1. Home
 2. Rhododendron snoeien

Rhododendron snoeien

Rhododendron snoeien

De rhododendron staat bekend vanwege de mooie groen blijvende struik die ze vormt. In het voorjaar komen de  struiken rijkelijk tot bloei. Om de struik niet te groot te laten worden en elk jaar prachtige bloemen te behouden, zult u de struik moeten snoeien.

Wanneer rhododendron snoeien

De beste periode om de rhododendron te snoeien is in het voorjaar als de bloemen zijn uitgebloeid. Je haalt zo geen knoppen weg die de plant heeft gevormd. Bovendien hoeft de plant op die manier ook geen energie te stoppen in het herstellen van de plant.

Hoe rhododendron snoeien

Zodra de bloemen verwelken, kunt u dus beginnen met het snoeien van de plant. Als u dit al geruime tijd niet heeft gedaa,n dan is het wellicht nodig om een zaag erbij te halen. Neem dan geen zaag die u ook gebruikt voor het zagen van hout. Deze zal regelmatig vastslaan en wonden veroorzaken die kunnen zorgen voor rottende takken. Speciaal voor het zagen van bomen en struiken gebruiken we een snoeizaag of een handboomzaag.

Zaag de takken die u weg wilt nemen schuin af boven een oog. Dit wordt na het snoeien een nieuwe knop. Vanuit die plek zal de struik opnieuw uit gaan lopen. Neem vervolgens ook alle dode takken weg die u in de struik aantreft. Dit kan overigens het hele jaar door worden gedaan. Zorg er ook hier voor dat je een mooie gladde zaagsnede achterlaat om rotting aan de plant te voorkomen.

Vervolgens kun je de struik terug nemen tot het model dat je wilt door kransenbladeren schuin weg te snoeien. Jonge uitlopers die de verwelkte bloem voorbij groeien, kunt u wegsnoeien met een snoeischaar. Als u de struik verder wilt laten groeien, dan kunt u deze beter met rust laten. Met de snoeischaar neem je ook de uitgebloeide bloemen weg. De plant kan zich dan volledig richten op het maken van nieuwe knoppen. Uitgebloeide knoppen worden anders zaaddozen van waaruit de plant zich zal proberen te verspreiden. Uitgebloeide bloemen dienen in zijn geheel na de bloei te worden verwijderd. Dan hebt u gegarandeerd nieuwe bloei volgend jaar.

 • Dode takken verwijderen
 • Grote takken verwijderen voor terugsnoeien in model
 • Kleine takken per krans terugsnoeien
 • Jonge uitlopers terugnemen
 • Uitgebloeide bloemen verwijderen

Comment(2)

 1. Uit onze pas geplante en bloeiende rhodondendron ontstaan, naast de reguliere knoppen, snelgroeiende, lichtgroene scheuten.
  Zijn dit wilde scheuten (waterloten) die we moeten verwijderen? Bij andere rhodondendrons, die al veel langer in onze tuin staan, heb ik deze scheuten nooit gezien.
  Graag Uw antwoord, waarvoor alvast dank.
  Met vriendelijke groet,
  Gerard Brinks.

  1. Beste Gerard,

   Zijn het toppen die verder uitlopen of zijn het vertakkingen? Of u ze moet verwijderen is afhankelijk van wat u precies wilt: vorm behouden of groter laten uitgroeien. U kunt ze zonder problemen verwijderen als u de vorm wilt behouden.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close