Bestratingsgereedschap

Wat voor bestratingsgereedschap heeft u nodig?

Bij het bestraten heeft u bestratingsgereedschap nodig dat specifiek voor dit werk geschikt is. Hieronder vindt u een opsomming ervan. Tevens staat erbij vermeld waarvoor ze geschikt zijn.

Bandenzaag

Een bandenzaag is bedoeld voor het op maat maken van opsluitbanden, trottoirbanden en grotere tegels. Met deze motorslijper is het echt een fluitje van een cent om deze werkzaamheden tot een goed einde te brengen. Het is echt een onmisbaar element op het moment dat u start met het bestraten. We kennen twee topmerken als het gaat om de aankoop van een bandenzaag, namelijk Stihl en Husqvarna. Met deze twee merken bent u altijd verzekerd van een kwalitatief goed product.

Haakse hoek

Een haakse hoek is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bestrating perfect haaks op elkaar komt te liggen. De horizon en de loodlijn staan dus in een hoek van 90 graden haaks op elkaar. Zonder dat u deze in bezit hebt, is het bestraten haast onmogelijk. De uitdrukking: Houd je haaks! heeft ongetwijfeld betrekking op het figuurlijk recht houden van je rug in moeilijke tijden.

Merkkrijt

Indien er bestrating op maat gemaakt moet worden, is merkkrijt onmisbaar. Alles dient tenslotte de juiste afmeting te hebben. Een correcte aftekening is daarom onontbeerlijk. Je zou denken dat er weinig te vertellen valt over merkkrijt. Krijt is krijt, zou je denken. Toch adviseren we u merkkrijt te nemen die onuitwisbaar is. Dat is wel gemakkelijk als het regent.

Piketpaaltjes

Om vooraf de bestrating uit te kunnen zetten, gebruiken we piketpaaltjes. Deze paaltjes kun je dan met elkaar verbinden. Hiervoor wordt een touwtje gebruikt; het resultaat is dat u een goed en volledig beeld hebt, dat u anders waarschijnlijk niet zou hebben. Een piketpaaltje heeft vaak een gekleurde kop. Daardoor is het gemakkelijk om de paal op afstand waar te nemen. Piketpaaltjes worden ook vaak gebruikt door de mensen van het gemeentelijk kadaster die u ongetwijfeld weleens in uw straat hebt gezien.

Rolmaat

Voor het perfect afmeten van de paden en terrassen is een rolmaat onmisbaar. Het lijkt me dat een verdere uitleg overbodig is. Bedenk wel dat een zelfoprollende rolmaat gewenst is. Om in dit soort gevallen te werken met bijvoorbeeld slechts een meetlint, is wat onhandig. Ook mag u bij de aanschaf uw gedachte laten gaan over de lengte van de rolmaat. Een rolmaat met de juiste lengte – ze zijn verkrijgbaar vanaf 1 meter tot wel 10 meter – kan uw werk tijdens het bestraten enorm versnellen.

Stenenknipper

Een stenenknipper is een handige hulp bij het op maat maken van klinkers of waaltjes. Ook dit gereedschap is simpelweg onmisbaar als u een aanvang neemt met het bestraten. Als u zelf de bestrating gaat leggen, dan moet u wel even kijken naar welke soort stenenknipper voor uw werkzaamheden vereist is. Knipt u alleen klinkers? Of ook grotere tegels? En wat is de afmeting van de stenen? Eerst even nadenken, dan pas de juiste stenenknipper aanschaffen of huren.

Straathamer

Om alle soorten verharding op de juiste hoogte te krijgen, is ook een straathamer onmisbaar tijdens het bestraten. Let bij de aankoop wel op de steelsoort en de bekbreedte.

Trilplaat

Zorgt voor een goede verdichting van het zandbed. Het klinkt de bestrating in – zoals dat wordt genoemd –  waardoor alles egaal komt te liggen.

Waterpas

De waterpas gebruiken we voor het vlakmaken van het zandbed.

 

Het kan u niet zijn ontgaan dat goed en deugdelijk bestratingsgereedschap noodzakelijk is. Wilt u van uw tuin een paradijsje maken – en dat is toch vaak de opzet – valt of staat alles met de basis; een basis die bestaat uit een plan van aanpak, de juiste materialen, het beste bestratingsgereedschap en de aanwezigheid van een vakman.