de plant. Hij kan zich niet het gehele jaar door goed ontwikkelen. Eind van de winter moet er om die reden – op een lichte en verwarmde plek, een kas of vensterbank zijn uitermate geschikt – begonnen worden met paprika kweken. Zodra de temperatuur het buiten toelaat, kunnen de plantjes naar buiten om zich daar verder te ontwikkelen. Overigens worden de beste resultaten behaald door de planten het hele jaar in een kas te houden.

Wanneer kunt u paprika zaaien?

Paprika zaaien doet u al in februari. Bij een temperatuur van boven de 18 graden zullen de zaden gaan ontkiemen. De zaadjes kunnen het beste op een zaaibed worden verspreid. Later kunt u de plantjes uitselecteren. Verspeen de plantjes als ze een hoogte hebben van 10 centimeter. Het is belangrijk om de plantjes dan dieper in de grond te plaatsen. Hierdoor maken ze een sterkere stengel aan.

Wanneer kunt u paprika uitplanten?

Het buiten uitplanten van de paprika is mogelijk, zodra er buiten overdag een temperatuur van tenminste 18 graden wordt bereikt. Nachtvorst is funest voor de plant en dus moet er tot na ijsheiligen worden gewacht.

Wanneer kunt u paprika oogsten?

Het oogsten van de paprika vindt plaats vanaf augustus. Als de vruchten 2-3 centimeter boven de vruchtaanzet worden weggesneden, zal de plant een nieuwe vrucht aan maken.

Tips bij het kweken van paprika

Beperk de plant tot het vormen van een 4-tal loten. De plant wordt dan sterk genoeg voor het dragen van de vrucht. Plant paprika nooit twee jaar achter elkaar in dezelfde grond.